Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

Прилади хімічної розвідки

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для визначення у повітрі, на місцевості і на бойовій техніці наступних ОР імовірного противника: зарина, зомана, іпріта, фосгена, синильної кислоти, хлорциана, а також парів Vі-газів.

Прилад складається з металевого футляра, в якому знаходяться:

насос із колектором, насадка, грілка з патронами, захисні ковпачки, протидимові фільтри, ліхтарик, ампуловідкривач і касети з індикаторними трубками. Зовні футляру прикріплено лопатку.

Підготовка приладу до роботи.

1. Перевірити наявність у приладі всіх предметів і переконатися у їх

справності.

2. Розмістити касети з індикаторними трубками в наступному порядку:

зверху трубки з червоним кільцем і крапкою (для визначення зоману, зарину Vі-газів), потім, трубки з трьома зеленими кільцями (для визначення фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорциану), знизу трубки з жовтим, кільцем, для визначення, іприту.

3. Зняти з протидимових фільтрів поліетиленовий чохол.

Визначення ОР у повітрі. При підозрі на наявність у повітрі ОР необхідно одягнути протигаз і дослідити повітря за допомогою індикаторних трубок. Дослідження повітря, на вміст ОР потрібно проводити у такій послідовності:

- трубкою з червоним кільцем, і крапкою;

- трубкою з трьома зеленими, кільцями;

- трубкою з жовтим, кільцем.

Порядок роботи з трубками з червоним кільцем, і крапкою.

1 .Вийняти з касети дві індикаторні трубки, надрізати їх кінці і зламати трубки по надрізах (вставивши, їх. у заглиблення насосу).

2. Ампуловідкривачем насосу (з таким, же маркуванням, що і на трубці), розбити верхні ампули обох трубок. Взяти трубки за марковані кінці і енергійно потрясти обидві трубки одночасно (2-3 рази).

3. Через одну з трубок прокачати повітря (5-6 прокачувань насосу).

4. Цим же амнуловідкривачем розбити нижні ампули" в трубках і енергійно потрясти (1-2 рази) спочатку досліджувану, а потім контрольну трубку (так, щоб повністю змочити шар наповнювача).

В контрольній трубці наповнювач стане жовтою кольору. Якщо в досліджуваній трубці, через яку прокачували повітря, наповнювач стане такого ж кольору, то в повітрі зарину, зоману і Vi-газів немає. Якщо він стане червоного кольору, то в повітрі присутні ОР типу зарин, зоман або Vi-гази.

Після перевірки беруть трубку з трьома зеленими кільцями на фосген, дифосген, синильну кислоту, хлорциан та відкривають, потім розбивають ампулу, вставляють трубку у насос і проводять прокачування повітря (10-15 разів). Після цього порівнюється зміна кольору наповнювача з кольоровими еталонами на касетах. Якщо колір наповнювача забарвлюється від голубого до темно-синього - це вказує на наявність у повітрі фосгену чи дифосгену, якщо від рожевого до темно бузкового - вказує на наявність у повітрі синильної кислоти або у

хлорциану.

Наступною дією є перевірка на наявність іприту у повітрі. Для цього беруть трубку з жовтим кільцем, відкривають, вставляють трубку у насос і проводять прокачування повітря (60 разів). Якщо колір наповнювача змінюється від коричневого до рудого, то це свідчить про наявність іприту.

За кольоровими еталонами можна визначити концентрацію фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорциану, іпріту.

Якщо в повітрі є дим на пасажу закріплюють протидимовий фільтр.

При визначенні. ОР у сипучих матеріалах індикаторна трубка вставляється в колектор насосу, накручується насадка з одягнутим на неї ковпачком, який прикривається протидимним фільтром..

При визначенні ОР в умовах низьких температур необхідно використовувати грілку, яка знаходиться в комплекті приладу.

Для виявлення, в повітрі СДОР використовуються, крім зазначеного вище приладу, газоаналізатори: ГСП-1, ГСП-11, УГ-2 та інші.