Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим право заг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
826.88 Кб
Скачать
  1. Зворотна дія кримінального закону у часі.

Стаття 5 ч.1 КК відмічає, що закон про кримінальну відповідальність, який скасовує злочинність діяння або пом'якшує кри­мінальну відповідальність, має зворотну дію в часі, тобто, поши­рюється на осіб, що вчинили злочини до набрання таким законом чинності. Закон, що скасовує злочинність діяння, - не закон, який не визнає злочином діяння, яке попереднім законом визнавалося злочином. Стаття 5 ч. 2 КК «Закон про кримінальну відповідальність», що встановлює або посилює кримінальну відповідальність, не має зворотної дії в часі. Законом, що встановлює злочинність діяння, слід вважати такий закон, який визначає злочином діяння яке попереднім за­коном не визнавалося злочином (ст. 255 КК - створення зло­чинної організації, сг.258 КК - терористичний акт, ст.303 КК - проституція або примушування чи втягнення до заняття прости­туцією, ст. 361 - незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), ст. 446 КК - піратство та інш). Закон про кримінальну відповідальність посилює криміна­льну відповідальність, якщо він:

а) збільшує встановлену раніше максимальну або мінімаль­ну межу покарання;

б) включає додаткове покарання при незмінності меж осно­вного покарання;

в) замість однієї відносно визначеної санкції передбачає альтернативну санкцію, що передбачає більш суворіше покаран­ня;

г) не замінюючи меж основного покарання, встановлює су­воріший другий вид альтернативного покарання.

  1. Мотив та мета злочину, їх значення для кваліфікації.

Мотиви злочину це найчастіше такі їхні психологічні різ­новиди, як помста, жорстокість та жадібність.

Мотив злочину не усвідомлена спонука особи, яка викли­кала в неї намір вчинити злочин.

Мотив с обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони складу злочину в тих випадках, коли він безпосередньо вказаний у дис­позиції кримінального закону.

Наприклад, такі злочини, як розкрадання майна, одержання хабара, вчиняються з корисливих мотивів, хоча вони і не зазначе­ні у відповідних статтях Кримінального кодексу. Неретельність у встановленні мотиву злочину нерідко призводить до помилкової його кваліфікації.

Мотив злочину значною мірою характеризує не лише осо­бу злочинця, а й ступінь суспільної небезпечності вчиненого ним діяння.

Мета злочину це бажання особи, яка вчиняє суспільно небезпечне діяння, досягти певних шкідливих наслідків. Вона є характерною ознакою умисних злочинів, що вчиняються з пря­мим умислом.

Визначити, які конкретні злочинні наслідки своїх дій перед­бачав винний та бажав їх настання, можливо лише при ретельно­му аналізі складу вчиненого злочину та виявленні його елементів і всіх обставин справи.

Мета - обов'язкова ознака складу злочину лише тоді, коли вона прямо передбачена в диспозиції кримінального закону, і та­ким чином с обов'язковою (конструктивною) ознакою складу злочину. Це означає, що відповідальність за законом настає лише за такі дії, які вчиняються з вказаною в ньому метою.

  1. Громадські роботи як вид кримінального покарання. (ст.56 кку)

Цей вид покарання вперше передбачений КК 2001 року. Як визначається ст. 56 КК, громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний час від роботи чи навчання час безоплат­них суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи міс­цевого самоврядування. Згідно з ч. 2 ст. 56 КК, громадські роботи встановлюються на строк від 60 до 240 годин і використовуються не більше, як чотири години на день.

Засуджений відбуває громадські роботи особисто, повинен сумлінно ставитися до праці на визначеному об'єкті, з'являтися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти інспекції про зміну місця проживання, не виїжджати без дозволу інспекції за межі України. Фронт громадських робіт може бути різним: це прибирання в місцях відпочинку громадян (в парках, скверах), підмітання вулиць, очищення від снігу тротуарів тощо.

Згідно з ч. 3 ст. 56 КК, громадські роботи не призначаються особам, визнаних інвалідами першої або другої групи, вагітним, особам які досягли пенсійного віку, а також військовослужбов­цям строкової служби.