Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС по уголовному (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
395.26 Кб
Скачать

86. Погашення або зняття судимості

Погашення судимості — це автоматичне припинення судимості, яке не вимагає якого-небудь спеціального рішення суду або іншого акту державного органу і має місце за наявності обставин, передбачених законом.Підстави:*ос.,що не мають судимості, визнаються засуджені, які звільнені від відбування пок-ня на підставі ст.75,79КК;*а також ос.,що відбули покарання у вигляді позб-ня права займати певні посади абозайматися певною дія-тю;Тривалість цього строку залежить від виду та розміру пок-ня, фактично відбутого особою:*при відбутті пок-ня у вигляді штрафу, гром.робіт, випр.роб. або арешту ос. визнається такою, що не має судимості, якщо вона протягом1р.з дня відбуття покарання не скоїть зл.;- у вигляді обмеж.волі, а також позбавлення волі за зл.невеликої тяж-ті ос.визнається,що не має судимості, якщо воно протягом2р.з дня відбуття покарання не скоїть зл.,-за зл.сер-ї тяж-ті, ос.признається, що не має судимості, якщо воно в протягом3р.з дня відбуття покарання не скоїть зл.;,- за тяж.зл. ос.визнається такою, що не має судимості, якщо воно протягом 6р.з дня відбуття покарання не скоїть зл.;*- за особл.тяж.зл.ос. визнається такою, що не має судимості, якщо вона протяго8р.з дня відбуття покарання не скоїть зл. (обчислюеться-з дня відбуття основного та додаткового покарання).Ч.3 ст.90КК строк погашення судимості при умовно-достроковому звільненні від відбування покарання обчи-ся,з дня звільнення ос.від відбування пок-ня .При заміні невідбутої частини покарання більш м'яким строк погашення судимості обч-ся, виходячи з виду відбутого м'як-го пок-ня та з моменту його повного відбуття.Обов'язковою умовою погашення судимості є нездійснення ос. впродовж цього строку зл.Ч.5ст.90КК, якщо ос., що відбула пок-ня, до закінчення строку погашення судимості скоїть зл.,перебіг строку погашення судимості переривається.Строки не складаються і не поглинаються.Зняття судимості-це припинення судимості за рішенням суду.На відміну від погашення судимості, при знятті судимості закінчення передбаченого в законі строку та нездійснення ос.зл.автоматично її не анулює. Крім того, на відміну від погашення судимості, зняття судимості є правом суду, а не його обов'язком.Умов винесення судом ухвали про визнання ос.,що не має судимості.:1) особа відбула покарання;2) ос.з зразковою поведінкою;3) з дня відбуття покарання закінчилося не менше половини терміну погашення судимості;4)дотриманий певний порядок зняття судимості.

87. Примусові заходи медичного характеру і примусове лікування.

2види примусових заходів:1) прим.зах. мед.хар-ру (ст.92-95)та2) прим. лікув.(ст.96).(застосов.судом,за змістом вони не є покарання)

Прим.зах.мед.хар-у -це надання амбулаторної психіатр-ої допо-ги, поміщення ос.,яка вчин.СНД,підпадаючого під озн.зл.,перед-ого Особ.ч.КК, в спец.лікув-й заклад з мето лік-ня, запобігання вчин.нею СНД.Підставами:*здійснення ос.СНД;*наявність у ос.псих.захв-ня;*визначення ос.як небезпеку для себе або ін.ос.

Примусові заходи заст.до ос.:*які вчин.СНД в стані неосудності,зл.в стані обмеженої осудності,в стані осудності, але до проголошення вироку або під час відбуття покарання захворіли на псих.хворобу.Примусові зах.*надання амбулаторної псих.доп. в приму. порядку;*госпіт-ія до психіатр-го закладу із звичайним наглядом,з посиленим наглядом, із суворим наглядом.Ст.96 КК примусове лікування — це рішення суду щодо примус. направлення ос., що вчин.зл. і має хворобу, яка становить небезп.для здоров'я ін.ос., на лік-ня по місцю відбув-ня пок-ня або до спец.лік.установи.Підставами застосування:*вчин.ос.зл.;*наявність у ос. захв-ня,яке становить небезп. для здоров'я ін.ос.У разі призначення ос.покар-ня у вигляді обмеження свободи або позбавлення волі на певний строк примус.лікув.здійснюється по місцю відбування пок-ня. При призн-нні ін.видів покарання таке лік-ня здій-ється в спец.лікув-их уст-ах.