Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по УТР(Задорожна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

6.4 Закономірності попиту-пропозиції на ринку праці.

Цілком зрозуміло, що відповідно до ринкових законів завжди існує зворотна залежність між ціною товару (робочої сили) та величиною попиту, які пред'являють на нього покупці (кількістю робочих місць). Таким чином, обсяг попиту зростає при зниженні ціни робочої сили (зарплати з нарахуваннями на неї) і навпаки скорочується при її збільшенні. Проте, якщо при визначенні попиту на інші товари вирішального значення на­буває можливість заміни одного, більш дорогого товару деше­вим, то у випадку робочої сили вступає в дію чинник не­замінності товару. Що ж стосується пропозиції робочої сили на ринку праці, то вона також визначається дещо іншою кривою, ніж пропозиція інших товарів.

6.5. Крива пропозиції праці

Рішення індивіда щодо обсягу своєї праці, який можна запропонувати на ринку^ є свого роду компроміс між двома "товарами" - вільним часом та споживчими благами. Вільний час необхідний для відновлення житгєвих сил, розваг, вико­нання домашніх обов'язків. Час, не зайнятий основною робо­тою і, відповідно, не використовується для одержання прибут­ку, який можна було б використати для придбання споживчих благ. Вибираючи між цими можливостями, споживачі знахо­дяться в рамках двох основних обмежень:

  • обмеженості часу в добі 24 годинами, які сумарно можна використати на працю та дозвілля;

  • розміру погодинної ставки заробітної плати, яка виз­начає купівельну спроможність індивіда.

Погодинну ставку заробітної плати можна розглядати як альтернативну вартість праці, оскільки вона є грошовим еквіва­лентом товарів та послуг, які індивід не зможе купити, якщо його рішення буде на користь скорочення часу праці задля збільшення часу дозвілля. Тобто того обсягу товарів та послуг, якими він жертвує задля розваги доаагконим часом дозвілля.

Зростання сгавкп заробігної плати впливає на пибір між працею та дозвіллям подвійним чином.

  • Діє "ефект заміщення " збільшення сгавки за-робі гної іглаги збільїііує альтернативну варгісіь ітраці. З'яв­ляєтеся стимул заміни дозвілля на працю (і, відповідно, на то­вари га послуги, що можна придбати за рахунок додагкових за-робіїків).

  • Підвищення ставки заробітної плані створює "ефект доходу", скорочуючи кількість відпрацьованих годин. Більш висока ставка заробітної'плати (ш умови незмінності цін на товари та послуїи) збільшує реальні доходи працюючих. Ма­ючи більші ирибугки, люди схильні змінюваги структуру спо­живання на корнсгь "іоварів високої якосгі та престижу. До ос-ганніх відносигься і лонилля. Одже, при зростанні доходів лю­ди - за інших рівних умов - прагнуть більше відпочиваги, ско­рочуючи робочий час. Таким чином, сам по собі "ефект дохо­ду" від збільшення заробігної плаї й віддзеркалюється в скоро­ченні кількосгі праці, шо пропонуєгься на ринку.

  • 6.6. Ринок праці в адмінісгративно-командній економіці

Існування ринку праці характеризується специфічними відносинами, в які вступають постачальники (носії) робочої сили - здатності до праці, з її покупцями (споживачами) в про­цесі трудової діяльності. У цьому контексті можна зауважити, що ринок праці в Україні почав формуватися кілька десятиліть тому, принаймні після введення паспортів для колгоспників і відміни заборони на звільнення за власним бажанням для робітників і службовців, тобто після ліквідації М.С.Хрущовим фактично існувавшого в країні кріпацтва. Однак монополія державної форми власності, жорсгка регламентація розмірів за­робітної плані і її фактична незалежність від' характеру га якосгі праці, відсуїність ринку житла і існування інституту прописки, посилене в найостанніші роки введенням плати за прийняття на робогу мешканців інших міст - все це зумовило цілу низку специфічних особливостей і деформацій як самою ринку праці, так і інформації про нього.

Наявність, навіть у зачатковій формі, привагної влас-носіі (колективна, акціонерна власність нрн такому підході грактуьться як вид приватної), перехід від обои'яікової загаль­ної зайнятості в суспільному внробнищві до її економічно зу­мовленого рівня і різноманітних форм, нареш'іі зростання зна­чущості причин, пов'язаних зі структурною реорганізацією економіки, формування контингента безробігних - все це озна­ки переходу до такого ринку прані, який нормально функціонує за законами вільної економіки. Зрозуміло, що цей процес далекий до свого завершення, але грансформація цос-гуново відбувається.

6.7 Функціонування ринку праці в ринковій системіФункціонування за законами ринкової економіки озна­чає дію під впливом попиту та пропозиції, конкуренції, еко­номічної свободи та незалежності тощо. Тобто всі постачальни­ки га споживачі робочої сили мають дія ги в умовах вільного до ступу до будь-якої освітньо-професійної підготовки в будь-яко­му місці країни, в умовах вільної конкурентної борогьби і за працівника, і за робоче місце. Певна селекція ведеться виюноч-но щодо захисту представників тих груп, які за незалежними від них обставинами позбавлені можливеє гей набути належну конкурентоспроможність на ринку праці.

Взагалі всі економічно розвинені країни світу розрізняються головним чином за двома ознаками:

- формою власності на засоби виробнищва;

- методами координації та регулювання економічно» діяльності.

Відповідно спостерігаються різні рівні державного втручання в економіку, різні методи реалізації державної соціальне-економічної стратегії, зокрема в сфері зайнятості.