Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

39.Факультативні ознаки суб'єктивної сторони складу злочину, їх значення.

Суб’єктивна сторона, крім вини характеризується наступними факультативними ознаками – мотивом та метою. Мотив – це зумовлене певними потребами й інтересами внутрішнє спонукання, яке викликає в особі бажання, рішучість вчинити СНД. Мотив вчинення злочину можна поділити на наступні групи:1.суспільно шкідливі(низьки)(хуліганський,помства, заздрощі, ненавість);2.суспільно нейтральні(образа у зв’язку з неправильною поведінкою потерпілого , сором,жалощі,співчуття тощо.)3.суспільно корисні(бажання допомогти людині,суспільсту,державі.)Мета – це певний результат, якого намагається досягти винний при вчиненні злочину. Мета в залежності від результату, якого наманається досягти винна особа може бути: первинна,проміжна і кінцева.значення: 1.вказані ознаки впливають на кваліфікацію.2.допомогає встановити наявність злочину.3.відмежувати один злочин від іншого.4.впливають на покарання

40.Помилка в кримінальному праві та її значення. Класифікація помилок.

Помилка – це невірне уявлення особи про юридичні, фактичні властивості вчинюванного СНД.Притягнення особи до КВ потребує встановлення суб’єктивних та об’єктивних ознак. В залежності від характеру невірного уявлення суб’єкта розрізняють юридичну та фактичну помилку. Юридична помилка полягає у невірному уявленні особою про юридичні властивості скоєнного СНД. Види юрид.помилок:1.помилка в злочинності або в незлочинності СНД;2.помилка у кваліфікації СНД;3.помилка у мірі покарання. Фактична помилка означає невірне уявлення особи про фактичні властивості скоєнного СНД.види:1.помилка в об‘єкті посягання.2.помилка в особі потерпілого.3.помилка у предметі злочину.4.помилка у характері СНД;5.помилка відносно СНН;6.помилка урозвитку причинного зв’язка.Значення: 1.наявність помилки впливає на визнання діяння злочином;2.впливає на кваліфікацію.3.впливає на вид та розмір покарання.

41. Юридична помилка: поняття, види, значення.

Юридична помилка полягає у невірному уявленні особою про юридичні властивості скоєнного СНД. Види юрид.помилок:1.помилка в злочинності або в незлочинності СНД(має місце тоді, коли особі,яка вчин.злочин мже бути невідомо про те, що вказане діяння передбачене крим.законом у якості злочину і навпаки , особа, вчиняючи діяння яке на її думку є злочинним, але об’єктивно таким не визнається);2.помилка у кваліфікації СНД;(невірне уявлення особи про юр.кваліфікаціюдіяння не входить у зміст умислу та предмет доказування по справі)3.помилка у мірі покарання.(призначення покарання за вчинений злочин, його виду та розміру, як і кваліфікація злочину є пререготивою суду. Встановлення міри покарання за вчинений злочин визначається законом а тому і помилка щодо виду та розміру покарання на КВ не впливає.) Значення: 1.наявність помилки впливає на визнання діяння злочином;2.впливає на кваліфікацію.3.впливає на вид та розмір покарання.

42. Фактична помилка: поняття, види, значення.

Фактична помилка означає невірне уявлення особи про фактичні властивості скоєнного СНД.види:1.помилка в об‘єкті посягання(має місце у випадку, коли особа здійснюючи замах на певний обєкт фактично спричиняє шкоду іншому обєкту крим.-правової охорони, відповідальність за посягання на який передбачено самостійними крим.-правовими нормами.Коли особа під час вчинення злочину помиляється в об’єкті її дії підлягають кваліфікацієй за сукупністю злочинів, замах на злочин,який особа намагалась вчинити та необережне вчинення того злочину,який особа фактично скоїла у разі помилки.).2.помилка в особі потерпілого.(особа об’єктивно спричиняє шкоду одній людині помилко приймаєчи її за іншу. Особа притягається до КВ за умисне вбивство незалежно від того чи вбив він ту саму особу, чи внаслідок помилки іншу. )3.помилка у предметі злочину.(вона полягає у неправильному уявленні особою,що вчинює злочин фактичних властивостей певних речей матеріального світу )4.помилка у характері СНД(може бути 2 видів:1. особа,вчинюючи діяння вважає їх СНН.2.особа вчинюючи злоч.діяння помилково вважає їх правомірними, не усвідомлюючі їх суспілну небезпечність);5.помилка відносно СНН(полягає у невірному уявленні винною особою якісних або кількісних характеристик шкоди, завданної злочинним посяганням);6.помилка урозвитку причинного зв’язка.( помилка у розвитку причинного зв’язку означає неправильне уявлення особою причинно-наслідкової залежності між його діянням та СНН )Значення: 1.наявність помилки впливає на визнання діяння злочином;2.впливає на кваліфікацію.3.впливає на вид та розмір покарання.