Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

43. Поняття та види стадій злочину.

Стадіями злочину у КП визнаються певні етапи готування та безпосереднього вчинення умисного злочину, які істотно різняться між собою характером СНД та моментом його закінчення, а також ступенем реалізації ним злочинного наміру.ч.1ст.11.ККУ злочином визнається передбачене ККУ спільне небезпечне діяння вчинене суб’єктом злочину. Не можна визнавати стадією злочину формування злочинних намірів , їх виявлення, окрім випадків прмо передбачених ККУ. Стадії вчинення злочину не можуть існувати у злочинах з необережною формою вини. При необережності воля особи не спрямована на вчинення конкретного злочину. У ККУ закріплено 2 види злочинів: 1.закінчений злочин(ч.1ст.13 називається таке діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбач.відповідною статтеє ККУ) та 2.незакінчений злочин(ч.2.ст.13 це умисне, СНД у якому відсутні окремі ознаки складу злочину передбач.відповідною статтею особливої частини ККУ.). В свою чергу незакінчений злочин поділяється на готування(визнається підшукування або пристусування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод а також інше умисне створення умов для вчинення злочину) та замах.(це вчинене особою з прямим умислом діяння, безпосередньо спрямоване на вчинення злочину передбаченого відповідною статтею особливої частини ККУ, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від волі особи.)

44. Поняття закінченого злочину. Момент закінчення злочину з матеріальним, формальним і усіченим складом.

Ч.1.ст.13ККУ закінченним злочином визнається діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини ККУ. Конкретний злочин може визнаватися закінченим лише тоді, коли у діянні міститься всі об’єктивні та суб’єктивні ознаки складу злочину. У закінченному злочині винною особою повністю реалізується умисел на вчинення злочину. В залежності від особливостей конструювання об’єктивної сторони складу злочину, моментом закінчення злочину слід вважати:1.настання СНН – це злочини з матеріальним складом(ст.115-119;121-125;185,186)2.вчинення СНД – це злочини з формальним складом(ст.151,153,152,159,ч.1203).3. вчинення готуання або замаху – це злочини з так званим усіченим складом.(ч.2ст.109,ст.154,ст.174.187,189,199, 206). Злочини з усіченим складом - це різновид злочинів з формальним складом, момент закінчення яких пов’язаних із вчиненням СНД. СНН у цьому випадку, за рішенням законодавця, виносяться за межі складу злочину. Закінчений злочин відрізняється від незакінченного за об’єктивною стороною. У закінченному злочині винна особа виконує об’єктивну сторону злочину повністю, у незакінченному злочині особа або не завершує об’єктивну сторону запланованого злочину або наслідки її злочинного діяння не настають з причин, які не належать до винного.

45. Готування до злочину: поняття, об'єктивні та суб'єктивні ознаки, види

Готування до злочину це початкова стадія вчинення умисного злочину і являє собою один з видів незакінченого злочину.cт.14 Готуання до злочину – вважається підшукування або пристосування зсобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочинe. Об’єктивна ознака готування до злочину полягає у вчиненні активних дій.види підготовчих дій при готуванні викладені у ч.1.ст.14. готуванням визнається: підшукування засобів чи знарядь для вчинення злочину;пристосування засобів чи знарядь для вчинення злочину;підшукування співучасників;змова щодо вчинення злочину;усунення перешкод; суб’єктивні ознаки готування до злочину полягають по-перше те що воно являє собою умисну д-сть. По-друге готування може бути тільки в умисних злочинах. Підшукуанням знарядь чи засобів вважаються будь-які дії щодо придбання, кіпівлі, отримання, запозичення, знайдення тощо засобів чи знарядь для вчинення злочину. Підшукування співучасників – це дії щодо притягнення, залучення до вчинення злочину інших осіб: виконавця, організатора, підмовника або пособника. Змовою на вчинення злочину необхідно вважати домовленість двох або більше осіб при вчинення злочину. Пристосування засобів чи знарядь слід визнавати дії щодо зміни властивостей предметів матеріального світу, внаслідок чого вони стають придатними, зручними більш ефективними для застосування під час вчинення СНД. Усунення перешкод означає їх ліквідацію, позбавлення від перепон, які заважають вчиненню конкретного злочину.У ч.2.ст.14ККУ закріплене положення про те, що готування до злочину невеликої тяжкості не тягне за собою КВ.