Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по УТР(Задорожна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

6.2. Структура ринкової системи

Функціонування ринкової економіки відбувається па кількох взаємопов'язаних ринках: ринку нерухомосіі, крелигіп і капіталу, основних засобів виробництва, споживчих товарів і.і праці. Іноді виділяють тільки два ринки (ринок ресурсів та ри­нок продуктів), маючи на увазі можливість продажу ресурсів як специфічного виду товарів, з одного боку, і виробництво то­варів як процес перетворення ресурсів - з другого.

Наведена нижче класифікація, як і будь-яка інша, обу­мовлена і підпорядкована меті та завданням дослідження. От­же, оскільки мета курсу - вивчення проблем зайнятості, то не­обхідно відокремити саме ринок праці як самостійну соціаль­но-економічну підсистему. Її самостійність визначається спе цифікою функціонування, діючих об'єктів тощо, а належнісіь до ринкової економічної системи - тим, що у взаємодії з рин­ками товарів та цінних паперів ринок праці якраз і зумовлює існування ринкової економічної системи в цілому.

Ринок праці являє собою відкриту підсистему, що через міжрегіональні міграції органічно взаємодіє з ринками праці інших регіонів. Але для з'ясування окремих процесів ми час від часу абстрагуватимемось від впливу міграційного руху населення і відповідно вважатимемо ринок праці закритою системою.

Співставити значущість кожного з наведених ринків, будь-як проранжіювати їх і віддати перевагу якомусь одному принципово неможливо, оскільки неможливе нормальне функціонування ізольованого ринку. Або існують і нормально розвиваються всі, або діє окрема частина (не має значення один чи два ринки), але в дуже обмежених рамках і за перекруче­ними законами. Прикладом, і досить яскравим, є доля ринку прані в адміністративно-командній економічній системі. Мається на уваи можливість найматись на роботу та звільнюватись, мож-лнвІсгь обирати собі професію, шо мало наше населення при­наймні з середини 60-х рр. Але як же стримували ці права про­писка, практична незалежність оплати праці від її результатів то­що.

Таблиця 1 -Структури ринкового господарства України

Вид ринку

Постачальник

Споживач

Товар

Ціна

Нерухомості

Власники земельних ділянок, будівель

П ошукувані житла, землі

Земельні ділянки, будівлі

Квартирна, орендна плата

Кредитів і капі талу

Банки

Підприємства, держава, привагні особи

Грошовий капітал

%, участь у розподілі прибутків

Сировини та основних засобів виробництва

Підприємства

Підприємства, виробництва

Сировина, основні засоби виробництва

Купівельна ціна .

Споживчих товарів

Підприємства

Приватні особи

Споживчі товари

Купівельна спроможність

Праці

Приватні особи

Підприємства, приватні особи

Праця, робоча сила

Заробітна плата