Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

1. Профілактика гострих панічних реакцій, психологічних нервово-психічних порушень

1.1. Групова поведінка людей в нс. Паніка

Під груповою поведінкою людей в НС розуміють поведінку більшості осіб, що входять до групи і виявляються перед лицем раптового і небезпечного випадку або погрози такого випадку, які зачіпають інтереси всіх людей. Це зв'язано з реальними або потенційними матеріальними втратами, людськими жертвами і характеризується помітною дезорганізацією громадського порядку.

Групова поведінка людей пов'язана з однією і тією ж зовнішньою подією і залежить від таких емоційних чинників, які пов'язані з груповим умонастроєм, а не з індивідуальними властивостями психіки людини. Це підтверджує статистика катастроф, долі постраждавших, дії рятувальників і поведінка навколишнього населення, яке само по собі не постраждало від дії надзвичайних ситуацій.

Поведінка людей в екстремальних ситуаціях ділиться на дві категорії.

Випадки раціональної, адаптивної поведінки людини з психічним контролем і управлінням емоційним станом поведінки.У багатьох екстремальних ситуаціях не спостерігалося патологічної поведінки людей і зазначалася адаптація людей до обставин, зберігався спокій і виконувалися заходи захисту, взаємодопомога, проводилися заходи, поновлюючи порушений порядок життя. Така поведінка є наслідком точного виконання інструкцій і розпоряджень керівництва у випадках НС. Слід пам'ятати, що виконання розпоряджень і інструкцій запобігає поширення тривоги і занепокоєння і в той же час не перешкоджає прояву особистої ініціативи в області свого захисту.

Випадки, що носять негативний, патологічний характер, відрізняються відсутністю адаптації до обстановки, коли люди своєю нераціональною поведінкою і небезпечними для тих, що оточують, діями збільшують число жертв і дезорганізують громадський порядок.

В цьому випадку може настати “шокова загальмованість”, коли маса людей стає розгубленою і безініціативною, а то і просто збожеволівшою. Окремим випадком “шокової загальмованості” є паніка, коли страх перед небезпекою опановує групу людей. Зазвичай паніка виявляється як дика безладна втеча, коли людьми керує свідомість, зведена до примітивного рівня (примітивна реакція людини на страх)(). Воно може супроводжуватися справжнім шаленством, особливо, якщо на дорозі зустрічаються перешкоди, подолання яких супроводжуються великою кількістю людських жертв.

Панічні реакції можуть спостерігатися і у групі людей в замкнутих приміщеннях з невідомим плануванням, коли людина відчуває загрозу своєму життю. Багато хто в цих випадках вважає, що врятуватися майже не можна, миттєво піддаються почуттю масового страху, особливо, якщо в групі є неврівноважені люди, а таких може бути не більше 2 % від числа всієї групи.

У психологічному плані паніка дуже заразлива, оскільки пов'язана з проявом “стадного інстинкту”.

Необхідно знати, що заздалегідь прийняті запобіжні засоби не можуть повністю гарантувати можливості виникнення паніки, але можуть її істотно зменшити, тому вживання таких заходів обов'язкове.