Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання та зміна не відбутої. Частини покарання більш м’яким видом покарання.

Застосування умовно-дострокового звільнення неповнолітньо­го від відбування покарання має деякі відмінності від умовно-дострокового звільнення особи, яка досягла повноліття. По-перше, умовно-дострокове звільнення застосовується до неповнолітніх, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, тоді як до осіб, що досягли повноліття, умовно-дострокове звільнення засто­совується і при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців і власне позбавлення волі. Розширений перелік покарань для пов­нолітніх пояснюється тим, що виправні роботи, які можуть при­значатись неповнолітньому як покарання, мають нетривалий ха­рактер, а інші з перелічених видів покарань (ст. 81 КК України) до неповнолітніх не застосовуються.

Скорочені також строки, після закінчення яких можливе застосування умовно-дострокового звільнення для неповноліт­ніх (ч. 3 ст. 107 КК України).

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване до засуджених за злочин, вчинений у віці до вісімнадцяти років, після фактичного відбуття:

  • не менше третини призначеного строку покарання у ви­гляді позбавлення волі за злочин невеликої або середньої тяжкості та за необережний тяжкий злочин;

  • не менше половини строку покарання у вигляді позбав­лення волі, призначеного судом за умисний тяжкий зло­чин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також якщо особа раніше відбувала покарання у вигляді позбав­лення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинила у віці до вісімнадцяти років но­вий умисний злочин, за який вона засуджена до позбав­лення волі;

  • не менше двох третин строку покарання у вигляді поз­бавлення волі, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, а також якщо особа раніше відбувала покарання у вигляді позбавлення волі й була умовно-достроково звільнена від відбування покарання, але до за­кінчення невідбутої частини покарання і досягнення ві­сімнадцятирічного віку знову вчинила умисний злочин, за який засуджена до позбавлення волі.

Окрім зазначеного в ч. 2 ст. 107 КК України перелічено під­стави, на яких умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване. Для неповнолітніх крім вимог, які висуваються до повнолітніх (сумлінна поведінка і ставлення до праці — ч. 2 ст. 81 КК України), зазначена та­кож вимога сумлінного ставлення до навчання.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України "Про прак­тику призначення судами кримінального покарання" № 7 від 24.10.03 зазначається: якщо особа була звільнена від відбуван­ня покарання умовно-достроково (ст. 81, 107 КК України) і в період випробного строку або строку умовно-дострокового зві­льнення вчинила новий злочин, суд зобов'язаний визначити остаточне покарання у вигляді позбавлення волі, зокрема, і тоді, коли останнім за часом вироком призначаються м'якші види покарання. Невідбуте за попереднім вироком додаткове покарання може бути приєднане до призначеного за сукупніс­тю вироків основного лише як додаткове покарання або скла­дене з призначеним за новим вироком додатковим покаранням того ж виду в межах строків, встановлених відповідними стат­тями Загальної частини Кримінального кодексу для цього виду покарання.