Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

94. Умисне вбивство вчинене у стані сильного душевного хвилювання.(ст..116 кк)

О. життя людини О.С. злоч з матер складом. СНД спрямов на позбавлення життя інш ос СНН смерть потерпілого. Ознака – обстановка – «сильне душевне хвилювання у винного повинно бути викликано протизаконним насильством, систематичними знущаннями або тяжкою образою з боку потерпілого».

С. заг. 14 рС.С. умисна форма вини, ознака – особливий емоційний стан винного – сильне душевне хвилювання. При вчиненні цього злоч. має місце особливий емоційний стан винного у вигляді фізіологічного афекту, що істотно зменшує можливість усвідомлення особою сусп небезпеч харак діянь і керувати ними.Умисел повинен бути реалізований негайно (доки присутній стан афекту). Визнач наявн або відсут стану сильного душевного хвилювання – суд-мед експертиза.

95. Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини (ст.. 117)

О. Життя новонародженої дитни. О.С. Позбавлення життя матір’ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після них.Це вбивство має пом’якшуючі обставини, оскільки жінка перебуває в особливому емоційному стані, при якому не в повній мірі здатна усвідомлювати свої дії і керувати ними. Злоч закінчений з моменту настання смерті дитини. Матеріальний склад.

С. заг 14р, є матір’ю дитини. С.С. Умисна форма вини. Квал.ознаки – якщо у вчин цього злочину брали участь інші ос.

96.Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищенні заходів, не обхід для затримання злоч (ст.. 118)

О. Життя людини; О.С. СНД спрямоване на вбивство особи, яка здійсн протиправне посягання чи вчинила злочин, якщо при цьому заподіяна шкода явно не відповідала небезпеці посягання або обстановці захисту або затримання злочинця. СНН у виді смерті потерпілого. Ознака – обстановка злоч – яка виступає пом’якшуючою обставиною. Відповід за ст. настає тільки у випадках коли в момент вчинення вбивства були всі ознаки необхідної оборони або затримання злочинця, за винятком спів розмірності. Склад – матеріальний. С. - заг 16р С.С. – умисна форма вини.

97. Доведення до самогубства (ст..120)

О. – життя людини. Дод. О – честь і гідність потерпілого. О.С. – доведення особи до самогубства або замаху до самогубства, що є наслідком жорстокого з ним поводження (безжалісне , грубе діяння, що заподіює потерпілому псих або фіз. Страждання), шантажу (погроза розголошення інф, яку потерпілий бажає зберегти в таємниці) примус до протиправних дій (дії спрямовані на те, щоб змусити потерпілого вчинити правопорушення), систематичного приниження ії людської гідності (тривалі дії, що принижують честь і гідність потерпілого) склад усічений. С. – заг 16р. С.С. – умисна форма вини Квал.ознаки – відносно особи, яка перебуває в матеріальній або іншій залежно від винного; щодо 2 і більше осіб; щодо неповнолітного. Матеріальна залежність – це коли потерпілий отримує від винного істотну матеріальну підтримку або перебуває на його утриманні. Інш залежність – це залежність від начальника, викладача, родича.

98. Умисне ТТУ

О. здоровя інш людиниО.С. – злоч з матер складом. СНД – спрямоване на заподіяння шкоди здоровю потерпілого. СНН – ТТУ (1. Небезпечні для життя в момент заподіяння(або в клінічному перебігу через різні проміжки часу спричиняють загрозливі для життя явища і котрі без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть зак.смертю); 2. Що спричинили втрату органу, функції(втрата зору(повна с тійка сліпта на обидва ока чи такий стан, коли наявне зниження зору до підрахунку пальців на відстані2і менше пальців.),слуху(повна стійка глухота на обидва вуха або такий необоротний стан, коли потерпілий не чує розмовної мови на відстані 5 см від вушної раковини ), язика(втрата можливості висловлювати свої думки членороздільними звуками зрозумілими для отчуючих), ноги або ноги(відокремлення їх від тулуба або втрата ними функцій) репродуктивної здатності(втрата здатності до злягання чи запліднення, зачаття та дітонародження); психіч хворобу; розлад здоровя, поєд зі стійкою втратою працездатності не менше як на 1/3 (безпосередньо пов'язаний з ушкодженням послідовно розвинутий хворобливий процес); стійка втрата аг працездатності (необоротна втрата функції, яка повністю не відновлюється) переривання вагітності ; непоправне знівечення обличча (воно надає зовнішності потерпілого неприродного відразливого виду).С. – заг 14рС.С. – прямий або непрямий умиселКвал.ознаки – умисне ТТУ вчинене способом, що має характер особливого мучення; групою осіб; зметою залякування потерпілого або інш осіб; вчин на замовлення.

99. Відмежування ТТУ, що сприч смерть потерпілого від умисного вбивства та вбивства через необережністьДля цих злоч характерний однин СНН у вигляді смерті потерпілого Відмежування полягає в тому, що при умисному вбивстві смерть потерпілого охоплюється умислом винного, а ТТУ відношення до смерті є тільки необережним (винний ставиться тільки умисно до нанесення ТТУ, а до смерті - необережно). Якщо винний діяв з умислом на вбивство, проміжок часу, що збіг з моменту нанесення ушкоджень до настання смерті потерпілого, для кваліфікації злочину, як умисного вбивства значення не має.Якщо ТТУ спричинили смерть потерпілому, то відмінність від необережного вбивства полягає в тому, що при вбивстві через необережність у винного відсут умисл, як на заподіяння ТТУ, так і смерті особи. При вбивстві через необереж, винна особа вчиняє діяння, що на його думку не може спричинити смерть або ТТУ

100. Умисне СТУ(ст.122КК). Умисне середньої тяжкості тілесні ушкодження-це умисне тілесне ушкодження, яке не е небезпечним для життя іне потягло за собою наслідків передб. ст..121кк, але таке, що сприт. Тривалий розлад здоровя або стійку ату працездатності менш як на одну третину здоровя або значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину.О-здоровя потерпілого.О.С.-СНД-спрямоване на заподіяння шоди здоровю потерпілого;СНН-заподіяння потерпіломуСТУ Ознаки:відсутність небезпеки для життя;відуиність наслідків передб.у ч. 1 ст. 121; тривалий розлад здоровя;стійка втрата працездатності менш ніж на одну третину(втрата працездатності від 10-30%).Тривалий розлад-3тижні. Зл. з матер. Складом.С.заг., 14рС.С.-вина у формі прямого або не прямого умислу.Квал.озн.дії , вчинені з метою залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій.

101. Умисне легке тілесне ушкодження (ст125)О. – здоровя потерпілогоО.С. – СНД – спрямовані на заподіяння шкоди здоровю потерпілого. СНН – ЛТУ. Поділяється на: 1)що не спричинили короткочасний розлад здровя або незначну стійку втрату працездатності (скороминущі наслідки не більше 6днів) (ч1 ст125); 2)такі що спричинили….(ч2 ст125) коротко час розлад здорвя слід вважати 6-21 день, незначна стійка втрата – це втрата заг працездатності до 10% склад матеріальний.С. – заг 16рС.С. - умисна форма вини. Заподіяння ЛТУ через необережність не визнається злочином

102. Залишення в небезпеці (ст. 135)Це свідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжиття заходів до самозбереження через малоліцтво, старість, хворобу або внаслідок інш безпорад стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобовязаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.О. – здоровя або життя потерпілогоО.С. – СНД - у формі бездіяльності – залишення без допомоги осби, я кА перебувала у небезпек для життя стані (це стан, коли особа без сторонньої допомоги не має можливості розпочати активні заходи для самозбереження в результаті безпорадного стану). Склад формальний.С. – спец 16р, особа, яка зобов’язана піклуватися про потерпілого, або яка сама поставила потерпілого в небезпечний для життя стан.С.С. – прямий умислКвал.ознаки – дії вчин матір’ю відносно новонародженої дитини, якщо мати не перебувала в обумовленому пологовому стані (ч2); якщо спричинили смерть; настання інш тяж наслідків (ч3)

103. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини (ст. 149)

О. – воля і свобода людиниДод. О. – життя та здоровя, честь та гідність, суспільна моральО.С. – СНД: торгівля людьми (це передача людини однією сосбою іншій особі за гроші); здійснення інш незак угоди, об’єктом якої є людина (передача людини іншій особі як подарунок, у рахунок боргу, для виконання певних робіт); вербування (це залучення особи до дій які в подальшому дають можливість її експлуатувати); переміщення (це переправлення особи, яка є об’єктом торгівлі або іншої незаконної угоди, будь-яким способом з одного місця в інше); переховування (активні дії, спрямовані на приховування особи, яка є об’єктом торгівлі або іншої незаконної угоди); передача і одержання людини (діяльність осіб, які безпосередньо не виступають учасниками незаконних домовленостей, об’єктом яких є людина, однак особисто здійснюють передачу чи одержання людини в інтересах однієї зі сторін). Для останні 5 дій обовязкова ознака є спосіб вчин злоч – використання обману (повідомлення неправдивих відомостей або неповідомлення інф, доведення якої потерпілому було обов’язковою для винного, з метою експлуатації потерпілого у майбутньому) шантажу (це погроза вчинення дій або розголошення інф, небажаних для потерпілої або його близьких, у разі відмови потерпілого вчинити або втриматися від вчинення певного діяння) або уразливого стану особи (це зумовлене фіз. чи психіч властивостями або зовніш обставинами стан особи, який позбавляє або обмежує її здатність усвідомлювати свої дії або керувати ними, приймати за своєю волею самостійні рішення, чинити опір насильницьким або іншим незаконним діям, збіг тяжких особистих сімейних або інших обставин)Склад зл.-формальний.С.заг., 16р.Продавець і покупець е співвиконавцями зл.С.С.-прямий умисел.+мета-експлуатація людини.(форма сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову праця або примусове надання послуг, рабство або звичаї подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення з метою наживи, примусову авгутність, втягнення в злочинну дія-ть, використання у збройних конфліктах).Квал. ознаки: щодо неповнолітніх, щодо кількох ос.,повторно, за попередньою групою ос., дії вчин. служб.ос. з викор. служб. Становища; вчинені дії ос., від якої потепілий був у матеріальній чи ін.. залежності.; дії, пов’язані з насильством, яке не е небезпечним для життя або здоровя потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства.(ч.2);вчинене щодо неповнолітнього;організованою групою;поєднане з насильством;що спричинило тяжі наслідки.Відповідальність за ст..149настае незалежно від способу його вчинення.

104. . Згвалтуванн(152)

Це статеві зносини між ос. різними статями, свупереч або з ігноруванням винного, із застосув. фіз.. насильсива, погрозою його викор.або скористання без пор. стану потерпілого.О-статева свобода і недоторканість. Дод.Об-здоровя, честь, гідність. Потерпілим може бути, як чол.., так і жін..О.С-Хар-ся подвійністю дій. Дії:1)вчинення природного стат. акту(цее такий стат. акт між чол..і жін.., що потенційно може привести до запліднення і дітонародження);2)полягае у вчин.одніей з дій: фіз.. насильсива(уминий зовнішній негативний вплив на організм потерпілої ос., або на його фіз..волю, вчинене з метою подолання або попередження опопру з боку потерпілой, чи приведення її в безпорадний стан(до близьких родичів)), погрозою(залякування потерпілой ос.можливістю застосув фіз.. насильства до неї або до їн.ос.доля якої їй небайдужа, що може прявлятисяу висловленні, жестах, демонстрації зброї, предметів, які можуть бути викор. для нанесення ТУ) його викор.або скористання без пор. стану потерпілого(це коли ос.внаслідок малолітного або похилого віку, фіз. обмежень, розладу псих.дія-ті, хворобливого або непритомного стану або з її.причин не могла озуміти хар-ру або значення вчинюваних з ним дій або не могла чинити опір).Склад формальний.С.-заг.,14р. Тільки ос.протилежної статі. Співвиконавцем може виступати ті ос. тієї ж статі.С.С.-прямий умисел.Квал.озн.:група ос.; щодо неповнолітньої(Ч.3);вчинені повторно, вчин ос., яка вчин. будь-який зл. ст153-155(ч.2); спричинення ТН, щодо малолітньої ос. Не е підставою для квал-ії Ч.3 та4Ст152, якщо буде доведено, що винний сумлінно помилявся щобо фактичного віку потерпілого.

105. . Розбещення неповнолітніх (ст. 156)

Це вчинення розпусних дій щодо особи яка не досягла 16 роківО. – нормальний фіз. і моральний розвиток дітей і підлітків у статевій сферіО.С. – здійснення розпусних дій, що мають сексуальний характер і спрямовані на задоволення виною особою статевої пристрасті або на виникнення у неповнолітнього статевого потягу. Потерпілий – тільки особи які не досягли 16 років. Розпусні дії можуть мати місце як за згодою неповно літ особою, так і з застосуванням до неї фіз. насильства з метою вчинення певних дій сексуального характеру. Розбещення може бути фізичним (оголення статевих органів, дотик до них, імітація статевого акту) та інтелектуальним (демонстрація фільмів або фотографій порнографічного змісту, цинічні розмови на сексуальні теми). Склад формальнийС. – заг 16рС.С. – прямий умиселКвал.ознаки – дії вчин щодо малолітньої особи або батьком, матір’ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, чи особою на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклувальника про нього.

106. Грубе порушення законодавства про працю(ст172)

Це незаконне звільнення прац. з роботи з особистих мотивів, а також ін..грубе порушення зак-ва про працю.О-конст.право-трудові права.

О.С.-2форми:1)звільнення прац. з роб(при відсутності для цього підстав або з порушенням процедури).2)ін..грубе порушення зак-ва про працю.(свідоме обмеження або ігнорування трудових прав громадян:використання примусової прац, самовільне встановлення понад нормових робіт, залучення до важких робіт і роьіт з шкідливими або небезпечними умовами праці ос., віком до 18р., вагітних жіное або жін.., яеі мають малолітніх дітей ). Формальний склад.С. – спец. 16р, на яку покл.обовязок дотримання труд зак-ва.

С.С.-прямий умисел.+мотив-особисті спонукання, помста, користь.Квал.озн.:щодо неповнолітнього, вагітної жін..чи матері, яка мае дитину віком до 14р або дитину інваліда.

107. Крадіжка (ст. 185)

Це таємне викрадення чужого майнаО. – сусп. відн у сфері власностіПредмет – чуже майноО.С. – СНД – викрадення чужого майна. СНН – заподіяння матер шкоди потерпілому внаслідок фактичної присутності майна та неможливості його використання, володіння, розпорядження власником Спосіб – таємне викрадення: у відсутності власника або інш ос; у присутності їх але непомітно для них; у їх присутності але не можуть дати таким діям належної оцінки внаслідок певних обставин; у їх присутності, які схвалюють або байдужі до факту вчинення корадіжки винним і останній це усвідомлює. Склад матеріальнийС-заг.14р.С.С. – прямий умисел + корисливий мотив(бажання отримати незакону матер вигоду як для себе, так і для 3 осіб)Квал.ознаки – повторність; за поперед змовою групою осіб(ч2); поєднане з проникненням у житло, значна шкода (ч3); великі розміри (ч4); особливо великі розміри і організованою групою (ч5).

108. Грабіж(ст. 186) Відмінність ненасильн грабежу від крадіжки

Це відкрите викрадення чужого майна. О. – сусп. відн у сфері власностіДод. О. – здоровя людиниПредмет: чуже майноО.С. – СНД – викрадення чужого майна. СНН – матер шкода внаслідок фактич відсутності майа та неможливості його використання. Спосіб – відкрите заволодіння чужим майно (якщо воно відбувається у присутності власника або ін. ос і винний розуміє, що зазнач особи усвідомлюють характер його злочинних дій). Склад матеріальнийНасильницький грабіж (ч2 ст 186) – це відкрите заволодіння чужим майном, у процесі якого до потерпілого застосовується насильство або погроза. Насильство – це протиправне застосування сили до потерпілого, яке не є небезпечним для його життя та здоровя. Може бути фіз. і психічним. Склад матеріальнийС-заг.14р.С.С. – прямий умисел + корисливий мотив (бажання особи одержати незаконну вигоду як для себе, так і для 3 осіб)Квал.ознаки – повторність; попередня змова групою осіб(ч2); поєднане з проникненням в житло; значна шкода(ч3); особливо великі розміри; організованою групою (ч5)Насильницікиц грабіж відрізняеться від крадіжки, способом заволодіння чужим майном. При наси-му грабежі заволодіння майном здійснюеться відкрито, у присутності власника або ін..ос., які усвідомлюють сусп.. небезп хар-р вчинюваних винним дій. При крадіжці заволодіння майном відбуваеться таемно.