Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції по УТР(Задорожна).DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

6.3 Циклічність розвитку ринку праці

Сам термін "економічний цикл" означає наступні один за одним спади та підйоми рівней економічної активності. Окремі цикли суттєво відрізняються за тривалістю та інтенсивністю, за амплітудою коливань, але всі вони мають одні й ті ж фази.

Таких фаз є чотири:

1) пік циклу;

2) спад виробництва;

3) нижча точка спаду;

4) пожвавлення

Р н с . 1 . Графік циклічного розвитку ринку праці

Пік циклу - [А] характеризується повним використанням ресурсів, тобто роботою економіки на повну чи майже повну потужність, повною зайнятостю населення. Строго кажучи, це - варіант повної зайнятості ресурсів і повного обсягу виробництва. У ційі фазі ціни мають тенденцію до зростання (оскільки саме це є ознакою зростання виробництва), а підвищення економічної активності припиняється.

Спад петля попиту - хярактеризується зниженням внутршінього валовою продукту і зайнятості при збереженні високого рівня цін. Якщо спад є особливо глибокий і гріппліііі. юбтп нас гаг депресія, то скорочуються й ііінп.

Нижча точка спаду (депресії) - І В 1 характеризується тим, що виробництво і зайнятість, сягнувши найнижчою рівня, починають знов вибиратися з дна.

У фазі пожвавлення - /ВОЛ/ рівень виробництва зростає, а зайнятість знов збільшується аж до повної. З посиленням економічного пожвавлення можугь почати зростати й ціни, доки не буде досягнуто пік. Проте характерною ознакою сучасного цінового пожвавлення є те, то масштаби і темпи зростання обсягів виробництва набагато перевищують зростання зайнятості.

З наведених фактів ясно, що принаймні обидві "переламні" фази (пік і нижча точка спаду) взагалі не можугь бути тривалими. І економіка України, яка нині явно переживає (фазу спаду (з поправкою на визвану зовсім іншими причинами інфляцію), або, що можливо, є більш точним, - депресія, судячи з багатьох показників ще не досягла своєї нижчої точки, яка є одночасно й точкою зламу.

Наведені фази економічних циклів дещо відрізняються від звичних нам Марксових формул. Але розбіжності головним чином термінологічні. Для марксистської економічної шкоци традиційним був розподіл циклу на (рази кризи персвиробництва, депресії, пожвавлення і підйому. Тобю головна увага приділялась усталеним етапам розвитку, гладким частинам кривої на шкоду точкам зламу. Сучасна ж економічна наука, що досліджує більш дінамічні процеси розвитку постіндустріального суспільства, робить акцент саме на цих точках, слушно вважаючи, що від точності їх хронологічного визначення на перспективу залежить надзвичайно багато в економічній стратегії суспільства.

Значною мірою це пов'язане з тим, шо на зміну стихійному ринку періоду становлення ринкової системи прийшла регульована економіка, в якій роль і можливості держави, зокрема уряду, дуже значні.

Тема 9 Міграція робочої сили та її вплив на ринок праці

9.1. Понятійний аппарат

9.2 Показники міграції та методи їх розрахунку

9.3 Легальна і нелегальна міграція

9.4 Міграційні зрушення в контексті розвитку ринку праці

9.5 Вплив імміграції на трудоресурсну ситуацію в регіонах

9.6 Вплив еміграції на трудоресурсну ситуацію в регіонах

9.7 Відплив кваліфікованої робочої сили.

9.8 Принципи державної міграційної політики