Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по УТР(Задорожна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

II. Показники рівнів міграції:

1) інтенсивність міграції по прибуттю - співвідношення чи­сельності прибулих та чисельності населення регіону (Ї/Р). 100%;

2) інтенсивність міграції по вибуттю - співвідношення чи­сельності прибулих та чисельності населення регіону (Е/Р) 100%;

3) рівень участі населення в міграціях - співвідношення об­сягу міграції та чисельності населення регіону [(І + Е}/Р] ' 100%;

4) коефіцієнт результативності міграції [{1- Е)/Р]' 100%.

Крім того, доцільно аналізувати склад мігрантів:

  • за віком та статю;

  • за рівнем освіти;

  • за професіонально-кваліфікаційною підготовкою;

  • за причинами міграцій;

  • за напрямками міграційного руху.

Аналіз можна виконувати як за абсолютними, так і за відносними (насамперед структурними) характеристиками.Зокрема, надзвичайно цікавими є результати аналізу напрямків міграційного руху населення України з часу набули нею неза­лежності, вікового та освітнього складу емігрантів тощо.

Проте, коли йдеться не про країну в цілому, а про окремі її регіони, прямі дані про міграційний рух населення видаються надто неточними. В такій ситуації єдиною можливісгю ли­шається орієнтація на непрп,ш оцінки, що спираються на дані про чисельність (статево-віковий склад) населення на початок І кінець періоду та дані про природний рух населення (чисельність народжених і померлих) за цей період; облік природного руху на відміну від механічного є достатньо точним. Результатом таких обчислень є так зване "розрахункове сальдо міграції".

Sт = Si -Sі-1 -N+М,

де Sm- розрахункове сальдо міграції;

Si - чисельність населення на кінець періоду;

Sі-1 - чисельність населення на початок періоду;

N - чисельність народжених;

М - чисельність померлих.

9.3 Легальна і нелегальна міграція

Говорячи про міграцію і її роль у соціально-економічно­му середовищі кожної країни, в підтримці або навпаки пору­шенні рівноваги і стабільності, необхідно мати на увазі, що принципово відмінним є вплив легальної і нелегальної міграції.

Що являє собою легальна міграція і з кого складаються легальні міграційні потоки? Це особи, які при наявності відповідного дозволу проживають на певній те­риторії. Як правило, якщо йдеться про міграцію робочої сили, такий дозвіл обмежений часом та видом або галуззю зайнятості.

Нелегальна міграція. Сукупність неле­гальних мігрантів поповнюється за рахунок осіб, які або від по­чатку в'їхали на територію тієї чи іншої країни без відповідного дозволу, або вже після в'їзду порушили умови перебування (не залишили країни після закінчення строку перебування на її тери­торії, займаюгься діяльністю, яка не передбачена дозволом тощо).

Проблема нелегальної міграції взагалі є однією з най­важливіших в цій галузі, оскільки саме з категорією нелегаль­них мігрантів пов'язані головні соціальні і економічні труд-ноші. Ці люди не мають належного соціального захисту, живуть і працюють, як правило, в неможливих умовах. За свою працю вони одержують плату, що є набагато нижчою за офіційний мінімум заробітної плаги.

Наявність нелегальних емігрантів зумовлює існування цілою комплексу економічних і особливо соціальних проблем у країні-реципієнті. Згадані проблеми рано чи пізно неодмінно вимагатимуть свого вирішення, найліпше засобами виваженої імміграційної політики. Ці засоби містять широке коло дій по відношенню до нелегальних мігрантів, але Їх угрупування до­зволяє видіїнти: запобігання в'їзду нелегальних мігрантів на територію країни; легалізацію виявлених нелегалівї депортацію. Превентивні заходи можуть застосовуватись як країною-доно­ром, так і країною-реципієнтом, але країна-донор теоретично не може досягти значного ефекту. По-перше, через не­обхідність поважання права своїх громадян на вільний вибір місця проживання, а по-друге, через неможливість розвитку цих упереджуючих заходів відповідними довгостроковими діями.