Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Структура грошових доходів

Оплата праці

Заробітна плата, премії, винагороди в грошовій формі за основним та додатковим місцем роботи за мінусом прибуткового податку

Доходи від підприєм-

ницької діяльності

Без урахування видатків, пов’язаних з цією діяльністю

Доходи від власності

Дивіденди по акціях і інших цінних паперах, депозитні відсотки, доходи від здачі в оренду нерухомості (житла, гаражів, дач, земельних ділянок)

Грошові доходи від продажу сільскогос-подарської продукції

Продукції, виробленої в особистому підсобному господарстві та отриманої в порядку самозаготівель

Грошові доходи від продажу нерухомості, особистого та домашнього майна

Квартир, дач, гаражів, земельних ділянок, автомобіля, меблів, творів мистецтва

Пенсії

За віком, по інвалідності і т. ін.

Стипендії

Учням ПТУ, студентам вищих та середніх навчальних закладів, аспірантам, ординаторам

Грошові допомоги

Державні (по безробіттю, малозабезпеченим сім’ям, на дітей, по догляду за інвалідами), від родичів та ін.

Аліменти

На утримання неповнолітніх дітей та батьків похилого віку

Таблиця 8.3

Структура натуральних надходжень у вартісній оцінці

Вартість спожитої продукції

Отриманої від особистого підсобного господарства і від самозаготівель (вартість спожитих натуральних надходжень оцінюється за середніми купівельними цінами у поточному періоді)

Вартість допомоги

Від родичів та інших осіб продовольчими товарами (за середніми купівельними цінами у поточному періоді)

Пільги та субсидії

На оплату житлово – комунальних послуг, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого палива

3) допомога на дітей – одноразова допомога у зв’язку з народженням дитини, допомога по догляду за дитиною віком до трьох років, допомога сім’ям, що виховують дітей віком від трьох до шести років, грошові виплати матерям (батькам), які доглядають трьох і більше дітей віком до 16 років, тощо;

4) інші допомоги – допомога сім’ям осіб, які загинули при виконанні службових обов’язків, допомога на поховання, всі види допомог від місцевої влади, допомога по догляду за інвалідами, особами похилого віку й ін.

Допомога від родичів та інших осіб включає дві складові:

1) допомогу грошима – гроші, отримані в подарунок від родичів, знайомих, інших осіб;

2) допомогу від родичів та інших осіб продовольчими товарами у вартісній оцінці, яка здійснюється за середніми цінами купівлі відповідних товарів у звітному періоді.

Крім названих абсолютних величин, обчислюють відповідні середні показники доходів і витрат у розрахунку на одне домогосподарство, на одного члена домогосподарства та на душу населення. Обчислюється середній розмір грошових доходів у розрахунку на одне домогосподарство та на душу населення.

Визначаються також:

середньомісячна номінальна заробітна плата робітників і службовців у галузях економіки (незалежно від форми власності та господарювання) діленням нарахованого місячного фонду оплати праці на середньомісячну чисельність робітників і службовців;

середньомісячна реальна заробітна плата розраховується діленням відповідної номінальної заробітної плати на ІСЦ або множенням на індекс купівельної спроможності грошової одиниці.

Для певних соціальних груп визначаються суми та середній розмір призначених місячних пенсій за віком. Мінімальна пенсія являє собою відповідно її нижню межу, яка встановлюється нормативними актами.

Середні показники доходів порівнюються із встановленими в країні поточними стандартами малозабезпеченості та бідності. Такими стандартами є: прожитковий мінімум, межа малозабезпеченості, розмір доходу, який дає право на отримання допомоги. Прожитковий мінімум (мінімальний споживчий бюджет) – вартісна величина набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості (Закон України «Про прожитковий мінімум» від 15 липня 1999 р. № 966-XIV).

Межа бідності – рівень доходу, нижче якого є неможливим задоволення основних потреб.

Мінімальна заробітна плата – це її нижня межа, яка встановлюється за некваліфіковану просту працю. Її розмір становить основу розрахунку всіх інших ставок заробітної плати.

Розмір мінімальної пенсії – щомісячна грошова сума, гарантована державою на умовах, передбачених пенсійним законодавством. Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється, як правило, на рівні мінімальної заробітної плати.