Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

7. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі.

Ч.2 ст.4 ККУ злочинність і караність діяння визначається законом про крим.відповідальність, який діяв на час вчинення цього діяння. Незалежно від часу притягнення особи до КВ, до останньої застосовуються заакон часу вчинення злочину.Закон про КВ набирає чинності у наступних випадках: 1.через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення;2.з часу передбач.у самому законі.3.з дня офіційного оприлюднення. Момент припинення дії крим.закону вважається:1.прийняття закону нового, в якому зазначається про припинення дії попереднього.2.прийняття нового закону який по-новому регулює певні суспільні відносини, та автоматично відміняючий попердній.3.закінчення строку дії самого закону, який був прийнятий на певний час для врегулювання окремих відносин.Часом вчинення злочину визначається час вчинення особою передбаченої законом про КВ дії або бездіяльності(ч.3 ст.4 ККУ)особливості вчин.окремих злочинів полягають у тому, що між СНД та СНН може існувати значний проміжок часу, внаслідок якого діяння та наслідки підпадають під дію різних нормативно-правових актів.

8. Територіальний принцип чинності закону про кримінальну відповідальність у просторі, його ознаки.

Ч.1 ст.6 ККУ особи(гр-ни Укр.,іноземці,особи без гр-ва), які вчинили злочин на території україни підлягають КВ за ККУ. Злочин виз-ся вчиненим на терит.Укр., якщо його було почато,продовжено,припинення на терит.Укр. Поняття території виз-ся на підставі норм держ.і міжнародного права,ЗУ «про держ.кордон»Поняття «територія Укр.»охоплює: суша, море,річки,надра землі в межах кордону укр, а також повітряний простір над сушею і водним простором;військові кораблі приписані до портів на території укр,шо перебувають під прапором укр, невійськові судна приписані до портів на терит.укр;інозем.військ. судна, що перебувають на терит.моря чи порту укр.;військ.повітр.судна укр.приписані до аєропортів укр. І під прапором укр.Виключення із територіального принципу чинності крим.закону складає диломатичний імунітет, який буває:повний(передбачає виключення юрисдикції держави за будь-які злочинні дії, вчинені такою особою);обмежений імунітет(звільняє особу від юрисдикції держави перебування тільки під час виконання своїх службових обов’язків).

9. Принцип громадянства чинності закону про кримінальну відповідальність у просторі, його ознаки

Ч.1ст7ККУ гр-ни укр. Та особи без гр-ва, що постійно проживають в укр., які вчинили злочин за її межами, підлягають КВ за законодавством Укр.Громадянином Укр.визнається особа –яка набула гр-во укр. В порядку передбач.законами укр. Та міжнарод.договарами.Особи без гр-ва – це особа,яку жодна держава, не вважає своїм гр-ном. Принцип гром-ва обумовлен спец.правовим зв’язком між особою і державою. Якщо особа винила СНД визнаних злочинним ККУ, на території ін.держав, в незалежності від того , чи вважаються вони такими за законодавством цих країн, обумовлюють необхідність притягнення до КВ за зак-вом Укр. Виключення:й. Принцип гр-ва не застосовується у випадку, якщо ін.передбач.міжнарод.договором україни, згода на обов.яких дала ВРУ; Якщо гр-ни укр.або особи без гр-ва які постійно в ній проживають за вчинення злочину відбули покарання то згідно ч.2 ст.7ККУ вони, у разі їх повернення в Укр., вдруге не можуть бути притягнути до КВ за цей самий злочин.