Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

76. Довічне позбавлення волі.

Довічне позбавлення волі полягае у створені ізоляції засудженого від сусп. Виконуеться він у виправних колоніях середнього рівня безпеки-для жінок,максимального рівня безпеки-для чоловіків.Дов.позбав.волі встановлюеться за вчин.особливо тяжких зл. і застосовуеться лише у випадках, спец. передбачених чиннимКК, якщо суд не вважае за можливе застосовувати побавлення волі на певний строк.У разі припинення пок-ня у виді дов.позб. волі, якщо санкція ст.Особл.ч.ККУ передбачае цей вид пок-ня як альтернативний, суд повинен мотивувати свое рішення в обвинувальному вироку.Довічне позбавлення волі не застосовують до ос., що вчин.зл. у віці до 18р.і до ос.у віці понад 65р., до жінок, що були в стані вагітності під час вчин.зл. або на момент постановлення виоку., до ос.які відповідно до чинного закону виконували спец.завдання, беручи участь у організованій групі чи злочинній дія-ті з метою попередження чи розкриття їх злчин-ї дія-ті і у складі вчинили особливь тяжкий зл.,до ос.,яких суд не вважае за можливе звільнити від крим.відп-ті, у зв’язку із закінченням строків давності, за вчинен.особливо тяжких зл.Ос.,що засуджені до довічного позбавлення волі, не підлягають звільненню від крим.від-ті і лише у разі застосування щодо них акту помилування довічного позбавлення волі може бути замінене на строкове пок-ня не менше 25р.

77. Загальні засади призначення покарання.

Призначення пок-ня ґрунтується на певних принципах: законність пок-ня;визначення конкретного виду та розміру пок-ня вироком суду; обґрунтованість пока-ня і обов'язковості його мотивування вироком суду; гуманність пок-ня;індивідуалізація пок-ня;справедливість пок-ня. Загальні засади призн-ня пок-ня-це ті встановлені законом принципи, якими повинен керуватися суд при призначенні пок-ня за кожен конкретний зл.Ст.65КК загальні засади призн-ня пок-ня передб-ть сукупність 3принципів. Суд призначає пок-ня:у межах,встановлених санкцією ст.Особл.ч.КК,що передбачає відпов-ть за скоєний зл.; відповідно до положень Заг.ч.КК;враховуючи ступінь тяжкості скоєного зл.,ос.винного та обставини,що пом'якшують або обтяжують пок-ня.

78. Обставини, які пом'якшують чи обтяжують покарання.

-це різноманітні обективні і сбективні чинники, що стосуються ос.винного та вчиненого ним зл.,які хоча і не впливають на кваліфікацію, проте зменшують чи підвищують суспільну небезпечність діяння і злочинця, тим самим впливають на суворість вироку.Ст.66 ККобставини, що пом'якшують пок-ня: з'явлення із зізнанням, щире каяття або активне сприяння розкриттю зл.; добровільне відшкодування заподіяного збитку або усунення заподіяної шкоди;вчин.зл.неповнолітнім;вчин.зл.жінкою в стані вагітності; вчин.зл.внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних або ін.обставин; вчин.зл.під впливом погрози, примусу або через матер-ну,службову або ін.залежність;вчин.зл. під впливом сильного душевного хвилювання,викликаного неправомірними діями потерпілого; здійснення зл.з перевищенням меж крайньої необхідності;виконання спец.завдання з попередження чи розкриття зло-ої дія-ті організованої групи або злочинної організації,поєднане з вчин.зл.у випадках, передб-ихКК.Суд може визнати за пом'якшуючі, й ін.обставини,не вказані вище.Ці обставини суд не може не враховувати.Обставини, які обтяжують пок-ня,ч.1ст.67КК:здійснення зл.ос.повторно та рецидив зл.;здійснення зл.групою ос.за попередньою змовою;здійснення зл.на ґрунті расової, нац. чи реліг.ворожнечі або розбрату;здійснення зл.у зв'язку з виконанням потерпілим служб-го або гром-го обов'язку;тяжкі наслідки, заподіяні зло-м;здійсн.зл.відносно малолітнього,ос. похилого віку або ос.,що знаходиться в безпорадному стані;здійснення зл.відносно жінки,яка завідомо для винного перебувала в стані вагітності;здійснення зл. відносно ос.,що знаходиться в матер.,служб.чи ін.залежності від винного; здійснення зл.з використанням малолітнього або ос.,що страждає псих.захв-ям або недоумством;здійснення зл.з особливою жорстокістю; здійснення зл.з використанням умов військ-го або надзвичайного стану,ін.надзвичайних подій;вчин.зл.загально небезпечним способом; вчин.зл.ос.,що знаходиться в стані алкогольного сп'яніння або в стані,викликаному вживанням наркотичних або ін.одурманюючих засобів.Перелік обтяжуючих обставин є вичерпним і через це розширенню ні за яких умов не підлягає.