Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

54. Кримінальна відповідальність співучасників. Кримінальна відповідальність організаторів і учасників організованих груп або злочинних організацій.

Відп-ність співучасників мае певні особливості ізалежить від тієї ролі,яку виконував у вчиненні злочину той чи інший співучасник.Особливості крим.відп-ті(ст.30)-організатор, організована група чи злочинна організація підлягае крим. відп-тіза всі злочини,вчиненні організованою групою чи злочинною організацією при обов’язковій умові,якщо вони охоплювалися його умислом.Інші ж учасники організованої групи чи злоч.орг-ії підлягають крим.відп-ті за злочини, у підготовці або вчиненні яких вони брали участь, незалежно від тієї ролі, яку виконував у злочинах кожен з них. Ч.1ст.ст.29 виконавець підлягає КВ за ст.особливої частини.коли злочин вчин.у складній формі співучасті - співучасті з розподілом ролей.ч.2 ст.29 організатор, підбурювач,пособник підлягаютьКВ за відповідною частиною ст.27ККУ та тією ст.Особливої частини ККУ, яка передбачає злочин вчинений виконавцем.У разі вчинення виконавцем незакінченого злочину інші співучасники підлягають КВ за незакінчений злочин.

55. .Спеціальні питання відповідальності за співучасть, їх значення.

Ч.2ст.18 спец.суб’єктом визнається фіз.осудна особа, що вчинила у віці з якого може наставати КВ злочин,суб’єктом якого може бути лише певна особа.*Відп-ть співучасників при вчиненні зл. зі спец субектом наступае за тіеюж самою статтею, що і спеціального субекта.Однак, у зв’язку з тим, що такі ос. не можуть бути виконавцями зл. обов’язковим е посилання на їх роль у вчиненні зл.*Ексцес- виход за рамки домовленості між співучасниками при вчиненні зл. з виконавцем.При ексцесі виконавця інші співучасники відповідають за той зл., який охоплювався їхнім умислом, а виконавець те, за що скоїв.2види ексцесу:-якісний(особа, вчинила ін.за хар-ром сусп.. небезпеки злочин);-кількісний(вчиняеться злочин того ж роду, за ступенем сусп. небезпеки вищий).*Провокація зл.-означае схилення особи до вчинення з метою її викритя.Результатом е припинення за вчинення зл. у співучасті, не залежно від осіб мотивів і мети.*при невдалому підбурюванні чи пособництві, ос., яка відмовилась не підлягае крим. відп-ті, а ос., яка схиляла чи намагалася явиступити в ролі пособнока відповідае за вчинення зл.*Безнаслідкова співучасть , коли виконавеці не вчинив закінченого зл., а його злочинна дія-сть була припинена на стадії готування до злочину або замаху на злочин.

*Добровільна відмова співу-ків(ст.17)Якщо виконавець добр. відмовився від виконання зл., ін. учасники співучасники відповідають за організацію, готування або замах на зл. в залежності від стадії, на якій припиненні дії виконавця.

56. Причетність до злочину.

Причетність до зл.— це така злочинна дія-сть, яка, хоча й пов'язана з вчиненням зл., але не є співучастю в ньому. Кримінальне право, на підставі положень частин 6 і 7 ст.27 КК України, розглядає 4 види причетності до злочину:1) заздалегідь не обіцяне переховування зл.; 2) заздалегідь не обіцяне придбання або збут майна, здобутого злочинним шляхом;3) заздалегідь не обіцяний попуск зл.;4) заздалегідь обіцяне недонесення про зл.*Переховування — це заздалегідь не обіцяна активна діяльність винного по переховуванню особи, що скоїла зл., засобів чи знарядь здійснення зл., самого зл., його слідів або предметів, здобутих злочинним шляхом.*Придбання або збут майна, здобутого злочинним шляхом, — це активна діяльність особи, спрямована на отримання або передачу (якоплатна, так і безоплатна) майна, завідомо для нього отриманого в наслідок здійснення зл. ін. ос., або зберігання такого майна.. *Потурання якщо особа, яка зобов'язана і могла перешкодити здійсненню зл., не скоює цих дій, внаслідок чого зл.скоюється.*Недонесення-неповідомленні особою до органів державної влади про достовірно відомий, підготовлюваний або вже скоєний зл. Недонесення — це завжди пасивна дія-сть ос.

57. Поняття множинності злочинів, її кримінально-правова характеристика.

Множинність злочинів — це здійснення особою двох і більше злочинів, коли, хоч, по двох із скоєних злочинів не виключається можливість його притягнення до кримінальної відповідальності. Можна виділити три види множинності злочинів: повторність злочинів; сукупність злочинів та рецедив.Повторність злочинів має місце там, де особою скоєно два і більше злочинів, передбачених тією ж статтею, частиною статті або різними статтями Особливої частини КК, у випадках, прямо вказаних в законі, незалежно від того, була або не була особа засуджена за перше з них.Сукупність злочинів має місце там, де особою скоєно два і більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини КК, за умови, що ні за одне з них воно не було ще засуджене.Рецедив ст.34- визнається вчинення особою, яка має судимість за умисний злочин нового умисного злочину. Значення:множинність як особливий інститут права згідно з ст.35 враховується при: кваліфікації злочинів;впливає на призначення покарання;впливає на звільнення від КВ

58. Одиничний злочин як складовий елемент множинності злочинів. Види одиничних злочинів.

Одиничний зл. — це злочин, передбачений кримінальним законом як один, єдиний, самостійний склад злочину.Одиничні злочини підрозділяються на дві групи:прості іускладнені одиничні злочини.Простий одиничний зл. — наявністю однієї дії та наявністю одного результату. Але конструкції складів злочинів можуть передбачати альтернативні дії (дві та більше), або однієї дії і декількох наслідків (альтернативних чи факультативних ), підпадаючи під ознаки однієї статті КК.Ускладнені одиничні зл. в свою чергу підрозділяються на:триваючі , продовжувані,складні (складені) злочини. Триваючі зл. розпочинаються дією або бездіяльністю особи, скоюються безперервно протягом більш менш тривалого часу. Незаконне зберігання зброї. Продовжуваний зл. - складається з ряду тотожних злоч-их дій (або безд-сті), направлених на досягнення загальної мети і в своїй сукупності складає єдиний зл. Складний (складені) зл. — це одиничний зл., що скл. з 2 чи більше злочинних діянь, кожне з яких, якщо розглядати їх окремо, є самостійним зл., та через органічну єдність вони утворюють один одиничний зл., охоплюваний ознаками однієї статті Особл. ч. КК. Складові зл. утв-ся з двох і більше злочинних діянь, кожне з яких, якщо розглядати їх самостійно, є окремим простим складом зл. Типовий приклад Бандитизм

59. Повторність зочинів. Види повторності.

Повторність(ч.1ст.32)вчинення2 або більше зл., передбачених тіею самою ст.або ч.ст.Особл.ч.ККУ.Виключення(ч.3ст.32)вчинення 2 і більше зл., передбачених різними ст.. чинного ККУ,визнаеться попвторним лише у випадках, прямо зазначених в Особл.ч.цього кодексу.(Спеціальна повторність).Ознаки:Вчинення 1ос.або групою ос. декількох самостійних зл.;зл.повинні скоюватися у різний час;одиничні зл.повинні бути передбачені або однією ст., або однією ч.ст.Особл.ч.ККУ.;для повторності не мае значення чи була ос. засуджена за зл. , який вона вчинила раніше;повторність буде відсутня, коли судимість за раніше вчинений зл. була знята або погашена.2ВИДИ:рецидив-повторність, що пов’язана із засудженням за раніше вчинений зл.Фактична повторність- що не пов’язана із засудженням за раніше вчинений зл.-2види фактичної повт-і:1повт.тотожних зл.-ос. чи групо ос. вчиняеться декілька однакових за складом зл.;2поав. Однорідних та різнорідних зл.-це вчиненни ос. чи групою ос. двох або більше зл. передбачених різними ст.чи ч.ст.Особл.ч.ККУ.Повторність має значення при кваліфікації діяння,при призначенні покарання, а також при вирішенні питання про звільнення від КВ.