Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Юридична та фактична помилки в кримінальному праві.

У зміст провини входять не тільки дії, а й помилкові уявлення особи про характер чиненого діян­ня і його соціальне значення. Під помилкою у кримінальному праві розуміється омана особи щодо фактичних обставин, що визначають характер і ступінь суспільної небезпеки чиненого діяння або щодо юридичної характеристики діяння. За харак­тером неправильних уявлень про об'єкт розрізняють помилки юридичну і фактичну.

Юридична помилка — це неправильна оцінка винним юри­дичного значення або юридичних наслідків чиненого діяння. Розрізняють такі види юридичної помилки:

  • помилкова оцінка діяння як злочинного, тоді як наспра­вді закон не вважає його злочином. У такому разі діян­ня не порушує суспільних відносин, що охороняються кримінальним правом, і не містить ознак суспільної не­безпеки, тому не зумовлюється кримінально-правова про­вина і виключається кримінальна відповідальність;

  • неправильна оцінка чиненого діяння як незлочинного, у той час як насправді воно є злочином. Така помилка не виключає навмисної провини, оскільки незнання закону не виправдовує особу, що вчинила злочин;

  • хибне уявлення особи про юридичні наслідки вчинення злочину, про його кваліфікацію, вид і міру покарання, що може бути призначено за вчинення цього діяння. За­значені обставини не входять у зміст наміру, вони не є обов'язковим предметом свідомості, тому їх помилкова оцінка не впливає на форму провини і не виключає кри­мінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність особи, що помиляється стосо­вно юридичних властивостей і наслідків чиненого діяння, на­ стає відповідно до оцінки цього діяння не суб'єктом, а законо­давцем. Така помилка, звісно, не впливає ні на форму провини, ні на кваліфікацію злочину, ні на призначуване покарання.

Фактичною помилкою називають хибне уявлення особи про фактичні обставини, що відіграють роль об'єктивних ознак складу злочину, визначальний характер злочину і ступінь його суспільної небезпеки. За змістом хибних уявлень, тобто за пред­метом неправильного сприйняття і оцінки, слід розрізняти такі види фактичної помилки: в об'єкті зазіхання, характері дії або бездіяльності, тяжкості наслідків, розвитку причинного зв'язку, обставинах, що обтяжують відповідальність.

Практичне значення має лише велика фактична помилка (що стосується юридично значущих ознак складу злочину), а не незначна омана.

Помилка в об'єкті — це омана особи в соціальній і юридич­ній сутності відносин, яким заподіюється шкода. Може спосте­рігатися підміна об'єкта зазіхання — суб'єкт злочину помил­ково вважає, що зазіхає на один об'єкт, а насправді збиток заподіюється іншому. Наприклад, особа бажає вкрасти оригі­нал картини з музею, а насправді краде копію. Злочин пови­нен кваліфікуватися за спрямованістю наміру, але оскільки музею фактично не нанесено збитку, застосовується юридична фікція: фактично закінчений злочин оцінюється як замах.

Другий вид можливої помилки в об'єкті — незнання обста­вин, що змінюють соціальну і юридичну оцінку об'єкта. Так, загибель людей у разі порушення встановлених правил охоро­ни надр (ч. 2 ст. 240 КК України) є кваліфікуючою ознакою. Такий різновид помилки впливає на кваліфікацію злочину подвійно: якщо суб'єкт не знає про наявність цієї обставини, хоча вона існує, то й злочин кваліфікується як заподіяний без обтяжуючої обставини. Якщо ж помилково суб'єкт вважає, що, вчиняючи злочин, заподіює загибель людей, а фактично цього не відбувається, то діяння повинно кваліфікуватись як замах на злочин з цією обтяжуючою обставиною.

Помилка в розвитку причинного зв'язку означає неправиль­не розуміння винним причинно-наслідкової залежності між його діянням і настанням суспільно небезпечних наслідків. Перекру­чене уявлення про загальні закономірності причинного зв'язку і його розвиток й утворює розглядуваний вид помилки. Якщо внаслідок злочинних дій настає той злочинний результат, що охоплювався наміром винного, то помилка у причинному зв'яз­ку не впливає на форму провини.

Якщо наслідок, охоплюваний наміром, фактично настає, але є результатом не тих дій, якими винний мав намір його заподіяти, а інших його дій, помилка в розвитку причинного зв'язку зумовлює зміну кваліфікації діяння. Так, двоє знайо­мих з метою крадіжки проникли в будинок, але знайшли там стару жінку і, прагнучи позбутися свідка, нанесли їй два но­жових удари в область серця. Викравши коштовності, вони підпалили будинок, де лишалася жінка, яку злочинці вважа­ли вже мертвою. Але виявилося, що жінка була лише важко поранена і загинула тільки в результаті пожежі. Помилка зло­чинців щодо причини смерті потерпілої породила сукупність двох злочинів проти особи: замаху на вбивство з метою прихо­вання іншого злочину і необережного позбавлення життя. Це діяння було б неправильно кваліфікувати тільки як навмисне убивство, тому що справжній розвиток причинного зв'язку в цьому разі не збігається з передбачуваним, і смерть не є ре­зультатом ножових поранень.