Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

60. Поняття сукупності злочинів і її ознаки. Види сукупності.

Сукупність зл.(ч.1ст.33)вчинення ос. 2 або більше зл.,передбачених різними ст.або різними ч.одніеї ст..Особл.ч.цього К., за жоден з яких її не було засуджено.Ознаки:вчинення ос.декількох самостійних, одиничних зл.;зл., що входить до сукупності, повинні передбачені різними ст..або ч. однієї тієї ж ст.,тобто мати різний склад;за вчинення раніше злочин ос. не повинна мати судимість.2ВИДИ:Ідеальна сук-ть-ос. одним діянням вчиняе 2чи більше одиничних зл.(шкода заподіюеться декільком самостійним обертам кримінально-правової охорони).Реальна-ос.різними самостійними різними самостійними діяннями вчиняе декілька самостійних зл.головна відмінність реальної сукупності від ідеальної полягає у тому, що всі злочини які входять до неї відділені від одного у часі. Сукупність злочинів впливає на кваліфікацію і враховується при призначенні покарання.

61. Рецидив злочинів. Його значення та види.

ст.34КК рецидив зл.—це здійснення нового умисного злочину ос., що має судимість за умисний зл. Ознаки: здійсн. ос. 2та більше самост-их умисних зл.;повне або часткове відбуття ос. призначеного покарання за попередній умисний зл.; відокремлені один від одного певним проміжком часу; наявність у особи судимості до часу здійснення нового зл. Значення рецидиву зл.:на кваліфікацію злочину;на призначення покарання і на рішення питання про звільнення від крим-ої відп-сті; виступає як обставина, що обтяжує покарання; може бути підставою для призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі; у впливі на призначення виду режиму крим. - виправного закладу;у обмеженні або забороні звільнення від відбуття покарання з випробуванням, умовно-дострокового звільнення від відбуття покарання та заміни невідбутої частини покарання більш м'якшим;у впливі на терміни погашення судимості.Рецидив можна класифікувати:по характеру скоєних злочинів на загальний(це коли ос.засуджуеться за різнорідні умисні зл.) та спеціальний(це коли ос. вже мае судимість за однорідні або тотожні умисні зл. і знову вчиняе однорідний або тотожниі умисний зл.); по кількості судимостей на простий (одноразовий)(коли ос.мае судимість за умисний зл. і вчиняе новий умисний зл.) і складний (неодноразовий)(коли ос. мае 2 або більше судимості за умисні зл. і вчиняе новий умисний зл.); по ступені суспільної небезпеки на пенітенціарний(кои ос., яка засуджена до покарання, пов’язаного із ізоляціею від суспільства під час відбування покарання вчиняе новий зл.) та тяжкий і особливо тяжкий рецидив.(коли ос.маючи судимість за один із таких зл.,вчиняе новий тяжкий зл. або особливо тяжкий зл.)

62. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння.

Обставини, що виключають злочинність діяння, — це передбачені законом про крим. відп-ть та ін. законодавчими актами, ззовні схожі із злочинами, суспільно корисні і правомірні вчинки, скоєні за наявності певних підстав,діяння,що виключають сусп. небезпеку і протиправність, а, отже, і крим. відп-ть ос. за заподіяну шкоду.Ознаки:це завжди свідомі і вольові вчинки людини;зовні подібні,схожі із обективними ознаками окремих зл.;це суспільно корисні,і іноді соціально прийнятні вчинки ос.,яка дії у відповідних умовах;хар-ся правомірнімтю заподіяння шкоди правооохронюваним інтересам.;містять законодавчі обмеження та умови правомірності. 2 критерії:1) залежно від юридичної форми;2) залежно від галузі зак-ва, якою вони регламентуються.

Залежно від юридичної форми три групи:

• здійснення свого права (необхідна оборона — ст.36 КК, уявна оборона — ст.37 КК, затримання особи, що скоїла злочин —ст.38 КК, крайня необхідність — ст.39 КК, фізичний або психічний примус — ст.40 КК та ін.); виконання юридичного обов'язку (виконання вироку суду, виконання закону, виконання наказу або розпорядження — ст.41 КК; діяння, пов'язане з ризиком — ст.42 КК; виконання спеціального завдання по попередженню або розкриттю злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації — ст.43 КК та ін.); • виконання владних повноважень (застосування спеціальних засобів, застосування зброї, застосування сили та ін.).