Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НКВД.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
707.86 Кб
Скачать

5.4 Правила поведінки та дії населення при селевих потоках, обвалах та снігових заметах

Селеві потоки – це потоки з гір суміші води, піску, глини, щебеня, осколків каміння і навіть валунів. Обвали відбуваються внаслідок порушення умов рівноваги схилів, частіше за все по берегах річок і водоймищ; основною причиною їх виникнення є насичення підземними водами глинистих порід, що призводить до пластичного і текучого стану порід, внаслідок чого і відбувається сповзання по схилу величезних мас ґрунту зі всіма спорудами.

Великий вплив на поведінку і дії населення при селевих потоках і обвалах надає організація своєчасного виявлення і обліку ознак цих стихійних бід і організація сповіщення.

В сельонебезпечних районах прямими ознаками можливого виникнення сельових потоків є надмірні (зливові) атмосферні опади, швидке танення снігів і льоду в горах, переповнення гірських озер і водоймищ, порушення в природному стоці вод. Непрямими ознаками можливого селя є підвищена ерозія ґрунтів, знищення трав'яного покриву і лісонасаджень на схилах гір.

В більшості випадків населення про небезпеку сельового потоку може бути попереджено лише за десятки хвилин. Наближення потоку можна чути по характерному звуку, що нагадує гуркіт з великою швидкістю потягу, що наближається.

Найефективнішим в боротьбі з сельовими потоками є завчасне здійснення комплексу організаційно-господарських, агротехнічних, лісометеорологічих і гідротехнічних заходів.

Населення в сельонебезпечних районах зобов'язано суворо виконувати рекомендації по рубці лісонасаджень, веденню землеробства, по випасу худоби. При загрозі селя на шляху його руху до населених пунктів зміцнюються дамби, зводяться насипі і тимчасові підпірні стіни, влаштовуються сельові пастки, відвідні канави.

Обвали, як і сельові потоки, частіше за все викликаються сильними дощами і ерозією ґрунту, діяльності людей, внаслідок чого змінюються умови стійкості ґрунту (знищення лісових масивів і викорчовування навіть окремих дерев, надмірне використовування зрошувальних систем, ведення гірських і земляних робіт там, де геологічна будова землі вивчена з недостатньою повнотою, і ін.).

Первинними ознаками обвалу є поява тріщин на будівлях, розривів на дорогах, зсувів висотних конструкцій і навіть дерев в нижній частині щодо верхньої.

Протизсувними заходами є відведення поверхневих вод, деревонасадження, пристрій різних підтримуючих інженерних споруд, розвантаження і планування обвального схилу. Крім того, населення, що проживає в сельоненебезпечних районах, не повинне допускати витоку води з кранів, влаштовувати стоки при скупченні поверхневих вод.

При загрозі сельового потоку або обвалу здійснюється евакуація в безпечну зону як пішим порядком, так і з використанням транспорту. Разом з людьми здійснюється евакуація матеріальних цінностей, проводиться відгін сільськогосподарських тварин.

У разі сповіщення населення про сельовий потік, що наближається, або обвал, що почався, а також при перших ознаках їх вияву потрібно щонайшвидше покинути приміщення, попередити про ці небезпеки оточуючих і вийти в безпечне місце. Покидаючи приміщення, слід загасити печі, перекрити газові крани, вимкнути світло і електроприлади.

Потерпілому негайно потрібно надати допомогу всіма підручними засобами: палиці, канати, вірьовки. Виводити урятованих з потоку потрібно по напряму потоку з поступовим наближенням до його краю.

При обвалах можливе завалення людей ґрунтом, нанесення ним ударів і травм падаючими предметами, будівельними конструкціями, деревами. Треба швидко надавати допомогу потерпілим, звільнити від тиску різних предметів, та проводити невідкладні заходи, які загрожують життю людини.