Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Ключові поняття та категорії

Демографічне навантаження – співвідношення чисельності окремих демографічних поколінь.

Демографічні покоління – вікові групи населення, які різняться за участю у процесі відтворення, а саме: діти (до 14 років), батьки (15—49 років), прабатьки (50 років і старші).

Демографічне старіння – процес підвищення частки осіб старшого віку за рахунок скорочення молодших вікових груп.

Депопуляція населення – процес систематичного скорочення чисельності населення з одночасним погіршенням його якісних характеристик.

Домогосподарство – первинний соціально-економічний еле­мент суспільства, який складається з однієї особи або групи осіб, які мешкають в одному приміщенні і ведуть спільне господарство.

Категорії населення – сукупності, що є однорідними за певною ознакою.

Маргінали – люди, які через різні обставини опинилися на узбіччі суспільного життя, втратили або втрачають зв’язок з його основними інституціями, відчувають глибокі деструктивні зміни свого соціального та психологічного стану.

Маргінальність – це стан конфлікту з прийнятими в суспільстві нормами.

Народ – спільність людей, що складається з різних соціальних класів, націй, етнонаціональних груп, об’єднаних у державу.

Наявне населення – особи, які на момент реєстрації перебували в даному населеному пункті незалежно від місця їх постійного проживання.

Постійне населення– особи, які постійно протягом тривалого часу (один рік) проживають у даному населеному пункті незалежно від їх наявності на момент реєстрації.

Сім’я – це соціальне об’єднання, члени якого пов’язані шлюбами, спільністю побуту, взаємодопомогою та моральною відповідальністю.

Соціальна структура – сукупність взаємопов’язаних і взаємодіючих, упорядкованих одна стосовно одної соціальних спільностей, а також соціальних відносин між ними.

Соціальна верства – група індивідів, виділених за кількома ознаками: професія, зайнятість, прибуток, кваліфікація, місце проживання, стиль життя та ін.

Соціальна стратифікація – виділення окремих груп індивідів з урахуванням усього набору ознак стратифікації.

Соціальна система – цілісне утворення, основними елементами якого є люди, їх норми та зв’язки.

Соціальні класи – великі групи людей, виділених унаслідок стратифікації.

Соціальний інститут – форма організації і засіб здійснення спільної діяльності людей, що забезпечує стабільне функціонування суспільних відносин.

Страта – соціальний прошарок, виділений за якимось одним критерієм диференціації.

Страти – це великі сукупності людей, що мають різні можливості доступу до матеріальних та соціальних благ, а отже, різним є і ступінь реалізації окремої людини як особистості.

Суспільство – сукупність людей, об’єднаних конкретними інтересами, потребами, взаємними симпатіями або видами діяльності.

Тимчасово відсутні – особи, які постійно проживають у даному населеному пункті, але на момент реєстрації перебували за його межами.

Тимчасово проживаючі – особи, що постійно проживають в іншому населеному пункті, але на момент реєстрації перебували в даному населеному пункті і проживали тут не довше одного року.