Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину, кваліфікаційного класу. (ст. 54 кку)

Це покарання є додатковим, разовим, пов'язаним зі спричи­ненням моральних переживань і несприятливих для засудженого наслідків у вигляді втрати певних прав, звільнення зі служби або усунення з посади. Це покарання застосовується лише до певної групи осіб, які вчинили тяжкі злочини. Воно не згадується в сан­кціях статей Особливої частини Кримінального кодексу України.

«В разі засудження за тяжкий злочин особа, яка мас війсь­кове, спеціальне звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, мо­же бути позбавлена його за вироком суду».

Виключно законами України встановлюються військові звання, дипломатичні ранги та інші спеціальні звання (п. 6 ст. 92 Конституції України). У контексті положень КК ранги, чини і кваліфікаційні класи є спеціальними званнями в широкому розу­мінні нього поняття. Виходячи з тексту ст. 37 КК, суд може сам, за наявності для того підстав, позбавити особу будь-якого війсь­кового звання, рівно як і будь-якого спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, незалежно від того, ким вони були присвоєні.

  1. Поняття причинного зв’язку та його значення в кримінальному праві.

Причинний зв'язок у кримінально-правовому розумінні означає, що злочинний наслідок породжується суспільно небез­печним і протиправним діянням суб'єкта злочину. Спрощено це виглядає так: одне явище (суспільно небезпечне діяння) поро­джує інше явище (злочинний наслідок). Звідси випливає: не було б діяння не настали б і наслідки.

Для необхідного причинного зв'язку як ознаки об'єктивної сторони складу злочину з точки зору теорії необхідного спричи­нення характерно:

  1. діяння передує наслідку за часом;

  2. діянню внутрішньо властива неминучість або реальна можливість настання наслідку;

  3. у конкретних умовах місця, часу та обстановки ця реаль­на можливість перетворюється на дійсність діяння породжує наслідок;

  4. наслідок породжується саме цим діянням як результат йо­го закономірного, необхідного розвитку, а не діями інших осіб або інших зовнішніх сил.

  1. Вік кримінальної відповідальності.

Згідно зі ч. 1 ст. 22 КК кримінальній відповідальності підля­гають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнад­цять років.

Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. По досягненні цього віку особа має нести відповідальність за вчинення будь-якого злочину. Щоправда, на практиці, деякі зло­чини можуть бути вчинені тільки у більш значному віці (злочини у сфері службової діяльності, військові злочини тощо). Вчинення деяких умисних злочинів (вбивство, тяжкі й середньої тяжкості тілесні ушкодження, зґвалтування, крадіжка, грабіж, розбій, ви­магання і деякі інші) тягне кримінальну відповідальність, почи­наючи з 14-річного віку. Вичерпний перелік таких злочинів за­конодавець дав у ч. 2 ст. 22 КК. Це так званий знижений вік кримінальної відповідальності.

Недосягнення відповідно 16 або 14-річного віку на момент вчинення злочину, виключає кримінальну відповідальність не­залежно від тяжкості наслідків, що настали. Отже, досягнен­ня особою певного віку є обов'язковою ознакою суб'єкта зло­чину.

Зазначимо, що досягнення певного віку встановлюється на день, який настає після дня народження, а за відсутності доку­ментів у неповнолітнього його вік встановлюється медичною експертизою віку. При встановленні року народження днем на­родження вважається останній день цього року. У разі визначен­ня віку в межах певного періоду правозастосовчі органи мають приймати за реальний найменший показник віку цього діапа­зону (скажімо, якщо вік неповнолітнього визначено в діапазоні від 13 до 14 років, за показник береться 13 років з усіма право­вими наслідками цього).

Встановлюючи загальний вік кримінальної відповідальності з 16 років, законодавець враховує, що людина без психічних вад у цьому віці здатна оцінювати фактичну сторону своїх вчинків і їх соціальну значимість, має певний рівень соціальної свідомості, а отже, й спроможна усвідомлювати правові заборони та наслідки їх порушення.

Що до злочинів, відносно яких встановлений знижений вік кримінальної відповідальності (з 14 років), законодавець враховує можливість усвідомлення вже у цьому віці їх суспільної небез­пеки, а також поширеність частини з них саме у цьому середо­вищі.

Неповнолітній вік суб'єктів злочину дає обґрунтовані підста­ви створити "пільгові" умови для вирішення питання криміналь­ної відповідальності й покарання щодо деякої категорії злочинців що й зроблено законодавцем в розділі XV Загальної частини КК. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх будуть розглянуті в окремому розділі.