Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Ключові поняття та категорії

Ведення класифікації; актуалізація класифікації – науково-методичне, організаційне та інформаційне забезпечення робіт з підтримання у достовірному стані класифікації, охоплюючи розроблення, узгодження та затвердження змін до класифікації.

Економічна діяльність - це усі види людської діяльності, спрямовані на створення продуктів і послуг, що задовольняють потреби людини і суспільства.

Економічна операція – це процес створення нової вартості інституційними одиницями, що відбувається як їх взаємодія, обмін товарами, послугами, фінансовими активами й пасивами.

Інституційні одиниці – це суб’єкти, які господарюють, можуть від свого імені володіти активами, брати зобов’язання, здійснювати економічну діяльність і операції з іншими одиницями (можуть бути як юридичними так і фізичними особами).

Класифікатор – це документ, в якому відповідно до прийнятих ознак класифікації та методів кодування об’єкти класифікації розподілені на угруповання і цим угрупованням та об’єктам класифікації надано коди.

Класифікаційне угруповання – підмножина об’єктів, яка утворилась в результаті класифікації.

Класифікація – це розподілення множини об’єктів на підмножини на підставі їх схожості чи несхожості.

Код – знак (символ) чи сукупність знаків (символів), прийнятих для позначення об’єкта класифікації та (чи) класифікаційного угруповання.

Кодування – надання унікального коду об’єкту класифікації та (чи) класифікаційному угрупованню.

Об’єкт класифікації – елемент множини, що класифікується.

Ознака класифікації – властивість чи характеристика об’єкта, відповідно до якої здійснюється класифікація.

Організація з ведення класифікації – організація, яка здійснює науково-методичне, організаційне та інформаційне забезпечення робіт з підтримання у достовірному стані класифікації, охоплюючи розроблення, узгодження та затвердження змін до класифікації.

Позиція класифікації – код класифікаційного угруповання та (чи) об’єкта класифікації і його назва.

Принцип подвійного запису – це основний принцип ведення рахунків у СНР за яким кожна операція реєструється двічі - як «ресурс» або зміна в зобов’язаннях і як «використання» або зміна в активах.

Рівень класифікації – логічне і змістовне об’єднання класифікаційних угруповань одного рівня деталізації (наприклад, ”клас” в КВЕД), властиве класифікації в цілому.

Резидент – юридична або фізична особа, яка має на території держави центр економічного інтересу.

Сектор – це сукупність інституційних одиниць, які мають схожі цілі, однорідні з погляду функцій, що виконують, і джерел функціонування.

Система національних рахунків (СНР) – це адекватний ринковій економіці національний облік, який завершується на макрорівні системою взаємопов’язаних статистичних показників, побудованою у вигляді певного набору рахунків і балансових таблиць, які характеризують результат економічної діяльності, структуру економіки і найважливіші взаємозв’язки у народному господарстві.

Система національних рахунків (СНР) – багатоцільова система, яка призначена для характеристики найзагальніших закономірностей, взаємозв’язків і пропорцій в економічному розвитку країни, виявлення основних тенденцій розвитку економічних процесів, що відображаються на окремих рахунках.