Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

88. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

П.3ч.1ст.66КК- здійснення зл.неповн-ім як обставина, яка пом'якшує покарання. Ця норма відображає тенденцію пом'якшення відп-ті для ос., що вчин.зл.у віці до18 р.в порівнянні з відп-тю повнолітніх (що вчин.зл.у віці старше18р.).Особл-ті:1) звільнення непов-іх від КВ з застосуванням примус-их заходів виховного хар-ру(ст.97) та особл.порядок звільнення від КВв зв’язку із закінченням строків давності(ч.2ст.106); 2)обмежене коло видів покарань, які можуть бути заст-ні до неповн-іх(ст.98);3)особл., більш привілейований порядок призначення та відбування покарання неповн-ми;4)привіле-ний порядок, в порівнянні із заг-ми положеннями, призначення покарання неповн-ім (ст. 103);5)привіл-ий в порівнянні із загальними положеннями порядок звільнення від покарання та його відбування для непо-іх(ст.104-107);6)більш привіл-ний порядок та строки погашення та зняття судимості відносно неп-іх(ст.108).Особливості псих.хар-ки даного віку:*нестійкості псих. процесів;*відсутністю жит-го досвіду,знань та умінь;*неможливості неповн-іх повною мірою усвідом-ти фактичні ознаки зл., а у ряді випадків і його сусп.небезп.;*можливістю неповн-іх в порівнянні з ос., які досягли 18р.,бути схильними виправленню та перевихованню без застосув.до них реального покарання, пов'язаного з ізоляцією від сусп.

89. Особливості кримінального покарання неповнолітніх.

3ч.1ст.66КК-здійснення зл.неповнолітнім як обставина, яка пом'якшує пок-ня. Ця норма відображає тенденцію пом'якшення відпов-ті для ос., що вчинили зл.у віці до 18р.в порівнянні з відпов-тю повнолітніх(що вчин. зл. у віці старше 18р.).Розділ XVЗаг.час.ККУкр.-особливості застосування крим. відп-ті і пок-ня до неповнолітніх, тобто до ос.,які не досягли 18р.на момент здійснення зл.Ці особливості відносяться до наступних положень: *звільнення неповнолітніх від крим.відп-ті з застосуванням примусових заходів виховного хар-ру(ст.97КК)та особливий порядок звільнення від крим.відп-ті в зв’язку із закінченням строків давності(ч.2ст.106КК);*обмежене(істотно звужений)коло видів пок-нь, які можуть бути застосовані до неповнолітніх(ст.98КК);*особливий, більш привілейований порядок призначення та відбування пок-ня неповнолітніми, а також істотно понижені в порівнянні із загальними положеннями строки даних видів пок-ня (ст.99-102КК);*привілейований порядок, в порівнянні із загальними положеннями, призначення пок-ня неповнолітнім(ст.103КК);*привілейований в порівнянні із загальними положеннями порядок звільнення від пок-ня та його відбування для неповнолітніх(ст.104-107КК); *більш привілейований порядок та строки погашення та зняття судимості відносно неповнолітніх(ст.108КК).

Встановлюючи такі особливості крим.відп-ті та пок-ня неповнолітніх,законодавець виходить з особливостей псих-ої характеристики даного віку:-нестійкості псих.процесів;-відсутністю життєвого досвіду, знань та умінь;-неможливості неповнолітніх повною мірою усвідомлювати фактичні ознаки зл., а у ряді випадків і його сусп.небезпеку;-можливістю неповнолітніх в порівнянні з ос., які досягли 18р.,бути більш схильними виправленню та перевихованню без застосування до них реального пок-ня,пов'язаного з ізоляцією від сусп-ва.

89. Державнв зрада.(ст.111)

Державна зрада-це діяння, умисно вчинене гром.Укр., на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці ффукр.:перехід на бік ворога в період збройного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації, або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти Укр. Б.О-державної зради е зовнішня безпека Укр Предмет-може виступати інформація, що містить державну таемницю, а також відомості, які не представляють собою такої таемниці, але передаються або збираються за завданням іноземної розвідки для використання їх на шкоду Укр.О.С.-1 Перехід на бік ворога в умовах военного стану або в період збройного конфлікту-означае сприяння державі, з якою Укр.перебувае у стані війни або збройного конфлікту.2. Шпигунствр-полягае у передачі або збиранні інформації іноземній державі, організації, або їх представникам інформації, що містить державну таемницю.3.Надання іноземній державі,організаці допомоги в проведенні підривної діяльності проти Укр.-виражаеться в наданні будь-якого сприяння іноземній державі, органйзаціїї,їх представнику, спрямованого на заподіяння шкоди зовнішній безпеці Укр. Склад зл.формальний.Закінчений є моменту вчиненя хоча б однієї з дій. С.-заг.16р.гром Укр.Співучасники-іноземці, ос. без гром. С.С.-прямй умисел. Не підлягае КВ-добровільна заява.(ч.2ст.111)

90. Умисне вбивсто:2 або більше ос.(п.1ч.2ст.115КК), вчинене з особливою жорстокістю(п.4ч.2ст.115), вчинене способом небезпечним для життя багатьох ос.(п.5ч.2ст.115КК).

Під вбивством двох або більше ос.слід розуміти позбавлення життя 2, або більше ос., якщо ці дії охоплювались единим умислом винного, який повинен виникнути до по початку вчинення зл. Мотив не мае значення, якщо ці мотиви передбачені як кваліфікуючі ознаки, дії винного кваліфікуються за відповідними пунктами ч.2ст.115КК. Розрив у часі приреалізаціїї единого умислу значення не мае.Якщо умисел не був реалізований повністю, вчинене квал-ся, як замах на вбивство двох ос. Умисне вбивство з особливою жорстокістю, якщо винний, позбавляючи потерпілого життя, усвідомлював,що заподіює йому особливі фіз..,псих. чи моральні страждання, а також, якщо воно були пов’язані з глумлінням над трупом а овчин.в присутності близьких потерпілому ос. і винний усвідомлював, що такими діями заподіює останнім особливих психічних чи моральних страждань.Не можна квал-тивбивство за п.4ч.2ст.115КК, на тій підставі, що винна ос. в подальшому з метою приховання цього зл. Знищила або розчленувала труп.Вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох ос.(п5ч2ст115кк), якщо винний реалізуючи умисел на позбавлення життя певної ос., усвідомлював, що застосовує акий спосіб убивства, який е небезпечним для життя не тільки цієї ос., а й ін.людей(небезпека мае бути реальною)Якщо винний помилково вважав, що робить це способом, який е небезпечним для життя потерпілого та ін.. людей, в той час як той фактично небезпечним не був, потрібно квал-ти, як замах на вчинення зл. Вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох ос., відрізняеться від вбивства 2або більше ос. тим, що з самого початку умислом винного, як правило, охоплюеться позбавлення життя однієї ос., ще до початку вчинення злочинних дій, винний бажав позбавити життя як мінімум 2ос.