Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

109. Розбій (ст. 187) Відмінність розбою від насильницького грабежу

Це напад з метою заволодіння чужим майном, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоровя особи, яка зазнала нападу або погроза застосування такого насильства.

О. – сусп..відн у сфері власностіДод. О. – життя та здоровяПредмет – чуже майноО.С. – активні дії ( напад на потерпілого – це дії, спрямовані на досягнення злочинного результату і застосування насильства(може бути таємним і відкритим))і певним способом- насильством над потерпілим небезпечним для життя і здоровя особи, а також погрозі його застосування (запод ЛТУ, що сприт коротко час розлад здоровя або незначну втрату працездатності, СТУ, ТТУ, та спричинення смерті) Насильство : фіз.(шкода здоровю та життю) та психічне(погроза застосування) Склад усіченийС-заг.14р.С.С. – прямий умисел + корисливий мотив (бажання особи отримати незакону матеріальну вигоду), і спеціальна мета (заволодіння чужим майном)Квал.ознаки – за поперед змовою групою осіб; особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм (ч2); поєднане із проникненням у житло (ч3); великий розмір особливо великий розмір, організованою групою, заподіяння ТТУ(ч4);Відмінність розбою від насильницького грабежу:За конструкцією складу злочину : Грабіж – матер склад (з моменту заволодіння чужим майном), Розбій – усічений склад (з моменту нападу на потерпілого)За додатковим об’єктом: Грабіж – здоровя, Розбій – здоровя та життяЗа характером вчинюваних дій: Грабіж – відкрите заволодіння чужим майном і застосування насильства або погроза його застосування, Розбій – напад із застосуванням насильства або погрозиЗа способом вчинення злочину: Грабіж – насильство не є небезпечне, а при Розбої – небезпечнеПевні відмінності існують у кваліфікуючих обставинах зазначених складів злочинів.

110. . Вимагання. Відмінність вимагання від насильницького грабежу і розбою

O відносини власності

Одод.- життя або здоровя , честь та гідність, власність, ін.права та свободи людини

Предмет- чуже майно, право на майно, примус до вчинення дій майнового хар-ру

O.S.СНД: вимога передачі чужого майна-це пропозиція в рішучій формі віддати майно, право на майно, або виконати дії майнового хар-ру. Спосіб: Ч.1 1. погроза обмеження прав та свобод людини;2. погроза насильства; 3. погроза пошкодження чи знищення майна;4 погроза розголошення відомостей, які потерпілий чи його родичі бажають зберегти в таємниці Ч.2 1. погроза вбивства чи заподіяння ТТУ; 2. пошкодження чи знищення майна ; Ч.3 1. насильство небезпечне для життя і здоровя; Ч.4 заподіяння ТТУ.

S.загальний, 14р

S.S. прямий умисел + корисливий мотив

Кваліфікуючі ознаки: вчинене повторно; вчинене за попередньою змовою грепою осіб; службовою особою з використанням служб.положення; вимагання, що завдало майнової шкоди у великих розмірах; вчинене орг..групою або у особливо великих розмірах

Відмінність вимагання від розбою: При розбої Одод. є життя і здоров’я потерпілого, при вимаганні- життя, здоровя , честь, гідність, права, свободи або законні інтереси потерпілого чи його близьких родичів. Потерпілим від розбою може бути тільки особа, яка зазнала нападу, при вимаганні, як особа, до якої звернена вимога, так і його близькі родичі. При розбої заволодіння здійснюється шляхом заст-ня насильства, що є небезпечним для життя і здоровя , а при вимаганні- шляхом заст.-ня насильства, що не є небезпечним для життя і здоровя. При розбої насильство або погроза його заст-ня спрямовані на заволодіння майном під час нападу( погроза має форму дій, які свідчать про намір винного заст.-ти насильство негайно. При вимаганні дії, полягають у насильстві або погрозі його заст.-ня для одержання майна в майбутньому. Відмінність вимагання від насильницького грабежу такі самі, як і з розбоєм.