Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

Заліковий модуль2. Профільна підготовка а. Гуманітарний профіль

Змістовий модуль 6. Забезпечення заходів і дій в межах єдиної системи

цивільного захисту.

План

  1. Система оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій

  2. Загальна характеристика регуляторних процесів.

  3. Саморегуляція професійної діяльності та поведінки.

Серед комплексу заходів щодо захисту населення від надзвичайних ситуацій особливо важливе місце належить організації своєчасного його оповіщення про погрозу і виникнення техногенної катастрофи, про стихійне лихо, яке наближається, або надзвичайній ситуації військового характеру. В даний час на території України оповіщення здійснюється централізовано, для чого на базі загальнодержавної мережі зв'язку (телефону, телеграфу) і телерадіомовлення створена якісно нова єдина автоматична система оповіщення, що підрозділяється на загальнодержавну і регіональну.

Крім того, на всіх потенційно небезпечних об'єктах є локальна система оповіщення, призначена для оперативного оповіщення населення про аварії на промислових об'єктах, хімічно небезпечних підприємствах, гідровузлах і інших об'єктах, що подають потенційну погрозу виникнення надзвичайних ситуацій. За їхньою допомогою своєчасно сповіщають не тільки керівників, робітників та службовців цих підприємств, але і керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, що знаходяться поблизу них, а також усе населення, що потрапляє в зони можливого зараження, руйнації, катастрофічного затоплення. Межі таких зон визначаються заздалегідь.

Для того, щоб населення своєчасно одержало попередження про небезпеку, що насувається, подається попереджувальний звуковий сигнал, який означає: “УВАГА ВСІМ!”: завивання сиренний, переривчасті гудки на підприємствах, сигнали транспортних засобів. Почувши такий сигнал, треба негайно ввімкнути теле- і радіотрансляційні приймачі і прослухати ЕКСТРЕНЕ повідомлення місцевих органів влади і Управління (штабу) з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення (далі штаб цивільної оборони).

При аварії на хімічно небезпечному об'єкті зміст повідомлення може бути таким:

УВАГА! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Відбулася аварія на хімічному підприємстві з викидом сильнодіючої отруйної речовини - аміаку. Хмара зараженого повітря поширюється у напрямку сел. Сонячний. Населенню, що мешкає по вулицях Некрасова, Заводській, необхідно знаходитися у приміщеннях і провести додаткову герметизацію своїх квартир, будинків. Населенню, яке мешкає по вулицях Паркова, Бауманська, негайно покинути житлові будинки, приміщення установ, організацій і вийти у район Ульчського озера. Перед виходом із помешкань надіньте ватно-марлеві пов'язки, змочивши їхньою водою або 5% розчином лимонної кислоти. Про отриману інформацію повідомте сусідам. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу цивільної оборони”.

При можливому землетрусі подається попереджувальний сигнал і дається мовна інформація: ”УВАГА! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! У зв'язку з можливим землетрусом вжийте необхідні застережливі заходи: відключіть газ, воду, електрику, загасіть вогонь у печах. Оповістіть сусідів про отриману інформацію. Допоможіть хворим і людям похилого віку. Візьміть необхідний одяг, документи, медикаменти, продукти харчування, воду і вийдіть на вулицю. Займіть місце подалі від будинків, споруд і ліній електропередач. Знаходячись у приміщеннях під час першого поштовху, станьте у дверний проріз. Зберігайте спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлень штабу цивільної оборони”.

При аварії на атомній станції подається попереджувальний сигнал, ”УВАГА ВСІМ! ” і дається мовна інформація: “УВАГА! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Сталася аварія на N-атомній станції. У західній частині м. Нузала передбачається випадання радіоактивних опадів. Населенню, яке мешкає по вулицях Тамаєва, Садовій необхідно знаходитися у приміщеннях. Провести додаткову герметизацію житлових та виробничих приміщень. Провести йодну профілактику. Для захисту органів дихання надіти ватно-марлеві або тканинні пов'язки; респіратори. Скласти документи, цінні папери, гроші, коштовності у поліетиленові пакети; упакувати харчові продукти і воду (на две-три доби) у герметичну тару, приготувати комплект одягу за сезоном у герметичній упаковці.

При оповіщенні про евакуацію організовано і без паніки займіть місце у транспорті, поданому до вашого будинку, підприємству. Дотримуйте спокою й організованості”.

У випадку загрози виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру подається такий самий попереджувальний сигнал “УВАГА ВСІМ!”, а потім при безпосередній небезпеці ударів із повітря засобами радіо і телебачення буде передано: “Увага! Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Повітряна тривога! Повітряна тривога! Відключить світло, газ, воду, загасіть вогонь у печах. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів, води, медикаменти. Попередьте сусідів і при необхідності, допоможіть хворим і старим вийти на вулицю. Якнайшвидше дійдіть до захисної споруд або укрийтеся на місцевості. Дотримуйтеся спокою і порядку. Будьте уважні до повідомлень штабу цивільної оборони! Після сигналу “Увага всім!” може піти й інша інформація, наприклад, про загрозу радіоактивного, хімічного або бактеріологічного зараження у результаті застосування гіпотетичним супротивником зброї масового ураження. І в цих випадках буде передане стисле повідомлення про порядок дій і правила поведінки.

При виникненні надзвичайних ситуацій воєнного характеру через засоби оповіщення можуть передаватися різноманітні урядові повідомлення: звернення Президента країни, постанови Кабінету Міністрів, розпорядження про порядок дій населення у конкретній обстановці, що склалася.

Таким чином, у наш час на території України діє єдина національна система оповіщення населення про надзвичайні ситуації мирного і воєнного характеру.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Про Єдину державну систему попередження і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру” відповідальність за організацію своєчасного оповіщення населення покладається на Міністерство зв'язку, Державний комітет телебачення і радіомовлення, їхні територіальні організації, місцеві органи влади й органи управління цивільного захисту.

Організація і проведення евакуаційних заходів

Проведення евакуаційних заходів - це один із засобів захисту населення у надзвичайних ситуаціях, які містять у собі три етапи - розосередження, часткову евакуацію і загальну евакуацію.

З метою диференційованого проведення евакуаційних заходів населення ділиться на три групи:

1) робітники, службовці категорійних промислових об'єктів, тобто працюючих на підприємствах із безупинним процесом виробництва і на стратегічно важливих об'єктах (металургійні, нафтопереробні заводи, об'єкти енергетики тощо);

2) робітники та службовці, які працюють на некатегорійних об'єктах, що не відносяться до перерахованих вище;

3) населення, незайняте у сфері виробництва й обслуговування (студенти, учні шкіл, діти дошкільних установ, непрацююча частина населення).

Розосередження - організований вивіз (вивід) із населених пунктів і розміщення у безпечній заміській зоні робітників та службовців категорійних промислових об'єктів. Ця група робітників та службовців позмінно працює на підприємствах, а по закінченні роботи повертається для відпочинку в безпечну зону. Райони розосередження робітників та службовців повинні знаходитися на такій відстані від об'єкта, де вони продовжують працювати, яка б гарантувала їхню безпеку, а переїзд на роботу й повернення в місця відпочинку займав би мінімальну кількість часу.

Загальна евакуація - це організований вивіз або вивід із населених пунктів і розміщення в безпечній зоні за містом робітників та службовців промислових об'єктів, які припинили або призупинили свою виробничу діяльність, а також населення, не зайнятого у сфері виробництва. На відміну від розосереджених, евакуйовані постійно мешкають у безпечній зоні до особливого розпорядження.

У деяких випадках передбачається часткова евакуація, яка проводиться до проведення загальної евакуації і розосередження робітників та службовців. Вона передбачає вивіз із населених пунктів найбільш уразливих груп населення: дітей, вагітних жінок, стаціонарних хворих.

Розосередження та евакуація здійснюються комбінованим засобом, який полягає у тому, що масовий вивід населення пішим порядком поєднується з вивозом усіма видами наявного транспорту (залізничним, автомобільним, морським, річковим, а також особистим).

Розосередження й евакуація організується та здійснюється за виробничо-територіальним принципом. Це значить, що вивіз і вивід у безпечну зону робітників, службовців і членів їх родин, студентів вузів, учнів середніх спеціальних закладів організується відповідними промисловими об'єктами, підприємствами, установами, навчальними закладами, тобто по виробничому принципі. Інше населення, яке не пов'язане з виробництвом і не є членами сімей робітників, службовців, евакуюється за територіальним принципом - за місцем проживання через житлово-експлуатаційні контори (домоуправління).

Рішення про евакуацію населення з осередків надзвичайних ситуацій у мирний час приймає постійно діюча Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при місцевих адміністраціях, а у військовий час - Президент країни та Уряд.

Забороняється розселяти населення в місцях, де знаходяться атомні станції, хімічно небезпечні об'єкти, трубопроводи, у зонах катастрофічного затоплення, а також районах, закритих Міністерством оборони.