Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

63. Поняття необхідної оборони. Підстави необхідної оборони, її ознаки.

Необхідна оборона — це правомірний захист правоохоронюваних інтересів ос., сус. або держ. від сусп. небезпечного посягання, викликана необхідністю його негайного запобігання або припинення шляхом спричинення тому, що робить замах шкоди, відповідної небезпеці посягання і обстановці захисту.В той же час право на необхідну оборону є суб'єктивним правом ос., а не обов'язком, і, отже, відмова від використовування даного права не може спричиняти за собою відп-ті особи.Право на необхідну оборону виникає за наявності певних підстав,(ч.1ст.36КК).:1)наявність сусп.небезп. посягання; 2) необхідність негайного його запобігання або припинення. Ознаки необхідної оборони: 1) мета необхідної оборони,2)спрямованість спричинення шкоди, 3) характер дій особи, що обороняється,4) своєчасність необхідної оборони і 5) відповідність необхідної оборони. Можна виділити наступні об’єктивні та суб’єктивної ознаки правомірної поведінки: спрмованість дій особи, що обороняється; своєчасність оборони; співрозмірність тоборони; спрямованість умислу оборони, що обороняється; мета оборони.

64. Перевищення меж необхідної оборони.

Перевищення меж необхідної оборони-умисне спричинення ос.,що вчиняє замах, тяжкої шкоди, явно не відповідної небезпеці посягання або обстановці захисту(ч.3ст.36КК).З ОS можливе в2випадках:1)при умисному вбивстві ос., що робить замах(ст.118КК);2) при умисному спричиненні ос., що робить замах тяжкого тілесного ушкодження (ст.124 КК).Спричинення якої - небуть іншої шкоди ос., що робить замах, явно не відповідного небезпеці посягання або обстановці захисту, зл. не визнається і крим-ої відп-ті не тягне, оскільки не є протиправним.З її перевищення меж необхідної оборони можливе тільки при умисних діях, , коли той, що обороняється усвідомлює, що обраний ним захист явно не відповідає хар-еру сусп. небезпеки посягання та обстановці захисту, і бажає позбавити нападаючого життя, або заподіяти йому тяжке тілесне ушкодження. Спричинення тяжкої шкоди по необер-сті, не є перевищенням меж необх. оборони і зл. не визнається.ч.5ст.36 ККУ передбачене абсолютне право особи на спричинення будь-якої шкоди нападнику, незалжно від застосованих засобів захисту. Такими випадками є наступні:1.напад від нападу озброєної особи;2.захист від нападу групи осіб;3.відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення.

65. Уявна оборона. Відповідальність при уявній обороні.

(ч.1ст.37)-уявна оборона-дії, пов’язані із заподіянням шкоди за таких обставин, коли реального сусп.небезп.посягання не було і ос.,неправильно оцінювала дії потерпілого, лише помилково припускала наявність такого посягання.Може бути :1.Вибачальна-помилка, при якій обстановка, що склалася, давала ос., достатні підстави вважати, що мало місцй реальне посягання,і вона не усвідомлювала і не могла помилковості свого припущення.,-кримі. відп-ть відсутня., а якщо перевищуються межі захисту,ос.підлягае крим.відп-ть.2.Невибачальна-помилка при якій в обстановці, що скл.,ос.,яка захищаеться, хоча і не усвідомлювала, але могла усвідомлювати відсутність реального сусп.небезп. посягання.Тут ос.,яка помиляеться, підлягае крим. відп-ті за заподіяння шкоди через необережність.