Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

25. Поняття суб'єкту злочину і його види.

Суб’єктом злочину – це особа, яка вчинила злочин.але до КВ притягається не будь-яка особа, а тільки та яка має ознаки які визнач.законодавство(ч.1ст.18 суб’єктом злочину може бути фізична, осудна особа, яка вчинила злочин у віці з якого може наставати КВ) Ознаки: - суб’єкт –фіз.особа;осудна(ст.19 ч.1.Осудною визнається особа, яка під час злочину могла усвідомлювати свої дії та керувати ними); вік КВ (ч.1ст.22 – 16років;ч.2.ст.22-14 років(за злочини. Під час яких особа могла усвідомлювати свої дії та керувати ними.Н:крадіжка, розбій,хуліганство,вбивство)). Поряд з існуванням у КП загального поняття суб’єкта злочину існує спеціальне поняття злочину. Спец.суб”єктом злочину(ч.2.ст.18) – це фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці з якого може наставати КВ і суб’єктом може бути тільки певна особа.В залежності від ознак, які притаманні спец.суб’єкту поділяються на види: 1-ша група: ці ознаки, які характеризують правове положення особи, а також виконувані нею ф-ції(гр-во, служб.особа, професія або рід занять)ст.111держ.зрада,може вчин.тільки гр-ном Укр.2-га група – ознаки, що відображають його демографічні особливості(стать,вік)ст.152 згвалтування може вчинити тільки особа протилежної статті. 3 – я група ознак – особливості суб’єкта що характериз.його відносини іх потерпілим(сімейні,родинні), ст.164 злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатніх дітей.

26. Вік, з якого настає кримінальна відповідальність.

Загальний вік настання КВ це 16 років.(ч.1ст.22). Особа, яка вчинила СНД але не досягла віку не може притягатися до КВ. Верхньої межи віку КВ не передбачається. Вік КВ – це не тільки хронологічний проміжок часу від початку народження до моменту вчин.злочину, але й певний рівень інтелектуального розвитку та відповідний психіч.стан особи,який дозволяє їй усвідомлювати факт вчинення СНД. ККУ за ряд злочинів знижує вік КВ до 14 р.Особа може бути притягнута до КВ з 14 до 16 р. Тільки за ті злочини. Які прямо передбачені ч.2ст.22ККУ:умисне вбивство;крадіжка;грабіж;розбій; згвалтування;хуліганство та ін. Встановл.зниження віку законодавец враховує наступні чинники:1.більшість із вказ.злочинів визнаються тяжкими або більш тяжкими, і спричиняють більш непоправну шкоду;2.дані злочини мають широку розповсюдженість серед неповнолітніх;3. у цьому віці особа вже усвідомлює суспіл.небезпеч.х-тер вчинюваних дій і може ними керувати. В окремих випадках злочинне діяння передбач.настання особі 18 р., у цьому випадку, якщо особа не досягла цього віку не притягається до КВ. Особи віком від 16 до 18 р. Не можуть вчин.окремі дії, тому не можуть притягатися до КВ. Такий вік називається підвищенний.(ухилення від призиву на строкову військову службу ст.335)

27. Поняття неосудності та її критерії. Наслідки визнання особи неосудною у момент вчинення суспільно небезпечного діяння.

Неосудність – це обов’язова ознака суб’єкта злочину. Осудність являє собою здатність особи усвідомлювати свої дії і керувати ними під час вчинення злочину.ч.2 ст.19 ККУ не пыдлягаэ КВ особа,яка під час вчинення СНД перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії або керувати ними в наслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розгляду психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки.Особа, яка визнана неосудною не притягається до КВ. Неосудность характеризується 2 критеріями: Медичний критерій – передбачає наявність у особи , яка вчинила СНД, певного виду психічного розгляду. Вони поділяються на 4 групи:хронічне психічне захворювання;тимчасовий розлад психічної діяльності; недоумство – розумова нерозвинутість, яка може бути вродженою чи набутою внаслідок перенесених хвороб; інший хворобливий стан психіки - розлад психічної діяльності, що не підпадає під ознаки перших трьох категорій. Юридичний критерій осудності склад.з інтелектуального та вольового моментів. Інтелектуальний момент неосудності полягає у недієздатності особою усвідомлювати суспільно небезпечний характер своїх дій. Вольовий момент полягає у неможливості особи керувати своїми діями.Неосудною визнається особа, яка під час вчинення злочину страждала на психічний розлад внаслідок чого не усвідомлювала свої дії та не могла керувати ними. Особа, яка вчинила СНД у стані неосудності , не підлягає КВ. До такої особи судом можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру:1.надання амбулаторної психіатрічної допомоги в примусовому порядку; 2. госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом;3.госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.