Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Поняття і види спеціального суб’єкту злочину.

Частина 2 ст. 18 визначає, що спеціальним суб'єктом злочину є фізична, осудна особа, що вчинила у віці, з якого може наставати кримінальна відповіда­льність, злочин, суб'єктом якого може бути лише певна особа. Отже, спеціальний суб'єкт — це особа, яка крім обов'язкових загальних ознак (фізична, осудна особа, що досягла певного віку) має додаткові спеціальні (особливі) ознаки, передбачені в статті Особливої частини для суб'єкта конкретного складу злочину. Ознаки спеціального суб'єкта доповнюють загальне поняття суб'єкта злочину, виступаючи як додаткові. Ці спеці­альні ознаки можуть бути різними. Наприклад, службовий стан, професія (лікар), певна діяльність (підприємець), родинні від­носини (мати новонародженої дитини) тощо.

У більшості випадків ознаки спеціального суб'єкта прямо зазначені в законі. Зокрема, у статтях КК про злочини, перед­бачені статтями 364—370, вказано, що вони можуть бути вчи­нені тільки службовими особами. Більше того, у примітці 1 до ст. 364 дається законодавче визначення поняття службової осо­би. А в ст. 375 прямо вказується, що спеціальним суб'єктом цього злочину є суддя, винний у постановленні свідомо не­правосудного вироку, рішення, постанови.

В інших же випадках, хоча в самому законі прямо і не на­званий спеціальний суб'єкт, але сам злочин припускає його на­явність. Так, у ст. 371 КК прямо не сказано, хто є суб'єктом за- відомо незаконного затримання, приводу або арешту. Однак, очевидно, що ці злочини можуть бути вчинені лише працівни­ками правоохоронних органів, що наділені правом застосову­вати затримання, привід або арешт.

Найчастіше ознаки спеціального суб'єкта законодавець вказує при описі основного складу злочину. Приміром, у ч. 1 ст. 114 передбачено, що суб'єктом шпигунства може бути тіль­ки іноземець чи особа без громадянства, а в ст. 117 прямо вка­зується, що відповідальність за це вбивство (дітовбивство) не­се тільки матір новонародженої дитини.

Однак трапляються випадки, коли ознаки спеціального суб'єкта використовуються законодавцем і при визначенні кваліфікованих (особливо кваліфікованих) складів злочинів. Зокрема, у ч. 2 ст. 368 як кваліфікуюча ознака одержання ха­бара передбачається вчинення цього злочину службовою осо­бою, яка займає відповідальне становище.

Таким чином, ознаки спеціального суб'єкта, певною мі­рою, є обмежувальними, тому що вони визначають, що той чи інший злочин може вчинити не будь-яка, а тільки та особа, яка має такі ознаки. Тому інші особи, що не мають цих ознак, не можуть нести відповідальність за конкретним криміналь­ним законом, у якому передбачений спеціальний суб'єкт. При­міром, якщо в дітовбивстві разом з матір'ю новонародженої дитини брали участь і інші особи, вони несуть відповідальність не за ст. 117, а за ст. 115 (за просте чи навіть кваліфіковане вбивство).

  1. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю. Це покарання належить до змішаних, оскі­льки може бути застосоване як основне і як додаткове. Воно мас строковий характер, уособлює групу покарань, пов'язаних із поз­бавленням засудженої особи певних прав, може бути застосоване лише до певної групи осіб, а саме тих, вчинення злочинів якими пов'язане з використанням можливостей, зумовлених певною по­садою або певною діяльністю.

Позбавлення права займати певні посади полягає в звіль­ненні засудженого на вказаний у вироку суду строк з посади, яку він займав під час вчинення злочину, і позбавленні його права за­ймати аналогічні посади на інших підприємствах, в установах чи організаціях. Позбавлення права займатися певною діяльністю це заборона засудженому займатися тією діяльністю, у зв'язку з якою ним було вчинено злочин.