Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

79. Призначення покарання за сукупністю злочинів.

Даний вид призначення покарання має місце у разі здійснення ос.2та більше самостійних зло-их діянь,кожне з яких підпадає під ознаки певної ст.Особл.ч.ККза умови,що хоча б по2з них ос.може бути засуджена. Етапи:1)призначення основного і додаткового пок-ня окремо за кожний із скоєних зл.,що входять в сукупність:2)визначення остаточного пок-ня по сукупності цих зл.Суд, призначаючи пок-ня за кожний із з.,керується загальними засадами призначення пок-ня(ст.65КК),враховуючи обставини,що пом'якшують чи обтяжують пок-ня(ст.66і 67КК).Принципів,(ч.2ст.70КК):а) принцип поглинання менш суворого пок-ня більш суворим.,коли менший строк чи розмір певного пок-ня поглинається великим строком або розміром пок-ня того ж виду, яке призначене за здійснення ін.,а також у разі, коли м'який вид пок-ня поглинається суворішим видом покарання.б) принцип повного або часткового складання пок-нь.Таке складання пок-нь при призначенні остаточного пок-ня здійснюється в межах,встановлених санкцією ст. Особл.ч.КК, яка передбачає більш суворе пок-ня.Так, при призначенні остаточного пок-ня по сукупності зл.,за перше з яких ос.призначено пок-ня у вигляді позбавлення волі на строк3р.,а за друге — позбавлення волі на строк1р.остаточне пок-ня не може перевищувати3р.позбавлення волі, оскільки це максимальна межа пок-ня.Складання:повним,частковим,але у будь-якому випадку остаточне пок-ня не повинне перевищувати максимуму санкції ст.Особл.ч.КК,яка передбачає найсуворіше пок-ня, або макс-го строку, встановленого для даного виду пок-ня.У разі, коли після ухвали вироку ос.за скоєний зл.буде встановлено, що засуджений винен ще і в ін.зл.,скоєному ним до проголошення вироку за перший зл.,ухвала остаточного пок-ня приймається за тими ж правилами,які були розглянуті вище. При цьому в строк остаточного пок-ня зараховується пок-ня,відбуте повністю або частково по попередньому вироку(ч.4ст.70КК).В цьому випадку3етапи:1)суд призн.пок-ня за зл.,скоєний до винесення вироку за перший зл.;2)суд призн.остаточне пок-ня або шляхом поглинання, або шляхом складання пок-нь;3)суд здійснює залік строку пок-ня,фактично відбутого за попереднім вироком.

80. Призначення покарання за сукупністю вироків.

Призначення покарання по сукупності вироків має місце там, де після проголошення вироку, але до повного відбування покарання засуджений скоює новий злочин. Ця ситуація свідчить про підвищену суспільну небезпеку винного та за інших рівних умов представляє велику суспільну небезпеку, ніж сукупність злочинів.

В цьому випадку, згідно ч. 1 ст.71 КК, суд до покарання, призначеного по новому вироку, повністю або частково приєднує не відбуту частину покарання по попередньому вироку.

При складанні покарань по сукупності вироків загальний строк покарання не може перевищувати максимального терміну, встановленого для даного виду покарання в Загальній частині КК (наприклад, для позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю — п'ять років; для громадських робіт — двісті сорок годин; для виправних робіт — два роки та ін.). При складанні різновидних основних покарань застосовуються положення, передбачені ст.72 КК.

Особливий порядок встановлений при складанні покарань у вигляді позбавлення волі. Так, у разі здійснення злочинів невеликої тяжкості, середньої тяжкості і тяжких злочинів загальний строк покарання, остаточно призначеного по сукупності вироків, не повинен перевищувати п'ятнадцяти років. Проте у випадку, якщо хоча б один з скоєних злочинів є особливо тяжким, загальний строк позбавлення волі може бути понад п'ятнадцять років, але не більше двадцяти п'яти років.