Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Поняття системи покарань.

Передбачені чинним кримінальним законодавством окремі види покарань утворюють певну систему. Система покарань, встановлена ст. 51 КК, і є тією юридичною базою, на якій ґрунтується діяльність судів по застосуванню покарань.

Під системою покарань прийнято розуміти встановлений кримінальним законом і обов'язковий для суду вичерпний перелік покарань, розташованих у певному порядку за ступенем їх суворості.

З цього визначення видно, що поняття системи покарань містить у собі низку ознак, а саме :

а) система покарань встановлюється тільки законом.

б) перелік покарань, що утворюють систему, обов'язковий для суду. Інакше кажучи, суд, прерогативою якого є застосування покарання, не має права відступити від цієї системи;

в) перелік покарань, що утворюють систему, є вичерпним.

г) система покарань передбачає їх розміщення у певному порядку за ступенем їх суворості. У ст. 51 КК вони розташовані починаючи від менш суворих до більш суворого.

Система покарань, встановлена в ст. 51 КК, містить в собі такі види покарань: штраф; позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю; громадські роботи; виправні роботи; службові обмеження для військовослужбовців; конфіскація майна; арешт; обмеження волі; тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців; позбавлення волі на певний строк; довічне позбавлення волі. Отже, КК передбачає 12 видів покарань.

Покарання класифікуються за порядком (способом) їх призначення; за суб'єктом, до якого застосовується покарання; за можливістю визначення строку покарання та ін.

За порядком призначення покарань ст. 52 КК підрозділяє всі покарання на три групи: а) основні покарання; б) додаткові покарання; в) покарання, що можуть призначатися і як основні, і як додаткові.

За суб'єктом, до якого застосовуються покарання, вони класифікуються на загальні і спеціальні. Загальні покарання можуть бути застосовані до будь-якої особи (наприклад, позбавлення волі). Спеціальні покарання призначаються лише певному колу засуджених і не можуть застосовуватися до будь-якої особи. Так, тримання у дисциплінарному батальйоні призначається лише військовослужбовцям строкової служби.

За можливістю визначення строку покарання всі покарання поділяють на строкові і безстрокові покарання. Строковими покараннями є: позбавлення волі, обмеження волі, арешт, виправні роботи без позбавлення волі,

Безстроковими покараннями є: позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу і довічне позбавлення волі.

  1. Тлумачення кримінального закону та його види.

Залежно від того, який орган проводить тлумачення, розріз­няють види тлумачення за суб'єктом або як його ще назива­ють, ступенем обов'язковості: офіційне (легальне), судове і доктринальне (наукове).

Офіційне (легальне) тлумачення - це тлумачення чинних законів або їх окремих положень Конституційним Судом Украї­ни. Згідно зі ст. 147 Конституції України, «Конституційний Суд України вирішує питання відповідності законів та інших право­вих актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Консти­туції України та законів України». Офіційне тлумачення обов'яз­кове для всіх органів, посадових осіб і громадян України.

Судовим є тлумачення, яке дасться судом у процесі засто­сування кримінального закону до особи, винної в скоєні злочи­ну. Воно обов'язкове тільки для даної справи і після вступу виро­ку в законну силу на|5увас обов'язкової сили. Це значить, що до тих пір, поки вирок залишається в силі, тлумачення судом кримі­нального закону, відносно конкретного випадку, обов'язкове для всіх органів, посадових осіб і громадян.

Судове тлумачення кримінального закону відбувається в процесі судового розгляду, коли суд будь-якого рівня застосовує по кожній справі певні кримінально-правові норми, з'ясувавши їх зміст та відповідність Конституції України.

Керівні роз'яснення Пленуму Верховного Суду являють собою особливий вид судового тлумачення кримінального закону. Особли­вість такого тлумачення в тому, що воно обов'язкове для всіх нищестоящих судових інстанцій не тільки при розгляді якої-небудь конк­ретної справи, а й при розгляді всіх справ даної категорії.

Доктринальним (науковим) вважається тлумачення кримі­нального закону, яке дасться науковими установами, окремими вче­ними в монографіях, підручниках, статтях, науково-практичних ко­ментаріях чинного (діючого) кримінального законодавства.

За способами тлумачення поділяються на: а) філологічне; б) логічне; в) системне; г) історичне.

Філологічне тлумачення полягає у зв’язуванні змісту зако­ну шляхом аналізу самого його тексту (змісту певних термінів і

понять) із використанням правил граматики, синтаксису, орфог­рафії і пунктуації.

Логічне тлумачення закону застосовується в кожному ви­падку як на рівні кваліфікації злочину, так і на рівні індивідуалі­зації відповідальності (покарання), оскільки всі склади злочинів у Особливій частині КК побудовані з використанням логічних конструкцій, що містять загальне поняття складу злочину.

Системне тлумачення в уясненні змісту і відповідності кримінального закону шляхом його зіставлення з іншими закона­ми, а також у встановленні його місця в загальній системі діючо­го, чинного кримінального законодавства.

Системне тлумачення це з'ясування змісту відповідного по­ложення кримінального закону шляхом зіставлення його з іншими положеннями даного чи будь-якого іншого закону, визначення юри­дичної природи та місця цього положення в системі кримінального права, а інколи і в усій національній правовій системі.

Історичне тлумачення зводиться до з'ясування, усвідом­лення кримінального закону шляхом вивчення обставин і причин, які визвали, зумовили його видання, зіставлення нині прийнятого закону з раніше чинним.

Історичне тлумачення це з'ясування змісту закону в різних аспектах: з урахуванням ретроспективного та сучасного обсягу кримінально-правового регулювання однойменним інститутом (спекуляція); з урахуванням умов, що формували криміналізацію певного суспільно небезпечного діяння та наступну зміну обсягів даної криміналізації.

Тлумачення кримінального закону за обсягом кола суспі­льно небезпечних діянь, що охоплюється певною кримінально-правовою нормою, поділяється на:

а) буквальне;

б) поширювальне;

в) обмежене.

Буквальне тлумачення полягає у з'ясуванні змісту кримі­нально-правової норми в точній відповідності до тексту закону, в результаті якого закон застосовується до випадків, безпосередньо (буквально) описаних в його тексті. Буквальне тлумачення є ос­новним серед таких видів.

Поширювальне тлумачення полягає у наданні дії закону ширших меж, ніж це безпосередньо випливає з буквального тлу­мачення кримінально-правової норми, оскільки певні аспекти цього діяння розуміються контекстуально.

Обмежене тлумачення полягає у наданні дії закону вужчих меж, ніж передбачає буквальний зміст певної кримінально-правової норми, (наприклад, втягування неповнолітніх у злочин­ну діяльність передбачає, виходячи з буквального тлумачення за­кону, відповідальність за цей злочин і неповнолітніх осіб віком до 16 років. Однак логічне тлумачення детермінує висновок про тс, що в даній нормі законодавець охороняє нормальне форму­вання морального розвитку неповнолітніх від тих осіб, у яких ос­нови такого розвитку вже сформовані, тобто від повнолітніх осіб (після 18 років).