Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціально-економічна статистика Курс лекцій 2012.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Передмова

Курс лекцій із дисципліни "Соціально-економічна статистика" розроблений для студентів всіх форм навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” за напрямом підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит" відповідно до освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра (варіативна частина), навчального плану їх підготовки і програми навчальної дисципліни.

Метою вивчення дисципліни "Соціально-економічна статистика" є формування сучасної системи знань та умінь збирання, оброблення й аналізу інформації стосовно масових економічних і соціальних явищ та процесів для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Завданням її є вивчення методів і прийомів комплексного статистичного дослідження масових економічних і соціальних явищ і процесів, тенденцій їх розвитку у взаємозв’язку та взаємообумовленості.

Предметом вивчення дисципліни є розміри і кількісні співвідношення між масовими економічними і соціальними явищами та процесами, закономірності їх формування, розвитку, взаємозв’язку.

Посібник, призначений для надання допомоги студентам всіх форм навчання у вивченні дисципліни "Соціально-економічна статистика", включає основні питання модуля 1 «Макроекономічна та соціальна статистика» за трьома змістовими модулями. Основна частина містить 9 тем, в яких наведено теоретико-методологічні основи соціально-економічної статистики, розкрито основні теми макроекономічної та соціальної статистики.

Змістовий модуль 1 «Теоретико-методологічні основи соціально-економічної статистики» розкриває предмет, методологічні засади і основні завдання економічної та соціальної статистики, напрями її розвитку у сучасній Україні. З позицій розвитку ринкової економіки, входження сучасної української статистики у світовий простір розглянуто проблеми організації отримання статистичної інформації щодо економічних явищ, принципи побудови національних статистичних класифікацій в Україні, основні концепції та поняття створення системи національних рахунків (СНР).

У змістовому модулі 2 «Економічна статистика» розглянуто:

    • основні поняття національного багатства у системі макроекономічної статистики, його склад, натуральну та вартісну форми обліку національного майна і природних ресурсів, показники стану, руху та використання окремих елементів національного багатства;

    • класифікацію населення за статусом зайнятості в СНР, показники чисельності і складу економічно активного населення, рівня і динаміки зайнятих і безробітних, методику екстенсивного та інтенсивний аналізу зайнятості населення;

    • методи визначення та аналізу валового внутрішнього продукту (ВВП), проблеми та особливості галузевої статистики виробництва продукції, визначення показників продукції промисловості в натуральному, умовно-натуральному та вартісному виразі;

    • проблеми статистичного вивчення цін і тарифів, аналізу їх рівня і диференціації, динаміки та закономірностей їх поведінки на ринку, статистичного спостереження за рівнем та поведінкою споживчих цін.

У змістовому модулі 3 «Соціальна статистика» розглянуто:

    • населення та домогосподарства як об’єкти соціальної статистики, їх характеристики, методи вивчення динаміки чисельності та складу населення;

    • методи статистичного вивчення рівня життя населення , обстеження бюджетів домашніх господарств; дослідження джерел та структури доходів і витрат населення та домашніх господарств, статистичний аналіз їх диференціації і концентрації; статистичне вивчення обсягів і структури споживання товарів і послуг, його диференціації та еластичності;

    • методи статистичного вивчення умов життя і соціального обслуговування населення, соціального часу як характеристики існування, функціонування і розвитку суспільства;

    • завдання та систему показників статистики навколишнього середовища, статистики житлових умов та житлово-комунального обслуговування населення.

Для закріплення теоретичних знань до кожної теми наведено ключові поняття та категорії та низку запитань, за допомогою яких студенти мають можливість перевірити глибину та якість отриманих теоретичних знань.

Посібник містить також список рекомендованої основної та додаткової літератури, посилання на електронні адреси Internet-ресурсів.

Все це дає можливість вважати, що матеріал, наведений у курсі лекцій з дисципліни "Соціально-економічна статистика", дасть можливість майбутнім фахівцям отримати теоретичні знання як підґрунтя до набуття практичних навичок із використання методів і прийомів статистичного аналізу різних соціально-економічних явищ та процесів для подальшого прийняття вірних управлінських рішень.