Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

18. Поняття об'єкта злочину. Його місце в структурі складу злочину та значення.

Об’єкт злочину – це охоронювані крим.законом суспільні вдносини, соц.блага,цінності,окремі сфери єиттєдіяльності людей, на які спрямовано СНД і яким спричинюється шкода або створюється загроза спричинення шкоди.Об’єкт злочину – це один із обов’язкових елементів складу злочину. Це означає, що для притягнення особи до КВ необхідно встановити, на який об’єкт було встановлено посягання, якому об’єкті особа бажала спричинити шкоду своїми діями.Значення:1.об’єкт злочину – елемент кожного злочину; 2.це обов’язкова ознака складу злочину;3.має значення для кодифікації кримінального законодавства;4.дозволяє відмежувати злочин від ін.правопорушення і аморальних провин;5.дозволяє визначити хар-тер і ступінь суспільної небезпеки злочинного діяння.6.має знаяення для правильної кваліфікації і відмежування одного злочину від іншого.

19. Види (класифікація) об'єктів злочину.

У кримінальному праві об’єкти злочину класифікуються по вертикалі та горизонталі.По вертикалі прийнято виділяти наступні види:загальний, родовий,безпосередній. По горизонталі:основний та додатковий. Загальним об’єктом злочину визнається сукупність суспільних відносин, соц.благ, цінностей, окремих сфер життєдіяльності людей, що охороняються крим.законом від суспільно небезпечних посягань. Родовий об’єкт - це об’єкт , що охоплює визначене коло тотожних чи однорідних за своєю соц.-політичною чи економічною сутністю суспільних відносин, соц.благ,цінностей, окремих сфер життєдіяльності людей,що у силу цього повинні бути захищені єдиним комплексом взаємозалежних крим.-правових норм. Безпосереднім об’єктом – виступають суспільні відносини, соц.блага,цінності, окремі сфери життєдіяльності людей, на яке безпосередньо спрямоване посягання і яким внаслідок злочинних дій спричиняється суспільна небезпека шкоду.Безпосередній поділяється на: 1.основний безпосередній(виступає той об’єкт, на який у першу чергу спрямоване посягання і саме чому особа намагається заподіяти суспільно небезпечну шкоду);2.додатковий безпосередній(це об’єкт якому поряд з основним спричиняється чи може бути спричинена шкода, у процесі посягання на основний безпосередній об’єкт). Додатковий безпосередній об’єкт мое бути обов’язковим та факультативним. Обов’язковим додатковим об’єктом злочину визнається об’єкт , якому поряд з основним завжди спричиняється шкода. Факультативним додатковим об’эктом злочину виступає об’єкт, якому під час вчинення злочину може спричинюватися суспільна небезпечна шкода.

20. Предмет злочину і його кримінально-правове значення.

Предмет злочину – це речі матеріального світу, доступні для сприйняття органами відчуття людини, шляхом впливу на які здійснюється посягання на об’єкт злочину.Предмет злочину, що існує поряд з об’єктом, самостійна факультативна ознака складу злочину. Ознаки предметів злочину(ті чи інші речі, цінності,які виділяються законодавцем, як предмет з урахуванням правового режиму, зумовлено корисними чи шкідливими властивостями, з урахуванням їх призначення )є тими обставинами з приводу яких чи шляхом впливу на які вчинюється злочин(податки і збори,порнографічні предмети).Вважається, що предмет злочину не може претендувати на роль самостійної ознаки складу злочину, оскільки склад злочину являє собою сукупність його обов’язкових елементів, тому відсутність хоча б одного з цих елементів виключає склад злочину і КВ.Законодавець вказує саме на конкретні речі, а точніше їх ознаки,властивості при описі того чи іншого злочину.Відповідальність за ст.265 яка передб.склад незаконного поводження з радіоактивними матеріаламиможе наставати лише в тих випадках, коли предметом виступають саме радіоактивні матеріали.

21. Суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність). Умови настання кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність. Вплив непереборної сили, непереборного фізичного або психічного примусу на притягнення особи до кримінальної відповідальності.

СНД – це конкретний свідомий вольовий акт поведінки особи(дія,бездіяльність). Усвідомлення особою СНД полягає в усвідомленні фактичної сторони вчинюваного та його суспільної небезпечності. Вольовий х-тер діяння полягає у самостійному за своєю волею прийнятті рішення про вчинення злочину. СНД має 2 форми:1.Дія – це активна поведінка людини, при якій особа використовує свої здібності для вчинення злочину. Бездіяльність являє собою пасивну поведінку людини, особа утримується від вчинення обов’якових дій , спричиняючи суспільно небезп.шкоду.Особа підлягає КВ за бездіяльність у випадку невчинення дій, які вона повинна і могла вчини. Притягнення особи до КВ за СНД можливе тільки тоді,коли вказано що діяння являє собою вольовий акт поведінки.До обставин, що виключають чи пригнічують волю людини під час вчинення злочину,відносять непереборну силу, фіз або психіч.примус. Непереборна сила – надзвичайні обставини , які виключають вольову поведінку особи(сили природи,стихійні лиха; соц.явища,стан здоров’я).непереборна сила виключає КВ особи, у зв’язку з тим що людина не діяла певним чином у конкретній обстановці не за своєю волею. Фіз.примус – це незаконний вплив на особу, шляхом зас-ся насильства з метою спонукання потерпілого до вчинення злочину.2 вида примусу:1.непереборний примус(до особи зас-ся насильство,яке не дає особі діяти на свій розсуд) та примус, що не є непереборним. Фіз.примус, що є непереборним не може виключати КВ у зв’язку з тим що таке насильство обмежує вибір своєї поведінки особою,не виключає можливості діяти за своєю волею.Психічний примус означає незаконний вплив на психіку особи шляхом залякування, погроз з метою спонукати її до вчинення злочину.не виключає вольову поведінку особи, а тільки обмежує її вибір у зв’язку з погрозою.Може виключати КВ особи тільки у випадках наявності стану крайньої необхідності.Обставини, що виключ.вольову поведінку(непереборна сила, непереборний фіз.примус) усувають КВ.Які обмежують вибір своєї поведінки винним(фіз. Та псих.примус), вваєаються обставинами які помякшують покарання.

22. Суспільно небезпечні наслідки: поняття, види, кримінально-правове значення (злочини з матеріальним і формальним складами).

СНН – визнається шкода, що спричиняються об’єкту крим.-правової охорони СНД винної особи. Групи СНН: матеріальні та нематеріальні. Матеріальна шкода – це збиткі, які мають чіткі критерії виміру, а тому можуть бути вираховані під час розслідування.Види:фізична шкода(шкода життю чи здоров‘ю людини(вбивство,тілесні ушкодження)) та майнова(майнові збитки, що спричин.незаконними діями винної особи і вимірюютьс у грошовому еквіваленті(крадіж,грабіж,ухилення від сплати податків)позитивна шкода,упущена вигода.)). Нематеріальна шкода – це такі СНН, які не мають конкретних одиниць свого виміру, а встановлюються за допомогою певних критерієв нематеріального хар-ру.. Значення наслідків для КВ визнач.самим матеріальним розумінням злочину,як діяння небезпечного для людини, і суспільства, у наслідках проявляється суспільна небезпечність.Характер та розмір СНН визначає ступінь тяжкості вчиненого злочину.У злочинах з матеріальним складом наявність певних наслідків є обов’язковою ознакою об’єктиної сторони, і тому закінчиним такі злочини будуть тільки у випадку настання СНН. Наслідки впливають на призначення покарання.Формальний склад не передбачає настання СНН.