Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Роль економічної та соціальної статистики в управлінні економікою.

  2. Предмет економічної та соціальної статистики.

  3. Об’єкт економічної та соціальної статистики.

  4. Методологічні засади соціально-економічної статистики.

  5. Основні завдання вдосконалення соціально- економічної статистики.

  6. Напрями розвитку економічної статистики.

  7. Напрями розвитку соціальної статистики.

  8. Взаємозв’язок економічної статистики з іншими дисциплінами.

Література: [2, 3; 4; 10, 15, 16, 27, 30, 31]

Тема 2. Система національних рахунків (снр) як інструмент оцінювання та аналізу економічних явищ і процесів

План лекції

2.1. Роль класифікацій у економічній статистиці. Принципи побудови національних статистичних класифікацій в Україні

2.2. Загальна характеристика СНР. Основні концепції та поняття СНР

2.3.Принципи побудови національних рахунків. Основні типи та класи рахунків СНР України

  1. Роль класифікацій у економічній статистиці. Принципи побудови національних статистичних класифікацій в Україні

В економічній статистиці класифікації - це поділ економічних об’єктів за певною ознакою чи кількома ознаками. На відміну від групувань, класифікації розглядаються як стандарт та затверджуються Держкомстатом України.

Національні (державні) статистичні класифікації (класифікатори) призначені для групування та систематизації інформації про поняття, об’єкти, явища, тощо в стандартний формат, що допомагає визначити їх подібність.

Відповідно до положень чинного законодавства, національні класифікатори прирівнюються до національних стандартів України, які, в свою чергу, ототожнюються з державними стандартами України, що прийняті центральним органом виконавчої влади з питань стандартизації та мають бути доступними для широкого кола користувачів. Таким чином, державні класифікатори одночасно є національними класифікаторами.

Термін "класифікація" теж застосовується неоднозначно. Наприклад, в міжнародній статистичній практиці класифікацією прийнято називати вичерпний і структурований набір описаних категорій, які найчастіше представлені у вигляді ієрархії за допомогою цифрових та літерних кодів (Стандартні статистичні класифікації: основні принципи. – Статистична комісія ООН (30-та сесія, 1999).

В національному законодавстві розрізняють поняття "класифікація" та "класифікатор". У цьому контексті класифікатор – це документ, в якому відповідно до прийнятих ознак класифікації та методів кодування об’єкти класифікації розподілені на угруповання і цим угрупованням та об’єктам класифікації надано коди (ДСТУ 1.0:2003 Національна стандартизація. Основні положення). Класифікація – це розподілення множини об’єктів на підмножини на підставі їх схожості чи несхожості (ДСТУ 1.10:2005 Національна стандартизація. Правила розроблення, побудови, викладання, оформлення, ведення національних класифікаторів).

В той же час, у вітчизняній статистичній науці класифікатори та класифікації (або номенклатури) розрізняють залежно від того, що класифікується: об'єкт чи явище. Класифікатором є систематизований перелік об’єктів (продукції, адміністративно-територіальних одиниць тощо), кожному з яких надано певний код. Відповідно, класифікацією є систематизований перелік явищ, (наприклад, видів економічної діяльності), кожному з яких надано певний код. [24]

Отже, в національній статистичній практиці документ, який використовується для групування та кодування інформації про об’єкти та явища, може бути як класифікатором, так і класифікацією. Основні з них, які розроблено і впроваджено в Україні, наведено у табл. 2.1.

Типологія статистичних класифікацій залежить від: сфери їх застосування; предметної області; ступеню гармонізації; рівня розповсюдження тощо.

Так, у державній статистичній діяльності класифікації застосовуються в системі ведення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) та статистичних реєстрів, статистиці національних рахунків, інших галузях статистики.

Щодо предметної області класифікації розподіляються на економічні (Класифікація видів економічної діяльності, Класифікація інституційних секторів економіки, Номенклатура продукції промисловості), соціальні (Класифікатор професій), юридичні (Класифікація організаційно-правових форм господарювання), географічні (Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України).

За ступенем гармонізації розрізняють класифікації модельні (довідкові), похідні та пов’язані.

Модельні (довідкові) класифікації – це класифікації, які отримали широке призначення та офіційну згоду, а також схвалені та рекомендовані у якості моделей для розроблення чи перегляду відповідних класифікацій відносно структури, характеру та визначення категорій. Так, міжнародні статистичні класифікації – це модельні класифікації, схвалені Статистичною комісією ООН або іншими компетентними міжнародними організаціями, такими як Всесвітня митна організація, Міжнародний валютний фонд або Міжнародна організація праці, залежно від предметної області.

Похідні класифікації базуються на відповідних модельних (довідкових) класифікаціях. Групи в похідних класифікаціях створюються шляхом переміщення та/або деталізації (дезагрегації) позицій однієї чи більше модельних класифікацій.

Таблиця 2.1