Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

4. Поняття закону про кримінальну відповідальність.

ст.3 п.1 законодавство України про крим.від-сть становить крим.кодекс Укр., який грунтується на конст.Укр. та загальновизначених нормах і принципах міжнародного права. Крим.закон – це нормативно-правовий акт, який приймається ВРУ або веукраїнським референдумом, встановл. Підстави та принципи крим.від-сті, визначає які СНД є злочинними і яке покарання до осіб. Ознаки закону про Крим.від-сть: -закон про кр.від-сть це нормативно-правовий акт;-приймається ВРУ або референдумом;-встан.підстави та принципи крим.від-сті;-визн.злочинність та караність діяння;-підстави та умови звільн.від крим.від-сті.

5. Структура закону про кримінальну відповідальність.

5апреля 2001 р. Принят ККУ, вступив в дію 1 сентября 2001р.Крим.кодекс поділ.на 2 частини: Загальну та Особливу. Загальна частина – зосереджені крим.-правові норми, що відображають принципи і загальні положення крим.права а тому визначають його основні інститути, норми, застосовуються до всіх злочинів.Загальна частина включ.15 розділів;розділи склад.статті, статті із частин,частини із пунктів, пункти із підпунктів.В загальній частині зусередж.норми про крим.законів,підстави крим.від-сті;поняття злочину;покарання його зас-ня;звільнення від покарання.Ця частина регламентує підстави крим.від-сті та звільнення.Особлива частина містить крим.правові норми, що вказ.які конкретні СНД є злочинами та які заходи можуть застосовуватися. Склад.із розділів(20), статей,частин,пунктів.

Диспозиція – це частина норми особливої частини, в якій визн. Злочинне діяяння.Санкція – це частина статті, яка визначає вид і розмір покарання за злочин, зазначений у диспозиції.

6.Тлумачення закону про кримінальну відповідальність. Види тлумачення.

Тлумачення – це уяснення змісту закону і розміщення їх іншим способом з метом правильного застосування.Види тлумачення: 1.за суб’єктом.2.за прийомами.3.за обсягом. За суб’єктом:легатаке тлумачен.здійсн.спец. уповноваженими органом – конст.суд(не підлягає оскарженню)є обов’язковим для вик-ня всіма юрид.і фіз.особами.); судове – узагальнення суд.практики Верховним Судом України.Здійсн.з метою правильного та однакого зас-ня крим.закону судами укр. На всій території Укр.(при розгляді конкретних справ судами Укр. Таке тлумачення є обов’язковим щодо даної справи і підлягає вик-ню у межах суд.рішень.); Доктринальне тлумачення – здійсн.юрид.,науковими та навчальними закладами, вченими,практичн.працівниками.Зас-ся в статтях,навч.посібниках.

За прийомами: граматичне – у з’ясуванні змісту закону за допомогою правил граматики та синтаксису.систематичне – з’ясування змісту крим.-прав.нормами шляхо встановл.її зв’язку з ін.історичне – передбач.з’ясуванн причин, які обумовили прийняття прав.норм,завдання, які покладалися на вказ.закон, розгляд поперед.законів та їх відмін.від чинного.

За обсягом: буквальний – тлумачення, яке здійсн.у точній відповідності до чинного закону. Розширене – тлумач.внаслідок якого закон зас-ся до випадків, які безпосередньо у законі вказані. Обмежувальне передбач.звуження сфери зас-ня закону порівняно з його текстуал. Викладенням.