Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по УТР(Задорожна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

19. Трудові ресурси,визначення та склад

Трудові ресурси - це частина населення, яка характе­ризується фізичними та розумовими здібностями до праці. До складу трудових ресурсів включають, перш за все, на­селення працездатного віку.Межі праце­здатного віку визначаються законодавче в кожній країні. В України вони складають 16-59 років для чоловіків та 16-54 роки для жінок. Для окремих категорій працівників верхні межі знижуються (шахтарям до 55 років, дояркам -50 років). В більшості країн світу працездатний вік завер­шується значно пізніше. До трудових ресурсів належать також пенсіонери, за­йняті в суспільному виробництві, та підлітки, які з тих чи інших причин працюють у сфері виробництва. В будь-якому суспільстві працездатне населення складається з двох груп: економічно активного й економічно пасивного, співвідношення між: якими залежить від соціальних, еко­номічних та демографічних процесів.

Економічно активне населення - це населення, яке зайня­те корисною діяльністю, виробництвом матеріальних, соці­альних й духовних цінностей, що забезпечують йому доход. Економічно пасивне населення - це люди, які знаходя­ться на утриманні сім'ї та суспільства (інваліди І та II груп, а також непрацюючі особи працездатного віку, якщо вони отримують пенсію на пільгових умовах).

Трудові ресурси - важлива частина економічного поте­нціалу країни. Кількість трудових ресурсів постійно зміню­ється. Рух трудових ресурсів відбувається під впливом со­ціальних, економічних й біологічних чинників.

22 Система управління трудовими ресурсами

Управління трудовими (людськими) ресурсами - багато­гранний і виключно складний процес.Управлінню людськими ресурсами властива систе­мність і завершеність на основі комплексного вирішення проблем їх відтворення. Системний підхід передбачає вра­хування взаємозв'язків між: окремими аспектами проблеми для досягнення кінцевих цілей, визначення шляхів їх ви­рішення, створення відповідного механізму управління, що забезпечує комплексне планування та організацію системи.Система управління - це упорядкована сукупність вза­ємозв'язаних елементів, які відрізняються функціональни­ми цілями, діють автономно, але спрямовані на досягнення загальної мети.Система організаційно закріплює певні функції за структурними одиницями, працівниками, а також регла­ментує потоки інформації в системі управління.Система управління людськими ресурсами постійно розвивається й удосконалюється. Управління трудовими ресурсами забезпечується взає­модією керуючої та керованої системи.

Керуюча система (суб'єкт) - це сукупність органів упра­вління і управлінських працівників з певними масштабами своєї діяльності, компетенцією та специфікою виконуючих функцій. Вона може змінюватись під впливом організую­чих і дезорганізуючих факторів. Керуюча система предста­влена державними органами управління, які розробляють комплекс економічних й організаційних заходів щодо управління трудовими (людськими) ресурсами.

Керована система (об'єкт) - це системи соціально-економічних відносин з приводу процесу відтворення й використання головної продуктивної сили - людини. Конс­титуцією України та прийнятими на її основі законодав­чими актами громадянам гарантовано право на працю у відповідності до їх здібностей, професійної підготовки, рівня освіти і врахування суспільних потреб. Завдання управлін­ня полягає в створенні можливостей реалізації конститу­ційних прав.

Головними елементами системи управління є люди, які одночасно виступають об'єктом і суб'єктом управління. Здатність людських ресурсів одночасно виступати як об'єктом, так і суб'єктом управління є головною специфіч­ною особливістю управління.Отже, соціально-економічна система являє собою єд­ність керуючої та керованої систем, а механізм управління - це сукупність відносин, форм та методів впливу на фор­мування, розподіл та використання трудових ресурсів в державі.

Система управління трудовими ресурсами на держав­ному рівні складається з комплексу взаємопов'язаних під­систем (елементів).

Підсистема - це виділені за функціональними елемен­тами або організаційними ознаками частини системи, ко­жна із яких виконує певні завдання, працює автономно, але направлена на вирішення загальної мети.

Система управління трудовими ресурсами має багато­ступеневу структуру, з великою кількістю напрямків діяль­ності.

В даний час система управління трудовими ресурсами як складова частина управління соціально-економічним розвитком держави включає три взаємозв'язаних підсис­теми: Підсистема формування трудового потенціалу.

1. управління процесом відтворення населення:

2. Управління процесами підготовки робочої сили:

3. Управління відтворенням робочої сили:

II. Підсистема управління зайнятістю населення:

III. Підсистема управління процесом використання трудових ресурсів:

1. Управління технічним процесом:

2. Управління організацією праці:

3. Управління економікою праці:

Кожна підсистема вирішує певні проблеми, але вони всі разом спрямовані на вирішення проблеми відтворення трудового потенціалу, розподілу й перерозподілу його в межах регіонів, галузей та раціональному його викорис­таннюжна із яких має свої чітко виражені проблеми.