Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

6.4. Статистичне спостереження за рівнем та поведінкою споживчих цін

Економічні дослідження ринкових відносин проводяться на основі їхнього інформаційного забезпечення, тому статистика цін у сучасних умовах відіграє важливу роль у вивченні економічних процесів, пов’язаних з формуванням і розвитком ринків, із соціальним і економічним станом суспільства, з проведенням ефективної економічної політики держави. В Україні розроблена методологія спостереження за рівнем та динамікою цін і тарифів у відповідності з досвідом передових країн, що мають розвинуту ринкову економіку, та міжнародних статистичних організацій.

Спостереження за цінами дуже складна і копітка робота. Ціна – це та економічна категорія, яка весь час змінюється. Ці зміни тісно пов’язані з основними макроекономічними процесами в економіці України. Тому в державі приділяється велика увага науковців і практиків розробці методології проведення статистичного спостереження за цінами на споживчі товари та послуги. Крім цього, Держкомстат України розробляє методики аналізу і прогнозування цін на товари і послуги. На даному етапі розроблена методика відбору товарів-представників і послуг-представників у виробничому і споживчому секторах економіки, за якими проводиться вибіркове спостереження на умовах репрезентативності сукупності базових підприємств. При такому спостереженні і зіставленні цін необхідно дотримуватися таких умов:

– поточна реєстрація цін має відбуватися на товари середньої якості(товари-представники) у відібраних підприємствах;

– реєстрація цін має проводитися в різні моменти часу, але місце і вид товару мають бути зафіксовані.

Труднощі додержання цих умов полягають у тому, що важко зберегти перелік товарів-представників на довгий час, оскільки якість товару і споживчі вимоги постійно змінюються. Тому Держкомстатом України розроблена методика заміни товару-представника іншим товаром, коли перший стає нетиповим або відсутнім на ринку тривалий час.

Статистика цін передбачає традиційне отримання інформації про рівень та динаміку цін на споживчому ринку. Крім цього, проводяться дослідження структури цін на окремі види продовольчих та непродовольчих товарів. Органи статистики проводять систематичне дослідження за рівнем цін на товари споживчого ринку, а обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) широко використовується в економічних і соціологічних дослідженнях. Статистичне спостереження проводиться також за цінами виробника, за цінами реалізації, за цінами капіталовкладень за окремими видами (обладнання, інвентар, інструмент).

Окремо проводиться статистичне спостереження за цінами на сільськогосподарську продукцію, частина цієї продукції використовується як сировина для багатьох галузей переробної промисловості.

Розроблена методика статистичного спостереження за тарифами на вантажні перевезення і тарифами на платні послуги.

Інформаційна база цін і тарифів в Україні забезпечується статистичною звітністю, спеціально організованим спостереженням і вибірковим дослідженням.

У результаті вибіркових обстежень галузей економіки відбувається реєстрація цін. Така інформація дозволяє проводити аналіз цін і виявляти тенденції їх змін. Методика вибіркового спостереження за цінами передбачає:

– відбір базових підприємств торгівлі та сфери послуг. Базове підприємство – це репрезентативно відібраний об’єкт у регіональній і галузевій структурі промисловості та торгівлі;

– відбір товарів- і послуг-представників, які відрізняються від усієї сукупності незначними деталями, що не впливають на споживчу якість. Для визначення товару-представника використовуються специфікації, в яких всебічно характеризується та описується товар;

– реєстрація цін і тарифів проводиться за звітний місяць, за попередній місяць і за відповідний місяць минулого року;

– визначення сумірників для розрахунку індексів цін.

В споживчому секторі економіки як сумірник використовується структура споживчих витрат населення за минулий рік на базі бюджетних обстежень сімей. У виробничому секторі вагою служить обсяг виробництва промислової продукції.

При дослідженні середніх цін на експортні або імпортні товари використовуються дані Держкомстату, дані митної служби і митної статистики.

Завдяки сучасній організації статистичного спостереження за рівнем цін і тарифів маємо детальну інформацію, яка використовується для аналізу рівня та структури цін та тарифів, для виявлення тенденцій їх зміни, визначення впливу цін на показники економічного і соціального розвитку країни, для проведення міжнародних зіставлень.