Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Рецидив злочину та його види.

Рецидив злочинів як окрема форма їх множинності характеризується такими специфічними ознаками:

злочини вчиняються особою кількома окремими діян­нями;

зазначені діяння вчиняються в різний час.

Як зазначалося, ці ознаки характерні як для повторності злочинів у власному розумінні слова, так і для рецидиву злочи­нів. Тому для «відокремлення» рецидиву злочинів від їхньої по­вторності необхідною є ще одна ознака, а саме - принаймні за один із попередніх злочинів на момент вчинення наступного особа мала судимість.

Із урахуванням цих ознак рецидив злочинів можна ви­значити як таку форму їх множинності, яка полягає у вчиненні особою, судимою за один чи кілька злочинів, одного чи кількох нових злочинів.

Формулюваннями, що «представляють» лише рецидив злочинів, є:

Вчинення злочину «особою, раніше судимою» за даний злочин.

Вчинення злочину «особою, раніше судимою» за даний чи однорідний злочин.

Вчинення злочину «особливо небезпечним рецидивіс­том». Крім того, про рецидив злочинів ідеться в багатьох статтях Загальної частини КК, які пов'язані переважно з особливостями обрання заходів кримінально-правового впливу, в тому числі призначення покарання, та відбування цих заходів засудженою особою.

Види рецидиву злочинів. На відміну від сукупності зло­чинів та їх повторності, рецидив злочинів може бути поділено на види за кількома окремими підставами.

Такими підставами, зокрема, є:

а) характер суспільної небезпечності злочинів, що утворю­ють рецидив;

б) кількість судимостей у особи, злочини якої утворюють рецидив;

в) суспільна небезпечність самого рецидиву.

За характером суспільної небезпечності злочинів, що утво­рюють рецидив, останній поділяється на загальний рецидив - «його» злочини є різнорідними і спеціальний рецидив - «його» злочини є тотожними чи однорідними.

За кількістю судимостей у особи, злочини якої утворюють рецидив, останній поділяється на простий рецидив - якщо у за­значеної особи є лише одна судимість за вчинений злочин (зло­чини), і вона знову вчиняє злочин, і складний (багаторазовий) рецидив - якщо в зазначеної особи є принаймні дві судимості (при послідовному їх «об'єднанні»), і вона знову вчиняє злочин.

За суспільною небезпечністю самого рецидиву розрізняють рецидив злочинів, не пов'язаних з відбуванням покарання у вигляді позбавлення волі, і рецидив злочинів, пов'язаних з від­буванням покарання у вигляді позбавлення волі (так званий пені­тенціарний рецидив).

Кримінально-правове значення рецидиву злочинів. Се­ред розглянутих форм множинності злочинів саме їх рецидив тя­гне найбільшу кількість кримінально-правових наслідків. До цих наслідків, зокрема, можна віднести такі:

Рецидив злочинів - насамперед, такі його види, як спеці­альний рецидив га особливо небезпечний рецидив передбачені як обтяжуючі (особливо обтяжуючі) обставини в кваліфікованих (особливо кваліфікованих) складах багатьох злочинів (статті 140- 144, 155, 155-1,206 та ін.).

Рецидив злочинів, як правило, загальний, передбачений як одна з обставин, що обтяжують відповідальність (п. 1 ст. 41). У цій якості він може безпосередньо впливати на призначення покарання, а також на обрання інших заходів кримінально-правового впливу.

Із рецидивом злочинів, насамперед, пенітенціарним та йо­го різновидом - особливо небезпечним, - пов'язується цілий ряд негативних наслідків, що мають місце при призначенні покаран­ня, йог о відбуванні, а також при звільненні від покарання.

Із особливо небезпечним рецидивом злочинів пов'я­зується особливий порядок погашення судимості - вона може бу­ти погашена лише судом.