Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Посібник як вид співучасника скоєння злочину.

Пособником є особа, яка сприяла вчиненню злочину.

Пособництво може проявлятися по-різному. Стаття 27 КК передбачає такі форми пособництва:

  • дача порад, вказівок, надан­ня засобів для вчинення злочину,

  • усунення перешкод до його вчинення.

Пособництвом є також обіцяння до або в процесі вчинення злочину сховати злочинця, знаряддя і засоби вчинення злочину, слі­ди злочину, а також предмети, добуті злочинним шляхом. Заздале­гідь обіцяне переховування, як і будь-який інший вид співучасті, впливає на вчинення виконавцем злочину, дає злочинцю надію на приховання злочину, зміцнює його бажання і рішучість вчинити злочин і тому знаходиться в причинному зв'язку з діями виконавця.

Пособництво злочину може бути на кожній стадії вчинення злочину, як правило, до моменту його закінчення в юридичному (законодавчому) розумінні.

Пособник, як і інші співучасники, діє умисно. Він знає про злочинні наміри виконавця і допомагає йому.

Частина шоста ст. 27 КК говорить, що не є співучастю необіцяне заздалегідь переховування злочинця, знарядь і засобів вчи­нення злочину, слідів злочину чи предметів, здобутих злочинним шляхом, або придбання чи збут таких предметів.

Не є співучастю обіцяне до закінчення вчинення злочину неповідомлення про достовірно відомий підготовлений або вчи­нюваний злочин. Такі особи підлягають кримінальній відповіда­льності лише у випадках, коли вчинене ними діяння містить ознаки іншого злочину (ч. 7 ст. 27 КК).

  1. Давність притягнення до кримінальної відповідальності.

Проміжок часу, що минає з моменту вчинення злочину до притягнення до кримінальної відповідальності і покарання винної особи, суттєвим чином відбивається на досягненні мети покаран­ня. Чим менший цей строк, тим ефективніше реалізується ідея невідворотності покарання, досягаються цілі загального і спеціа­льного запобігання.

Закон (ст. 48 КК) встановлює такі умови застосування ін­ституту давності притягнення до кримінальної відповідальності: а) сплив указаних у законі строків; б) не вчинення протягом цих строків нового злочину, за який може бути призначене позбав­лення волі на строк понад два роки. Для більшості випадків ще однією умовою є не ухилення від слідства і суду. Якщо з часу вчинення злочину мине 15 років, зазначений інститут давності буде застосований і без цієї умови.

Існують два строки давності:

а) диференційований, тривалість якого залежить від тяжко­сті вчиненою злочину;

б) загальний - для всіх злочинів граничний 15-річний строк для осіб, які переховуються від слідства або суду.

Закон називає такі диференційовані строки давності притяг­нення до кримінальної відповідальності:

а) один рік з дня вчинення будь-якого зі злочинів, передба­чених ст. 106 і ч. 1 ст. 125, або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання не більш суворе, ніж виправні роботи або направлення в дисциплінарний батальйон;

б) три роки з дня вчинення злочину, за який, згідно із зако­ном, може бути призначено позбавлення волі на строк не більше двох років;

в) п'ять років із дня вчинення злочину, за який, згідно із за­коном, може бути призначено позбавлення волі на строк понад два. але не більше п'яти років;

г) десять років із дня вчинення злочину, за який, згідно із законом, може бути призначено більш суворе покарання, ніж по­збавлення волі на п'ять років.

Тривалість диференційованих строків давності притягнення до кримінальної відповідальності закон пов'язує з тяжкістю вчи­неного злочину. Чим вона більша, а відтак і суворіше передбаче­не законом покарання, тим триваліший строк давності.