Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

66. Затримання особи, що вчинила злочин. Ознаки правомірного затримання злочинця.

Затр.ос.,що вчин.зл.-насильницькі дії, спрямовані на короткочасне позбавлення волі ос.,яка вчин.зл., з метою її затримання та доставлення відповідним органом влади, якщо при цьому не було перевищених заходів,необхідних для затримання такої ос.(ч.1ст.38).Ознаки-*хар-ер та спрямованість дій при затриманні(соціально корисне і правомірне діяння. Вказані дії зовні схожі з об’єктивною стороною окремих злочинів,зокрема,незаконним позбавленням волі, знищенням або пошкодження майна, нанесених тілесних ушкоджень’);*необхідність спричинення шкоди злочинцю як умова затримання(хар-ся вимушеністю. Затримання особи, яка вчинила злочин, може бути пов’язане із заподіянням йому фізичної шкоди, шкоди його майна тощо); *своєчасність затримання (здійснюеться бзпосередньо після вчинення зл.,затримання особи, яка вчинила злочин повинно бути здійснене безпосередньо після вчинення злочинного посягання ); *співрозмірність шкоди, що заподіюеться ос., при затриманні(має певні межі і не мае тяжкий хар-ер,).Обстановка затимання:сприятлива, не сприятлива.Oзн.:*спрямованість умислу при затриманні(затримання завжди умисне,доставка злочинця. Діяльність особи, яка здійснює затримання завжди відбувається умисно);*мета затримання(зтримання шляхом обмеження волі;доставлення відповідним органам влади).

67. Поняття, підстави та ознаки крайньої необхідності.

Крайня необхідність — це вимушені дії, пов'язані із спричиненням шкоди правоох-им інтересам з метою усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує ос.або ін. ос. чи сусп.інтересам, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунена ін.. засобами і якщо заподіяна шкода є рівнозначною або менш значною, ніж відвернутій шкоді.Підстави (ч.1ст.39):1)наявність небезпеки, яка безпосередньо загрожує ос.,її зак-им пр. та інтер., що охороняються зак-м, правам ін.ос., а також сус. інтересам або інтер. держ.; 2) неможливістю усунення цієї небезпеки ін.засобам .OO:обект заподіяння шкоди(шкода заподіюеться правоох-им інтересам третіх ос.);хар-ер дій(хар-ся активною формою поведінки ос., яка знаходиться у стані крайньої необхідності);необхідність заподіяння шкоди(шкода заподіюеться правоох-им інтересам третіх ос.,і її неможливо відвернути);співрозмірність заподіяної шкоди(рівнозначна або менша ніж потенційна шкода);своечасність заподіяння шкоди(стан крайньої необхідності існує лише протягом певного часу існування наявної та реальної небезпеки).SO:спрямованість умислу(завжди з прямим умислом);мета(спричинення шкоди).

68. Звільнення від кримінальної відповідальності: поняття та види.

Звіл-ня від кри.відп-ті-це звільнення від потенційного держ.засудження ос.,що скоїла зл.,яке за наявності підстав, передбачених зак-м,здійснюється виключно судом в порядку, встановленим зак-м.Підстави звільнення:*добр.відмова від доведення зл. до кінця;*зак-у Укр.про амністію чи акта помилування;*дійове каяття;*примирення винного з потерпілим;*передача ос.на поруки колективу підпр-ва, уст-ви або орг.-ії;*зміна обстановки;*закін.строків давності;*випадки, перед. норм.Особл.ч.КК.ВИДИ:1.Залежно від пра-го обов'язку або права суду:*факульта-их слід віднести такі види-у зв'язку з передачею ос.на поруки та у зв'язку із зміною обстановки.Суд має право, а не зобов'язаний звільнити ос.від крим.відп-ті;*обов'язкових : добр.відмову,амністію або помилування,дійове каяття,примирення винного з потерпілим, закін.строків давності,випадки, передбачені раніше вказаними норм.Особ.ч.КК.Суд зобов-ий звільнити ос.від крим.відп-ті.2.Залежно від правових і процесуальних наслідків:Безумовне-ос.звільн-ся від крим.відп-сті остаточно,безповоротно, тобто не ставиться в залежн.від подальшої поведінки ос.(окрім передачею особи на поруки).Умовне звіль-ня ос.припускає наявність певних вимог, при виконанні яких надалі ос.може уникнути застосування відносно нього примусових заходів крим-пр.хар-ру за скоєне нею діяння. Види звіл-ня від крим.відп-ті можна поділити по хар-ру пр.акту, в якому він міститься,на передбачені ККта передбачені зак-м Укр.про амн-ю або актом помил-ня.