Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

8.2. Статистичне обстеження бюджетів домашніх господарств. Джерела та структура доходів населення та домашніх господарств

У сучасних умовах статистика вивчає доходи і витрати населення в контексті СНР, маючи об’єктом свого дослідження домогосподарства. При вивченні доходів і витрат на макроекономічному рівні використовують такі показники, як первинні доходи, наявні доходи, скориговані наявні доходи, кінцеві споживчі витрати, фактичне кінцеве споживання. Проте вивчення макроекономічних показників дає лише загальне уявлення про їх обсяги та механізми утворення. Для проведення ефективної соціальної політики необхідним є детальний аналіз розподілу доходів і витрат у суспільстві.

Комплексне вивчення системи показників, що характеризують рівень життя населення, соціальна статистика здійснює на основі вибіркових обстежень умов життя домогосподарств. Для всебічного висвітлення матеріального добробуту домогосподарств офіційна статистика використовує систему показників рівня життя домогосподарств.

Завдання статистики під час вивчення доходів полягає в одержанні кількісних характеристик загального обсягу і складу доходів населення, джерел їх одержання, їх структури, розподілу між окремими групами населення і за основними напрямками використання.

Статистичну інформаційну базу про доходи і витрати формують із таких складових:

  • система національних рахунків (СНР);

  • річний баланс грошових доходів і витрат населення;

  • вибіркові обстеження умов життя домогосподарств.

Річний баланс грошових доходів і витрат населення є важливим джерелом інформації про розміри і структуру доходів населення, купівельну спроможність їх доходів. Доходна частина балансу грошових доходів і витрат населення заповнюється за даними статистичної та бухгалтерської звітності, матеріалів податкової інспекції. Однак об’єктивність і повнота таких даних значно знижується в умовах приховування доходів від оподаткування. Тому більшої актуальності набувають матеріали вибіркових обстежень умов життя домогосподарств.

Вибіркові обстеження умов життя домогосподарств провадяться в Україні методом триступеневого розшарованого 0,5%-ого відбору за територіальним принципом. На першому ступені добираються територіально-адміністративні одиниці пропорційно чисельності міського та сільського населення. На другому ступені - виборчі дільниці в містах та сільради в районах із сільським населенням. на третьому добираються домогосподарства. Із числа відібраних фактично у обстеженні приймає участь близько 75% домогосподарств (за рахунок тих, що відмовилися, нежилих приміщень). Кожне обстежуване домогосподарство представляє в середньому 1900 домогосподарств України. Обстеження здійснюються щоквартально на постійній основі з періодичним частковим оновленням відібраних домогосподарств. Детально методику обстеження відібраних домогосподарств описано у підрозділі 7.3.

За програмою вибіркових обстежень основною статистичною характеристикою матеріальної забезпеченості є сукупні ресурси домогосподарств – загальна сума наявних ресурсів, які одержують домогосподарства від усіх джерел надходжень за поточний період.

Серйозна проблема існує з обліком у складі сукупних ресурсів домогосподарств безкоштовних соціальних трансфертів у сфері освіти, медичного обслуговування, соціальних послуг і т. ін., що враховуються у СНР під час розрахунку скоригованого наявного доходу домашніх господарств,що пов’язано із складністю визначення частини цього доходу конкретного домогосподарства.

Рис.8.2. Структура сукупних ресурсів домогосподарств

Грошові доходи як складова частина загального доходу домогосподарства складаються із суми грошових та натуральних надходжень (у грошовій оцінці), представлених у таблицях 8.2 та 8.3. Наявна інформація про склад доходів дозволяє вивчати їх структуру за різними напрямками: формами власності джерел надходження доходів, видами доходів, формами розподілу доходів.

Стипендії – всі види стипендій, які виплачуються учням професійно-технічних навчальних закладів, студентам, що навчаються з відривом від виробництва у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, включаючи стипендії, які виплачуються підприємствами та організаціями, стипендії та інші виплати аспірантам, ординаторам.

Допомоги – всі види одноразових і щомісячних допомог, отриманих населенням з державного та місцевого бюджетів, фондів соціального захисту, від профспілкових організацій, за рахунок коштів підприємств та з інших джерел. Із загального обсягу допомог виділяються:

1) допомога по безробіттю – допомога, яку отримують непрацюючі громадяни працездатного віку, котрі мають статус безробітних (зареєстровані в державній службі зайнятості);

2) допомога малозабезпеченим сім’ям – адресна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, впроваджена з метою надання матеріальної підтримки найменш соціально захищеним верствам населення;

Таблиця 8.2