Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3.4.2. Аналіз наявності та складу, поповнення і вибуття, ефективності використання оборотних активів

Аналогічні питання необхідно розглянути і стосовно статистичного аналізу оборотних активів: їх склад, методи обліку та врахування змін в обсязі оборотних активів, основні напрямки аналізу запасів для прийняття управлінських рішень. Статистика оборотних активів використовує показники: наявності та складу, поповнення і вибуття, оборотності активів та забезпеченості ними процесу виробництва.

Наявність оборотних засобів характеризується натуральними і вартісними показниками. Інформацію про наявність запасів оборотних засобів подають моментними Оt або середніми показниками.

Забезпеченість підприємства запасами в днях визначають відношенням обсягів запасів матеріальних цінностей О до середньодобової потреби s даного виду:

(3.17)

де Здн - забезпеченість запасами, в днях;

Оп – обсяг запасів на початок періоду.

Використання запасів оборотних засобів характеризується показником їх загальних витрат за певний період часу. Визначають його як різницю між поточними запасами і запасами попереднього періоду. Також розраховують рівень питомих витрат сировини, палива, матеріалів та інших видів оборотних засобів на одиницю продукції (послуг).

На макрорівні ефективність використання ресурсів оцінюють показниками матеріалоємності (матеріаломісткості) т та матеріаловіддачі 1/т виробництва. Їх розраховують шляхом співставлення вартості спожитих матеріальних ресурсів М та валового внутрішнього продукту ВВП (Q):

та . (3.18)

На макрорівні матеріаломісткість визначається як питомі витрати матеріальних ресурсів (у вартісному виразі) на одиницю вартості валового внутрішнього продукту (чи ЧНД).

Для окремого підприємства матеріаломісткість - це питомі витрати сировини (або інших матеріальних ресурсів) на одиницю виробленої продукції. Вона залежить від багатьох чинників, кожний з яких може бути предметом статистичного вивчення.

Узагальнюючим показником є рівень матеріаломісткості (m), що розраховуються відношенням загальних витрат сировини (М) до кількості виготовленої продукції (q):

т = .(3.19)

Виходячи з того, що М = т q, зміну витрат окремих видів сировини на виготовлення певної продукції можна представити:

ΔМ = М1 – М0 = т1 qІ - т0 q0 , (3.20)

в тому числі:

- за рахунок динаміки матеріаломісткості продукції

ΔМт = (т1 – т0 ) q1; (3.21)

- за рахунок динаміки кількості виготовленої продукції

ΔМq = (q1 - q0 ) т0. (3.22)

Економію (перевитрати) окремих видів сировини можна визначити двома способами:

1) Е(П) = (т1 m0)q1, якщо з певного виду сировини виробляється один вид продукції;

2) Е(П) = т1 q1 m0 q1- якщо з певного виду сировини виготовляються різні види продукції (з тканини різні швейні вироби, зі сталі різні види прокату тощо).

Динаміку матеріаломісткості продукції характеризують індекси питомих витрат сировини:

  • індивідуальні (для окремих видів сировини та продукції):

; (3.23)

  • групові (якщо різні види продукції виготовлені з тої самої сировини):

; (3.24)

  • загальні (вартісні), якщо різні види продукції виготовлені з різної сировини:

; (3.25)

Оскільки динаміка витрат обігових коштів на сировину залежить від трьох чинників:

  • матеріаломісткості продукції;

  • цін на сировину;

  • кількості виготовленої продукції,

то будуємо систему взаємопов'язаних індексів витрат обігових коштів на сировину:

Ір Іт Іq = Іртq . (3.26)

Іртq = Іp =

Іm = Іq = (3.27)

Далі можна визначити абсолютну зміну витрат на сировину в цілому, в тому числі під впливом динаміки:

а) матеріаломісткості:

б) цін на сировину;

в) кількості виготовленої продукції:

; (3.28)

а) ;(3.29)

б) (3.30)

в) (3.31)

Прискорення оборотності оборотних засобів є одним з важливих факторів нарощування економічного потенціалу виробництва. Вивчення оборотності проводять за допомогою показників:

  • швидкість обертання (число оборотів) є узагальнюючим показником використання оборотних засобів. Він показує, скільки разів протягом періоду обернувся у виробництві середній залишок оборотних засобів; обсяг виробленої продукції чи послуг Q знаходиться у чисельнику відношення:

; (3.32)

  • середня тривалість одного обороту в днях – час, протягом якого відбувається кругообіг засобів:

, (3.33)

де D – число днів у періоді: рік – 360 днів; квартал – 90 днів; місяць – 30 днів,

s середньодобова потреба в запасах;

  • коефіцієнт закріплення (завантаження) оборотних засобів показує середню вартість запасів, яка припадає на кожну гривню реалізованої продукції:

(3.34)

На основі цього показника можна визначити додаткову потребу в оборотних засобах залежно від зміни обсягу реалізованої продукції (Qдод):

Додаткова потреба = Кзакр Qдод . (3.35)

Чим більше оборотів здійснюють оборотні засоби, тобто менша величина їх завантаження, тим менша їх сума необхідна для виконання програми виробництва. Відносне вивільнення це різниця між середнім залишком оборотних коштів і їх умовним залишком, який мав би бути при базисній швидкості обертання і фактичному обсязі продукції:

(3.36)

тобто вивільнення оборотних коштів знаходять як добуток середньої одноденної реалізації продукції і різниці між фактичною і базисною середньою тривалістю обороту оборотних коштів. Результатом прискорення (або уповільнення) оборотності засобів є вивільнення (-) або додаткове залучення (+) певного їх обсягу з обігу.