Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

69. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею особи на поруки.

Ос., яка вперше вчинила зл.невеликої або середньої тяжкості иа щиро покаялася, може бути звільн.від крим.відп-ті з передачею її на поруки колективу підприємства,установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдае довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного хар-ру та не порушуватиме гром. Порядку.Правовими підставами такого звільнення виступають вчинення ос. вперше зл. невеликої або середньої тяжкості, її щире каяття та наявність клопотання трудового колективу підприємства, установи,організації.

70. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності.

Ст.49 ККУ встановлює строки давності тобто строки після закінчення яких особа не може бути притягнута до КВ за раніше вчинений злочин. Сплив цих строків є підставою обов’язковою і безумовного звільнення особи від КВ. Ст.49 ККУ закріплює 5 строків давності:1. 2 роки з дня вчинення злочину.2.3роки – з дня вчинення злочину невеликої тяжкості за який законом передбачено покарання у вигляді обмеження і позбавлення волі .3.5 років – з дня вчинення злочину середньої тяжкості.4.10років – з дня вчинення тяжкого злочину.5.15 років – з дня вчинення особливо тяжкого злочину.Початковий моментом спливу давності є день, коли злочин було закінчено. Ч.1ст.49ст.49 встановлює і кінцевий момент обчислення строків давності – ним є день набрання законної сили обвинувальним вироком суду.в ч.1 ст.49 строки минули до дня набрання законної сили обвинувальним вироком суду, то особа яка вчинила даний злочин,підлягає звільненню від КВ. Сплив строків давності можливий лише при дотриманні особою, яка вчинила злочинн 2 умов:1.переховуватися від слідства і суду.2.вчинити новий злочин визначеного виду, а саме середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий.ч.2ст.49 перебіг давності зупиняється. Особа звільняється від КВ якщо з часу вчинення нею злочину пройшло 15 років і давність не була перервана вчиненням нового злочину.в ч.2 та 3 ст.49 встановлено, що особа яка перераховується від слідства і суду,у будь-якому виадку звільняється від КВ,якщо:1.з дня вчинення злочину пройшло не менш 15р.2.давність не була перервана вчиненням нового злочину – середньої тяжкості, тяжкого або особливо тяжкогоякщо ж протягом строку давності особа вчинить злочин невеликої тяжкості то перебіг давності за перший злочин не переривається а продовжується. Одночасно з ним паралельно і самостійно починає спливати строк давності по новому злочину невеликої тяжкості з дня його вчинення.факультативний вийняток - якщо після вчинення особливо тяжкого злочину за який за законом передбачено довічне позбавлення волі минув 15-річний строк то питання вирішується судом. Обов’язковий вийняток – давність не застосовується щодо осіб що вчинили злочини проти миру і безпекилюдства.

71. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим.

Ос., яка вперше вчинила зл. новел.тяжкості, звільняеться від крим.відп-ті, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкод.завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду(ст46). Пр-ми підставами застосування до ос. цього виду хвільнення від крим. відп-ті вважаеться вчин.вперше зл. новел. тяжкості та примирення винного з потерпілим,також відшкодування йому завданих збитків або усунення заподіяної зл.шкоди.

72. Поняття покарання та його ознаки. Цілі покарання.

Покарання(ч.1ст.50КК)- це міра держ.примусу,яка застосовується вироком суду до ос.,визнаної винним в здійсненні зл.,і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.Ч.2 ст.50 КК основні цілі покаранн:1)кара за скоєне;2)виправлення засудженого; 3)попередження нових зл.з боку самого засудженого;4) попередження зл.з боку ін.ос.Ознаки пок-ня:1.пок-ня-це захід держ. Примусу, що застосовуеться до ос., визнаною судом винною у вчин.зл.2.пок. носить публічний хар-ер,тобто призначаеться від імені держ.3.-це юр.негативний наслідок зл.;4.формою пок. Виступають передбачені законом обмеження прав та свобод засудженого;5.пок. носить особистий хар-р;6.пок. завжди тягне за собою юр.наслідок-судимість.

73. Поняття та значення системи покарань у кримінальному праві.

Система пок-нь-це встановлений законом про крим.відп-ть і обов’язків для суду вичерпний перелік пок-нь, розташованих у певному порядку за ступенем їх суворості.Ознаки:1.вона закріплена виключно в законі про крим.відп-ть2.мае вичерпний перелік видів пок-нь,які застосовуються судом до винних ос.;3розташована у певному порядку-за ступенем суворості від найменш суворого-штраф до найбільш суворого-довічного позбавлення волі.Таке розташування пок-нь мае значення:*при призначенні більш мякого пок-ня(ст.69КК);*при призначенні пок-нь за сукупністю зл.(ст.70КК)або вироків(71);*при застосуванні заміни пок-ня більш мяким(82).

74. покарань у кримінальному праві України.

Всі 12видів пок-нь(ст.51ККУ)можна поділити на окремі групи в залежності від певних критеріїв:1.У заленості від порядку призначення:*основні-громадські і випрані роботи,службові обмеження,обмеження волі,позб-ня волі на певний строк,довічне позбав-ня волі;*додаткові-позбавлення військового,спец.звання,рангу,чину або кваліфікаційного класу та конфіскація майна;*пок-ня,що можуть призначитися як основні,так і додаткові-штраф та позбавлення прва обіймати певні посади або займатися певною дія-тю;2.Якщо в основу кваліфікації буде покладений субект, до якого застосовуеться пок-ня, то розрізняють пок-ня:загальні –штраф,гром. та виправні роботи,конфіскація майна,арешт,обмеження волі,позбавлення врлі на певний строк та довічне позбавлення волі;спеціальні-тримання у дисциплінарному батальйоні військ-бовців,позбавлення військ.або спец звання, рангу чину,позбавлення обіймати певні посади чи займатися певною дія-тю;3.У залежності визначеня строку:строкові-позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною дія-тю,гром. та виправні роб.і т.д. на певний строк; безстрокові-штраф,позбавлення військ.та спец. звання, рангу , чину,конфіскація майна,довічне позбавлення волі.

75. . Позбавлення волі на певний строк.

Поак-ня у виді позбавлення волі на певний строк полягае в ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк у крим.-установчий строк.(ч.1ст.63).Позбавлення волі-одне з найбільш суворих видів пок-ня.Воно пов’язане із значним обмеженням прав та свобод засудженого.Ос.,яка засуджена до позбавленя волі, перебувае в умовах постійного нагляду та виховного впливу, який визначаеться режимом відбування цього виду пок-ня.Вид колонії в якій засуджені до позбавлення волі відбувають пок-ня, визначаеться Держ.департаментомУкр.з питань виконання пок-нь.Повнолітні засуджені відбу-ть пок-ня у виправних колоніях різного рівня безпеки(мінімального, середнього,максимального).Неповнолітні засуджені вібув.пок-ня у виховних колоніях.Позбавлення волі встановлюеться на строк від1до15р.Виключення становить призначення позбавлення волі за сукупністю вироків та заміна довічного позбавлення волі актом помилування.У цих випадках граничний строк позбавлення волі може перевищувати15р.Неповнолітнім за вчин.особливо тяжкого зл.може бути призначене позбавлення волі, але не більше ніж 15р.