Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Поняття та предмет кримінального права.

Поняття «кримінальне право» прийнято розглядати у двох значеннях:

а) поліпшене (об'єктивне) кримінальне право як галузь за­конодавства, що знаходить свій вияв у цілісному і єдиному зако­нодавчому акті Кримінальному Кодексі України;

б) кримінальне право як галузь юридичної науки про вітчиз­няний чинний кримінальний закон і судову практику його засто­сування, про його історію і теорію, про кримінальні закони інших держав.

Предметом науки кримінального права є:

а) теорія кримінального права, яка займається дослідженням і розробкою проблем боротьби зі злочинністю, формулюванням загальних понять основ кримінальної відповідальності, злочинів, покарання та інших інститутів кримінального права;

б) певна система поглядів, ідей, концепцій і теорій щодо са­мого кримінального закону, практики його застосування та перс­пективи розвитку, історії національного кримінального права та права зарубіжних країн;

в) до предмета науки «Кримінальне право» входить вивчен­ня суспільних відношень, які виникають у зв'язку зі скоєнням злочину і призначенням кримінального покарання, теоретичне осмислення практики застосування кримінального законодавства.

г) дослідження чинного кримінального права, а також по­ложень майбутнього.

  1. Поняття та види єдиного (одиничного) злочину.

Одиничний злочин має місце там, де він передбачений криміна­льним законом як одиничний самостійний склад злочину. Одиничним злочином є крадіжка, хуліганство, розбій, хабарництво тощо. Саме поєднання типових ознак цих злочинів дає законодавцю підставу визнати їх одиничними зло­чинами, що охоплюються відповідними нормами закону.

Одиничні злочини поділяються на прості та ускладнені одиничні злочини.

Прості одиничні злочини передусім мають місце в тих випад­ках, коли одній дії (бездіяльності) відповідає і один наслідок, перед­бачений у кримінальному законі. Простий одиничний злочин може скла­датися з однієї дії, наслідки якої лежать за межами відповідного скла­ду (так звані злочини з формальним складом), як, наприклад, завідомо неправдиве показання, погроза вбивством тощо. Простий одиничний злочин може також полягати в одній дії, яка потягла за собою декілька наслідків, зазначених у законі.

Злочин з одним діянням (напр.. ст. ст. 168 ч.1, 369 КК), злочини з двома діяннями, що передбачені законом як обов’язкові (напр.. ст. ст. 152 ч.1, 353 КК), злочини з двома чи більшими діяннями що передбачені законом як альтернативні (напр.. ст.ст. 199 ч.1, 307 ч.1 КК), злочини з однім діянням і одним наслідком (напр.. ст.ст. 115 ч.1, 119, 185, 186 КК), злочини з однім діянням та декількома наслідками, які передбачені в законі як альтернативні (напр.. ст.ст. 121 ч.1, 272 ч.1 КК).

Ускладнені одиничні злочини характеризуються більш склад­ною структурою складу, в них більш складні об'єктивна і суб'єктивна сторони вчиненого. Є такі види ускладнених одиничних злочи­нів: триваючі, продовжувані, складені злочини, а також злочини, які кваліфікуються за настанням додаткових тяжких наслідків (їх час­то називають злочинами, кваліфікованими за наслідками).

Триваючий злочин можна визначити як одиничний злочин, який, розпочавшись дією або бездіяльністю особи, далі вчиняється безпе­рервно протягом більш-менш тривалого часу. (напр.. ст.ст. 158 ч.1,164,165,182,198,207,212,263,307,309,335,336 КК).

Початком триваючо­го злочину є вчинення особою певної дії або бездіяльності.

Продовжуваний злочин. Таким визнається злочин, який склада­ється з декількох тотожних злочинних діянь, що спрямовані до єдиної мети і складають у цілому єдиний злочин.

Складений злочин (його іноді називають склад­ним), як очевидно з самого визначення, складається з двох або більше злочинних діянь, що утворюють, проте, один одиничний злочин. Складений злочин — це злочин, який складаєть­ся з двох або більше злочинних діянь, кожне з яких, якщо розгляда­ти їх відокремлено (ізольовано), являє собою самостійний злочин, але внаслідок їх органічної єдності утворюють один одиничний злочин, який охоплюється ознаками однієї статті (частини статті) КК. (напр.. ст.ст. 186 ч.2, 342 ч.3, 438 ч.2 КК).

Злочини, с похідними наслідками.

До них належать, наприклад, умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК); умисне знищення або пошкодження чужого майна громадян, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 194 КК); угон або захоплення повітряного судна, що спричинили загибель лю­дей або інші тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 278 КК), тощо.

Подовжувальний злочин - це такий злочин, який складається з двох або більше тотожних діянь, об’єднаних єдиним злочинним наміром (ст. 32 ч.2 КК).