Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

13.Визначення злочину: формальне, матеріальне, формально-матеріальне.

Злочином визнається передбач.ККУ СНД(дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину (ч1.ст.11). Ознаки: суспільна небезпечність, протиправність, винність, караність. Суспіільна небезпечність виступає матеріальним критерієм злочину.Не всі злочин.діяння визнаються злочинними, а тільки ті що передбач.законом про КВ. В залежності від способу опису в законі визначення поняття злочину поділ.на види:1.Формальне – якщо при визначенні поняття злочину міститься вказівка на юридичний критерій(формальний)- передбаченість діяння крим.законом.2.Матеріальне визначення полягає у визнанні злочином тільки того діяння, яке спричинює суспільну шкоду правоохорон.об’єктам.при цьому особа притягається до КВ в незалежності від того, чи передбачене дане діяння як злочинне крим.законодавством..3.Формально-матеріальне – це посилання на матеріальну та формальну ознаку злочину при його описі , тобто злочинним може бути визнане тільки суспільно небезпечне протиправне діяння.

  1. Класифікація злочинів за ступенем тяжкості та її значення. Інші класифікації злочинів

Класифікація - це віднесення певних явищ до тієї чи інгрупи в залежності від обраного критерію.Можна поділити: 1.за ступенем тяжкості:невеликої тяжкості, середньої,тяжкі,та особливо тяжкі злочини.2.за конструкцією складу злочину: злочини з матеріальним складом, формальним складом,злочини з усіченим складом.3.за суб’єктом злочину:злочини, що вчиняються загальним суб’єктом та злочини;що вчиняються спец.суб’єктом.4.За об’єктом злочину:злочини проти основ нац.безпеки, злочини проти життя та здоров’я людей, злочини проти статтевої свободи та недоторканості та ін.5.За фомами вини:умисні та необережні злочини. 6.в залежності від ступеня реалізації злочинного наміру: закінчений та незакінчений злочин.

Злочин невеликої тяжкості вважається злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 2 років, або інше більш м’яке покарання.Злочином середньої тяжкості визначається злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 5р. Тяжким злочином виступає злочин за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 10р.особливо тяжким злочином вважається злочин , за який передбач.покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 10 р. Або довічного позбавлення волі.Значення:1.дозволяє точно зрозуміти зміст кримінально-правових норм.2.дозволяє вирішити питання притягнення особи до КВ.3.розміру та виду покарання,порядок його відбування.4.підстави звільнення від КВ та покарання.

15.

16. Поняття та значення складу злочину.

Поняття складу злочину – це сукупність юрид.ознак, об’єктивних чи суб’єктивних, які визначають яке СНД є злочинним. Склад злочину хар-є зовн. Та внутр.сторону СНД. Елементами складу злочина є об’єкт(це суспільні відносини, що охороняються законом і яким злочинам завдається шкода ) і об’єктивна сторона(це сукупність зовнішніх ознак вчиненого злочину : діяння;суспілно небезпечні наслідки; причинний зв’язок; спосіб,засоби, місце,час, обстановка вчинення злочину) та суб’єкт(це особа, яка вчинила злочин і яка характеризується такими юридичними ознаками:фізична,осудна,досягла певного віку особа) і суб’єктивна сторона (це внутрішня сторона злочину, яка виявляється в певному психічному ставленні особи до об’єкта та об’єктивної сторони вчинюванного злочину)Ч.1ст.2 ККУ підставою КВ виступає вчинення особую СНД, яке містить склад злочину. Значення складу злочину:1.виступає єдиним, законним, необхідним і достатнім показником наявності злочину;2.склад злочину є єдиною , необхідною, законною, і достатньою підставою кримінальної відповідальності;3.склад злочину дозволяє провести чітке розмежування між злочином і проступком, тобто незлочиннем суспільно небезпечним діянням4.на законодавчому рівні здійснюється криміналізація (декриміналізація) суспілно небезпечних протиправних винних караних діянь;4.склад злчину відіграє вирішальну роль в процесі встановленні кваліфікації злочинів5.склад злочину визначає і межі розслідування, тому що основним завданням слідства саме і є встановлення об'єктивних і суб'єктивних ознак складу злочину