Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Ключові поняття та категорії

Активи - економічні об'єкти, щодо яких інституційні одиниці індивідуально або колективно здійснюють право власності та від володіння якими або внаслідок використання яких можуть бути отримані економічні вигоди протягом деякого періоду.

Баланси активів і пасивів відображають рух активів і пасивів (матеріальних і фінансових); зліва баланси містять активи, а справа - пасиви і власний капітал.

Валове нагромадження основного капіталу - вартість придбаного основного капіталу, як матеріального, так і нематеріального, за мінусом вартості його вибуття.

Залишкова вартість основних засобів - вартість, яка ще не перенесена на виготовлений продукт.

Індекси капіталовіддачі - відносні показники, що характеризують зміну капіталовіддачі в часі, просторі або її середніх значень.

Капіталовіддача активної частини основних засобів - характеризує обсяг створеної продукції на одиницю вартості активної частини основних засобів.

Капіталовіддача загальна - узагальнюючий показник використання основних засобів, що характеризує обсяг виробленої продукції на одиницю вартості основних засобів.

Капіталомісткість продукції - характеризує вартість основних засобів, що припадає на одиницю виробленої продукції.

Капіталоозброєнність праці - характеризує вартість основних засобів, що припадає на одного середньооблікового працівника.

Коефіцієнт вибуття основних засобів - частка первісної вартості основних засобів, що вибули протягом року, у первісній вартості на початок року.

Коефіцієнт зносу основних засобів - частка перенесеної вартості основних засобів на вироблену продукцію (суми зносу) у первісній вартості .

Коефіцієнт надходження основних засобів - частка первісної вартості основних засобів, що надійшли, у первісній вартості на кінець року.

Коефіцієнт оновлення основних засобів - частка первісної вартості нових основних засобів, що надійшли, у первісній вартості на кінець року.

Коефіцієнт придатності основних засобів - частка не перенесеної вартості основних засобів на вироблену продукцію (залишкової вартості) у первісній вартості.

Національне багатство - сума нагромаджених у країні нефінансових й чистих фінансових активів станом на певний момент часу (як правило, на початок і кінець року).

Нефінансові активи виступають як матеріальні активи, що відтворюються, й активи, що не відтворюються. Активи, що відтворюються, поділяються, у свою чергу, на основний капітал (основні фонди), запаси матеріальних оборотних засобів і цінності.

Основні засоби - матеріальні активи (матеріальний основний капітал), що застосовуються в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам, для здійснення адміністративних функцій.

Основний капітал - такі вироблені нефінансові активи, що багаторазово беруть участь у процесі виробництва, і, поступово зношуючись, частинами переносять свою вартість на вироблену продукцію.

Повна відновна вартість - вартість відтворювання основних засобів за сучасних умов.

Повна первісна вартість основних засобів - вартість у цінах придбання з урахуванням усіх інших витрат, пов'язаних з передаванням прав власності.

Рахунок операцій з капіталом - характеризує зміну вартості активів інституційних одиниць.

Ринкова вартість основних засобів - вартість, що спостерігається на ринках активної торгівлі активами, які вже були в користуванні.

Споживання основного капіталу - зменшення вартості основного капіталу в результаті фізичного зносу, морального старіння та випадкових пошкоджень (амортизаційні відрахування).

Технологічна структура - визначення часток активних і пасивних основних засобів.

Фінансові активи (зобов'язання) виникають, коли одна інституційні одиниця (кредитор) надає кошти й отримує платіж від іншої одиниці (дебітора) відповідно до умов договору, укладеного між ними.

Чиста вартість капіталу - сума коштів, які можуть бути використані інституційною одиницею або сектором для придбання нефінансових і фінансових активів.

Чисте нагромадження основного капіталу - валове нагромадження основного капіталу за мінусом його споживання.

Чисті активи дорівнюють різниці між загальним підсумком активів і загальною сумою заборгованості, включаючи акції.