Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Ключові поняття та категорії

Безробітними відповідно до законодавства України визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації працівника і надається за місцем проживання. Заробітна плата має відповідати рівню, який особа мала за попередньою роботою з урахуванням її середнього рівня, що склався в галузі відповідної області за минулий місяць.

Втрати робочого часучас, можливий для роботи, але не відпрацьований з причин невиходів з дозволу адміністрації, прогулів і страйків.

Зайняте населенняце громадяни, що проживають на території держави на законних підставах:

    • такі, що працюють за наймом на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні й за кордоном;

    • які самостійно забезпечують себе роботою, у тому числі підприємці, особи, зайняті індивідуальною трудовою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їхніх сімей, що беруть участь у виробництві;

    • обрані, призначені або затверджені на оплачувану посаду в органах державної влади, управліннях та громадських об’єднаннях;

    • які проходять службу у Збройних силах України, Службі безпеки України, Прикордонних військах України, органах внутрішніх справ України тощо, альтернативну службу;

    • які проходять професійну підготовку, перепідготовку й підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах;

    • громадяни інших країн, які працюють тимчасово і перебувають у країні чи виконують функції, не пов’язані з забезпеченням діяльності посольств і місій.

Економічно-активне населення – особи обох статей, що пропонують робочу силу для виробництва економічних благ та послуг, як вони визначені в Системах національних рахунків і балансів ООН, протягом певного звітного періоду. Виробництво економічних благ і послуг охоплює все виробництво й переробку первинних продуктів для ринку, бартеру або власного споживання, виробництво всіх інших благ та послуг для ринку і, якщо домашні господарства виробляють такі блага та послуги для ринку, - також виробництво для власного споживання.

Економічно неактивне населеннявсі особи, незалежно від віку, зокрема молодші за вік, установлений для обліку економічного активного населення, які не підпадають під категорію економічно активних.

Коефіцієнт використання робочого часувідношення кількості відпрацьованих людино-днів до людино-днів максимально можливого фонду робочого часу.

Коефіцієнт обороту робочої сили відношення кількості прийнятих (звільнених) до середньо облікової кількості штатних працівників, яка дорівнює одиниці.

Наймані працівникиособи, які уклали угоду, контракт чи трудовий договір з роботодавцем про умови праці.

Населення, зайняте в галузях економіки, - працівники державних, колективних, громадських, спільних, приватних підприємств, установ і організацій; колективних сільськогосподарських підприємств, а також зайняті в особистому підсобному сільському господарстві, міжнародних організаціях, фермерських господарствах.

Населення, зайняте в інших сферах економічної діяльності, - зайняті на приватних, індивідуальних або сімейних підприємствах, підприємці, зайняті індивідуальною (самостійною) трудовою діяльністю, служителі релігійних культів та ін.

Населення у працездатному віці в Україні чоловіки у віці 16 – 59 років та жінки у віці 16 -54- роки ( до жовтня 2011 р.), зараз населення віком 16 – 59 р..

Невиходи з ініціативи адміністраціївідпустки без збереження або з частковим збереженням заробітної плати, дні скороченого тижня за рішенням адміністрації, а також людино-години скороченого робочого дня за рішенням адміністрації у зв’язку з браком сировини, матеріалів, обсягу робіт і т. ін., перераховані в людино-дні.

Невиходи з поважних причин невиходи працівників у зв’язку з черговою відпусткою, дозволені законом, з причин тимчасової непрацездатності.

Облікова чисельність працівників на дату – показник кількості штатних працівників облікового складу на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця. В обліковий склад працівників підприємства повинні включатися всі працівники, прийняті на постійну, сезонну, а також на тимчасову роботу строком один день і більше, від дня зарахування їх на роботу.

Партнери трудових відносин роботодавці та наймані працівники.

Посередники між роботодавцем і найманим працівником - органи працевлаштування, тобто представники держави, які забезпечують взаємодію попиту і пропозиції робочої сили, здійснюють контроль за дотриманням законів.

Представники інтересів працюючих і роботодавців профспілки, асоціації або союзи та інші суспільні організації.

Ринок праці – це ринок, який забезпечує людей роботою і координує відносини у сфері праці.

Роботодавці особи, які керують підприємством, постійно використовуючи найманих працівників.