Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

2. Принципи та методи психологічної допомоги при посттравматичному стресі

Комплексний аналіз наукової літератури з питань впливу умов надзвичайних ситуацій на особистісні характеристики людини, а також аналіз даних, отриманих експериментально, щодо психологічних особливостей осіб, що мали психотравмуючий досвід перебування в надзвичайних ситуаціях надає нам основи для наступного ствердження: патологічними ознаками психологічної деформації структури особистості, яка пережила надзвичайну ситуацію й потребує психокорекційної допомоги, є наявність:

  • високого рівню особистісної тривожності та сенситивності;

  • знижених показників самопочуття та настрою;

  • емоційно-вольової слабкості та нездатності до самоконтролю;

  • неадекватного самосприймання та світосприйняття в цілому;

  • афективної ригідності та її превалювання над раціональним мисленням;

  • неузгодженості між своїми психологічними потребами та власними психофізіологічними можливостями, необхідних для їх реалізації;

  • екзальтації та неконтрольованості почуттів, які при певних умовах можуть трансформуватись у форму психоагресії;

  • недостатньо міцного внутрішнього стрижня та чіткого морально-ціннісного підґрунтя особистості.

Дана психофізіологічна симптоматика свідчить про порушення функціонування таких психологічних сфер особистості, як мотиваційна, емоційно-вольова, комунікативна, когнітивна, моральна, ціннісно-смислова. Тому «мішенями» впливу на особистість постраждалого внаслідок НС з психічними розладами, мають бути ці психологічні механізми та окремі елементи в її структурі. Треба відзначити, що застосування психотерапії повинно бути короткостроковим, реалістичним, інтегративним. Крім того є доцільним використання парадоксально-шокових прийомів, проведення аналізу підстав «кризи», пошуку «забутих у минулому» потреб та інтересів, шляхів їх актуалізації. Робота повинна бути спрямована на запобігання фіксації когнітивних установок на безвихідність ситуації, відсутності сенсу життя, а також особистісний зріст постраждалих, зміни ієрархії їх ціннісних настанов (переакцентування, дезактуалізація, реакцентування рангу індивідуальних значень).

З урахуванням вищезазначених положень, психотерапевтична та психокорекційна робота повинна впливати на вказані вище психологічні сфери, наступним чином:

а) формування мотивації постраждалого та навичок психологічної, психотерапевтичної роботи над собою в напрямку конструктивних змін власної особистості з метою подолання психіатричної проблематики та особистісного розвитку в цілому;

б) робота з емоційно-вольовою сферою постраждалого;

в) робота з комунікативною сферою особистості;

г) робота з когнітивною сферою постраждалого;

д) робота з моральною сферою особистості;

е) робота з ціннісно-смисловою сферою постраждалого.

Але, особливу увагу слід звернути на те, що психологічна або психотерапевтична допомога повинна бути здійснена виключно професіоналами в цій області.

3. Технології профілактики пост травматичних стресових розладів

3.1. Психічні розлади у постраждалих від стихійного лиха

Психічні розлади, що виникають у потерпілих у вогнищах стихійного лиха і катастроф мають важливі соціальні наслідки. Під час катастроф більші маси людей випробовують не тільки вплив прямих вражаючих факторів, але й превхідних соціальних наслідків.

У результаті катастроф у більшої маси населення формується хронічний стресовий стан, що впливає не тільки на психічне, але й на соматичне здоров'я.

У сучасних дослідженнях представлені дві гіпотези передбачення розвитку психічних розладів у потерпілих у вогнищах стихійних лих і катастроф.

Відповідно до першої, екстремальні й дезадаптивні реакції під час катастрофи можуть бути в значній мірі передвіщені наявністю в потерпілих певних особистісних рис, тобто, реакції людей лише відбивають їхній звичайний спосіб реагування. Тривожні особистості реагують тривогою й панікою, гипотимічні - депресією, театральні - конверсіональними формами реагування.

Друга гіпотеза заснована на тому, що найбільшу прогностичну цінність представляють демографічні й групові фактори соціального стресу в сполученні із суб'єктивно пережитим хронічним стресом.

Досвід надання психічної допомоги у вогнищах стихійних лих і катастроф свідчить про необхідність використання багатофакторного підходу, що враховує наступні складові:

- стан психічного й фізичного здоров'я населення у вогнищі катастрофи;

- безпосередній вплив катастрофи на стан здоров'я населення;

- екологічні й соціальні наслідки, викликані катастрофою;

- вплив заходів, що вживають для подолання наслідків катастрофи.

Виділяють наступні відмінні характеристики психічних розладів при катастрофах:

- одночасне виникнення психічних розладів у великої кількості людей;

- виживання в умовах катастрофи змушує людей продовжувати активну боротьбу, незважаючи на наявні психічні розлади.

Фактори розвитку психогенних розладів. До предіспозиційних факторів розвитку психогенних розладів в умовах катастрофи можна віднести наступні:

· фактори обстановки;

· швидкість й сила впливу психогенного фактора;

· значеннєвий зміст психотравми для особистості;

· конституційні особливості особистості.