Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

81. Звільнення від покарання та його відбування: поняття і види.

Звільнення від покарання — це самостійний інститут кримінального права, регламентуючий застосування судом до осіб, засуджених за здійснення злочинів (окрім звільнення від покарання на підставі закону про амністію або акту помилування), безумовного або умовного звільнення від покарання, що не знімає судимості особи.

По ступеню законодавчої приреченості звільнення від покарання може бути підрозділене на обов'язкове і факультативне, тобто на не залежне або залежне від розсуду суду.

Особливим видом звільнення від покарання є випадки ухвалення нового закону, який виключає або пом'якшує призначене особі покарання (частини 2 і 3 ст.74 КК).

82. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Ч.1ст.75КК,якщо суд при призначенні пок-ня у вигляді виправ.роб., служб-го обмеження для військово-ців,обмеження волі,позбавлення волі на строк не більше5р.дійде висновку про можливість виправлення осудженого без відбування пок-ня,він може ухвалити рішення про звільнення від відбування пок-ня з випробуванням.При ухваленні такого рішення суд може дійти цього висновку на підставі 3обставин: тяжкість зл.;ос.винного;ін.обставин.Ст.77 КК порядок застосування додаткових покарань у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням і передбачає можливість призначення таким засудженим додаткового покарання у вигляді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.Випробувальний термін-це певний проміжок часу, протягом якого здійснюється контроль за засудженим, який в свою чергу зобов'язаний виконувати покладені на нього обов'язки. Тривалість випробувального терміну складає від1до3р.Обов'язки засудженого:*попросити публічно або в ін.формі вибачення у потерпілого;*не виїжджати за межі Укр.на постійне мешкання без дозволу органу крим.-викон.сис-и;повідомити органи крим.-викон. сис-и про зміну місця мешкання, роботи або навчання; періодично з'являтися для реєстрації до органів кр.-викон.сис-и;пройти курс лік-ня від алкоголізму, наркоманії або захворювання,що становить небезпеку для здоров'я ін.ос. У разі виконання засудженим обов'язків та нездійснення ним зл.така поведінка ос.розгл-ся як позитивна та спричиняє за собою: остаточне звільнення за рішенням суду ос.від реального відбування призначеного пок-ня;визнання ос.такою,що не має судимості,тобто погашення судимості.

83. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Умовно-дострокове звільнення від пок-ня-це дострокове звільнення засудженого від подальшого відбування пок-ня за умови, що він добросовісною поведінкою та чесним відношенням до праці довів своє виправлення.За змістом ум.-дос.звільнення є видом звільнення від пок-ня на стадії його відбування.Відбуванням у вигляді: виправних робіт, службових обмежень для військово-ців, обмеження волі, утримання в дисциплінарному батальйоні військо-вців або позбавлення волі. Підстави застосування:1.Матеріальна-необхідність для ос.довести своє виправлення добросовісною поведінкою та чесним відношенням до праці раніше, ніж воно повністю відбуло пок-ня.2.Ч.3ст.81-строки фактичного відбування засудженим пок-ня є формальною підставою даного інституту.Закон диференціює строки залежно від виду злочину, скоєного засудженим (ст.12КК), форми вини при його здійсненні, а також рецидиву злочинів. Ч.3ст.81КК таке звільнення може застосоване після факт-го відбування засудженим:*не менше половини строку пок-ня,за зл.невел.або сер.тяжк.,за необережний тяж.зл.;*не менше2третин строку пок-ня,за умисний тяжк.зл.або необережний особл.тяжк.зл.,якщо ос.раніше відбувала пок-ня у вигляді позбавлення волі за умисний зл.і до погашення або зняття судимості знову скоїла умисний зл.,за яке засуджена до позбавлення волі;*не менше 3чвертей строку пок-ня,за умисний особл.тяжк.зл.,а також пок-ня, призн-го ос.,яка раніше звільнялася умов.-достроковий і знову скоїла умисний зл.протягом невідбутої частини пок-ня.

84. Звільнення від покарання на підставі закону України про амністію чи акта помилування.

З.У. «Про застосування амністії в Україні»під звільненням від покарання у зв’язку з амністією слід розуміти відмову держави від застосування до особи, яка вчинила злочин, призначеного їй судом покарання або відмову держави від подальшого виконання щодо такої особи. Закон про амністію приймається иключно ВРУ. Згідно закону не допускається застосування амністії: до осіб, яких засуджено до довічного позбавлення волі; до осіб що мають 2 і більше судимості за вчинення тяжких злочинів;до осіб яких засуджено за особливо небезпечні злочини проти держави, бандитизм. Підставою звільнення від покарання у зв’язку з амністією є набуття закону про амністію.Може бути:1.звільнення особи від подальшого перебування покарання без земіни його іншим видом покарання;2.звільнення особи від покарання і заміни його більш м’яким покаранням;3.скорочення особі невідбутої неї частини покарання. Наслідки звільнення від покарання у зв’язку з амністією є сприятливими для особи:вона не відбуває призначене судом покарання;якщо відбула покарання то строк погашення судимості обчислюється з дня звільнення її від подальшого перебування покарання.

Положення про здійснення помилування,затвердженого Указом Президента України від 19 липня 2005р. Під звільненням від покарання у зв’зку з помилуванням розуміється відмова держави в особі Президента від подальшого виконання щодо засудженої особи призначеного їй судом покарання.Передумова звільнення від покарання у зв’язку з помилуванням склад.з 3 елементів: матеріального та формального.матеріал.елементом є заудження особи з призначенням їй покарання а також реальне її відбуття.формальним елементом є наявність клопотання про помилування до секртаріату президента. Підставою звільнення від покарання у зв’язку з помилуванням є набрання чинності указу. Президент своїм указом може:1.замінити особі довічне позбавлення волі – 25 роками.2.звільнити особу від подальшого перебування цього покарання шляхом заміни іншим більш м’яким.3.звільнення особи, без заміни його покарання іншим.4.скоротити особі невідбуту частину покарання.Наслідки:вона не відбуває призначене їй покарання; якщо вона відбувала то строк погашення судимості обчислюється з дня звільнення її від подальшого відбування покарання

85. . Поняття та правові наслідки судимості.

Судимість-пр.результат засудження ос.вироком суду до крим.пок-ня, спричиняючи за собою певні негативні загальносоц.,цив.-пр.та крим.-пр. обмеження.Підставою судимості є наявність обвинувального вироку суду, який вступив в зак-ну силу. Ос.які не мають судимості:*ос.,засуджені вироком суду, без призначення покарання;*ос.,засуджені вироком суду і звільнені від пок-ня;*ос., що відбули пок-ня за діяння, злочинність і караність яких виключена зак-м;*ос.,які були реабілітовані;Загальносоц. наслідки судимості можуть полягати у встановленні обмеження(заняття певних посад).Цив.-пр.наслідки м:позбавленні права посідати певні посади або займатися певною дія-тю,наданні гром-ва Укр.та ін.обмеженнях.Крим.-пр.наслідки:*наявність рецидиву зл.визн-я як обтяжлива обставина при приз-ні пок-ня,суду призначати суворіший вид пок-ня;*наявність судимості передбачається як кваліфікуюча ознака та тягне за собою відп-ть по особливо кваліфікованому скл.зл.*у ряді випадків викл-ся можливість застосування до ос.,деяких інст-тів крим.пр.*інколи обмежується заст-ня умовно-дострокового звільнення ос.від відбув.пок-ня;*визначає умови відбування пок-ня у вигляді позб-ня волі на певний строк ;*у ряді випадків є необхідною озн.наявності складу зл.2види припинення судимості:погашення і зняття судимості.