Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Поняття та ознаки співучасті в кримінальному праві.

Умисна спільна участь у виконанні злочину кількох осіб, як правило, становить більшу суспільну небезпеку, ніж вчи­нення злочину однією особою.

В Особливій частині Кримінального кодексу України конк­ретні склади злочинів, описані, виходячи, як правило, з припу­щення їх вчинення однією особою виконавцем злочину.

Проте навмисні злочини можуть бути вчинені не лише одні­єю особою, а й в співучасті кількома особами. Умови криміналь­ної відповідальності за навмисне вчинення одного і того самого злочину спільними зусиллями кількох осіб при розподілі між ни­ми ролей (виконавець, організатор, підмовник, пособник) описані в ст. 26 Загальної частини Кримінального кодексу України.

У ст. 27 дасться визначення поняття співучасті у вчиненні злочину, вказано коло осіб, які підлягають кримінальній відпові­дальності за співучасть, та умови, що визначають їх відповідаль­ність.

Співучастю, відповідно до ст. 26-27, визнається умисна спільна участь двох або більше осіб у вчиненні злочину. Зміст цього визначення дозволяє стверджувати, що обов'язковими умо­вами (ознаками) співучасті в злочині є:

  1. наявність двох або більше осіб (співучасників);

  2. спільність дій співучасників у вчиненні одного й того са­мого злочину;

  3. наявність умислу всіх співучасників на вчинення такого злочину;

  4. наявність причинного зв'язку між діями кожного співуча­сника і єдиним злочинним результатом.

За сукупності цих умов настає кримінальна відповідальність осіб, які спільно вчинили злочин, за правилами про співучасть і за статтею Особливої частини Кодексу, яка передбачає відповіда­льність за конкретний злочин.

Співучасть у злочині, в більш повному її розумінні, це умисна спільна участь двох або більше осіб у вчиненні одного й того самого навмисного злочину.

У ст. 27 говориться, що «співучасниками злочину, поряд з виконавцями, визнаються організатори, підмовники і пособни- ки». У наступних частинах цієї статті дасться визначення кожно­го зі співучасників злочину.

  1. Поняття та зміст позбавлення волі на певний строк.

Позбавлення волі на певний строк. Воно може застосову­ватися до всіх як найсуворіший вид покарання з перелічених у ст. 51 КК. Позбавлення категорій засуджених, пов'язане з внправно-трудовим впливом на них, має строковий характер. Позбавлення волі полягає в ізоляції засудженого від суспільства на певний строк з поміщенням його в спеціалізовану виправно-трудову установу певного виду (типу).

Позбавлення волі як вид покарання передбачене в кри­мінальному законодавстві за вчинення злочинів, які становлять підвищену суспільну небезпеку. Правовий статус осіб, підданих судовим вироком позбавленню волі (ув'язнених), характеризуєть­ся тим, що вони позбавляються права вільного пересування, об­межуються у праві розпоряджатися своїм часом, у спілкуванні з рідними та знайомими, у виборі виду трудової діяльності і вод­ночас жорсткою регламентацією часу їх роботи і відпочинку.

Позбавлення волі як одна з найсуворіших мір покарання за тяжкі злочини маг застосовуватися лише тоді, коли досягнення цілей покарання, зокрема виправлення засудженого, шляхом за­стосування інших видів покарань неможливе.

Відповідно до ст. 63 КК позбавлення волі встановлюється на строк від одного до п'ятнадцяти років.

При призначенні покарання у вигляді позбавлення волі суд не може вийти за загальні межі цієї міри покарання, що встанов­лені ч. 2 ст. 61 КК, не може призначити позбавлення волі на строк менше одного року і на строк більше десяти років, а за особливо тяжкі злочини у випадках, передбачених Кодексом, не більше п'ятнадцяти років.