Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Затримання особи, що вчинила злочин, умови правомірності.

Згідно зі ст. 38 КК України не визнаються злочинними дії потерпілого та інших осіб безпосередньо після вчинення пося­гання, спрямовані на затримання особи, яка вчинила злочин, і доставлення її відповідним органам влади, якщо при цьому не було допущено перевищення заходів, необхідних для за­тримання такої особи.

Затримання осіб, що вчинили злочин, — один з необхідних елементів боротьби зі злочинністю.

Разом з тим це крайній захід, тому що пов'язаний не з при­пиненням злочину, а має на меті доставлення правопорушни­ка в органи влади і запобігання новим злочинам з його боку.

Право на затримання злочинця має будь-яка особа. Але якщо це поєднано із заподіянням йому шкоди, то таке затри­мання припустиме лише тоді, коли іншими способами затри­мати злочинця було неможливо.

Громадян зобов'язують затримувати осіб, які вчинили злочин, приписи моралі, що всіляко заохочують членів суспільства до участі в боротьбі зі злочинністю і, навпаки, засуджують прояв байдужості, позицію невтручання. Саме це спонукає громадян затримувати злочинців за реальної можливості зробити це.

Для спеціальних осіб затримання злочинця є обов'язком. Такий обов'язок покладено на працівників міліції, вартових, працівників охорони тощо. Правові засади такого обов'язку визначаються відповідними статутами, правилами та нормати­вно-правовими актами.

Затримання злочинця здійснюється, по-перше, з метою до­ставлення його у відповідні органи міліції, прокуратуру, органи державної безпеки, адміністрацію підприємства тощо, по-друге — з метою припинення можливості вчинення затриманим нових злочинів.

У законі йдеться про затримання особи, яка скоїла зло­чин, тобто про активну дію. Це, наприклад, протидія спробі вирватися.

Від опору необхідно відрізняти непокору — відмову йти до органів влади, тобто пасивне поводження. Опір може перерос­тати в насильство — зазіхання, що зумовлює право на необхід­ну оборону.

Умови, які визначають правомірність затримання особи, що скоїла злочин, поділяються на дві групи:

  • які стосуються факту вчинення злочину;

  • які стосуються здійснення затримання.

Підставою для затримання злочинця може бути як закінчений злочин, так і готування до нього або замах на його вчинення. При цьому необхідно, щоб він вже здійснив певні протиправні дії і після цього намагався сховатися, уникнути відповідальності.

Якщо злочинні дії ще не припинені й переростають у суспільно небезпечне зазіхання, то виникає ситуація необхідної оборони.

Можливе також затримання вже засудженого злочинця, який намагається уникнути покарання.

Затримання особи, яка скоїла злочин, припустимо лише тоді, коли наявні достовірні дані про те, що саме ця особа, а не будь-яка інша, вчинила злочин. Впевненість у тому, що за­тримується злочинець — необхідна умова правомірності затри­мання особи.

Перевищенням заходів, необхідних для затримання особи, яка скоїла злочин, визнається їх явна невідповідність характе­ру і ступеню суспільної небезпеки скоєного затримуваною осо­бою злочину й обставинам затримання, коли особі без потреби заподіюється явно надмірна шкода, не зумовлена обстановкою. Але таке заподіяння шкоди спричиняє кримінальну відповідаль­ність лише у випадках умисного вбивства при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця, та умисного заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця. Шкода, заподі­ювана затримуваному, повинна бути мінімальною. Заподію­вання затримуваному шкоди має винятковий характер. Вона заподіюється тоді, коли іншими не пов'язаними зі шкодою способами неможливо здійснити затримання.

Оскільки затримання особи, яка скоїла злочин, має на меті передання її правосуддю, заподіяння злочинцеві смерті у про­цесі затримання за загальним правилом неприпустимо. Заподі­яння смерті затримуваному злочинцеві можливе лише в тоді, коли він вчиняє суспільно небезпечну дію, тобто в разі необхід­ної оборони.

Під час затримання злочинця можливе заподіяння йому тяж­чої шкоди, ніж шкода, заподіяна злочином.

Отже, перевищенням заходів затримання є їх явна невідпо­відність характеру і ступеню суспільної небезпеки вчиненого затримуваною особою злочину, а також обставинам затриман­ня, коли особі без потреби заподіюється явно надмірна шкода, не зумовлена обстановкою.

Розрізняють три види перевищення заходів затримання:

• коли до особи, винної у скоєнні порівняно нетяжкого злочину, застосовуються такі заходи затримання, що по в'язані з тяжкою шкодою його здоров'ю, значно переви­щують небезпеку злочину (наприклад, якщо при затри­муванні особи, винної в нанесенні побоїв, їй навмисне за­подіюється тяжка шкода здоров'ю);

  • коли при затримуванні злочинця за можливості заподіяння незначної шкоди його здоров'ю свідомо заподіюється біль­ша шкода;

  • коли ані характер скоєного злочину, ані обставини спра­ви не зумовлюють потребу заподіяння затримуваному тя­жкої шкоди і незважаючи на це така тяжка шкода була йому заподіяна.